Laurus nobilis L. bitkisinden standardize kozmetik hammadde üretim proseslerinin geliştirilmesi ve kozmetik formülasyonların hazırlanması
Development of standardized cosmetic ingredients production processes from Laurus nobilis L. and preparation of cosmetic formulations
  1. Tez No: 855899
  2. Yazar: ESİN ERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Laurus nobilis, kozmetik, nanoformülasyon, uçucu yağ
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi ve Doğal Ürünler Kimyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Defne (Laurus nobilis L.) Lauraceae familyasının Laurus cinsine ait aromatik ve çok önemli bir bitkidir. Kendine has bir kokusu bulunan defne, Akdeniz ikliminde doğal yetişme ortamı bulmakta ve Türkiye'nin de doğal bitki türleri arasında bulunmaktadır. Türkiye, dünya defne yaprağı ihtiyacının %90'ını sağlamaktadır ve önemli tedarikçiler arasındadır. Bu çalışmada defne bitkisinin yaprak, meyve, çiçekleri üzerinde çalışılarak kozmetik ve ilaç sanayi kullanım potansiyeli saptanmak istenmiştir. Laurus nobilis, dişi ve erkek bitkileri ayrı olan dioik bir türdür. Türkiye'nin Ege Bölgesi defnenin endüstriyel amaçlı yaygın bir şekilde yetiştirildiği bir bölgedir. Her iki cinsiyette de kültür edilmiş ya da doğal defne yaprakları hemen hemen aynı bileşime ve aynı verimde uçucu yağ sunmaktadır. Sonuçlara göre çiçek uçucu yağlarının verim ve bileşimlerindeki farklılıkların sadece cinsiyete bağlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Tüm uçucu yağlar antioksidan aktivitelere ve önemli antimikrobiyal etkilere sahiptir ancak yaprak uçucu yağları her açıdan çok daha üstündür. Laurus nobilis bitkisinin yapraklarından elde edilen uçucu yağ (LNEO) bir yaklaşım olarak LNEO yüklü poli laktik-ko-glikolik asit (PLGA) nanopartikülleri hazırlanmış ve LNEONP'ler tek emülsiyon yöntemiyle sentezlenmiştir. LNEO, CT-DNA'ya interkalatif olarak bağlanmış ve ek olarak, LNEO'nun ikili bir PI3K/mTOR inhibitörü üzerindeki etki mekanizması tahmin edilerek antiproliferatif aktivitesi ve mekanizması, moleküler yerleştirme analizi kullanılarak belirlenmiştir. LNEO yüklü PLGA NP'lerin kozmetik formülasyon olarak nanopartikül dozaj formunda ticarileştirilmesi hedeflenmektedir. Laurus nobilis bitkisi yaprak, meyve, yaprak uçucu yağı ve meyve sabit yağından elde edilen 14 ayrı örnek, cilt yaşlanması üzerinde etkili olduğu bilinen 3 enzim üzerinde inhibisyon aktivitesi bakımından incelenmiştir. Sonuçlar yapraktan elde edilen örneklerin, meyveden elde edilen örneklere kıyasla belirgin şekilde daha güçlü aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu sebeple yaprak uçucu yağı içeren nanopartiküller geliştirilmiştir. Nanopartiküllerin uçucu yağ ile benzer aktiviteler gösterdiği yapılan testler sonucunda ortaya konmuştur. Uçucu yağ ve uçucu yağ içeren nanopartiküller GC-HS-MS analizine tabi tutulduğunda, uçucu yağdaki majör bileşenlerin nanopartiküllere yüklendiği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar yaprak 1:5 etanol ekstresi, yaprak uçucu yağının ve yaprak uçucu yağı içeren nanopartiküllerin kozmetik formülasyonlarda kullanılma ve ekonomik bir değer ihtiva etme potansiyelini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Laurel (Laurus nobilis L.) is an aromatic and very important plant belonging to the Laurus genus of the Lauraceae family. Laurel, which has a unique scent, finds its natural habitat in the Mediterranean climate and is among the natural plant species of Turkey. Turkey provides 90% of the world's bay leaf needs and is among the important suppliers. In this study, it was aimed to determine the use and potential of the bay laurel plant in the cosmetic and pharmaceutical industries by studying its leaves, fruits and flowers. Laurus nobilis is a dioecious species with separate male and female plants. Turkey's Aegean Region is a region where bay laurel is widely grown for industrial purposes. Cultivated or natural bay leaves of both sexes offer almost the same composition and the same yield of essential oil. According to the results, it was revealed that the differences in the yield and composition of flower essential oils depend only on gender. All essential oils have antioxidant activities and significant antimicrobial effects, but leaf essential oils are far superior in every respect. As an approach, LNEO-loaded poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) nanoparticles were prepared using the essential oil (LNEO) obtained from the leaves of the plant Laurus nobilis, and LNEONPs were synthesized by the single emulsion method. LNEO was intercalally linked to CT-DNA, and in addition, its antiproliferative activity and mechanism were determined using molecular docking analysis by predicting the mechanism of action of LNEO on a dual PI3K/mTOR inhibitor. It is aimed to commercialize LNEO-loaded PLGA NPs in nanoparticle dosage form as cosmetic formulation. 14 separate samples obtained from Laurus nobilis plant leaves, fruit, leaf essential oil and fruit fixed oil were examined for inhibition activity on 3 enzymes known to be effective on skin aging. The results revealed that samples obtained from leaves showed significantly stronger activity than samples obtained from fruit. For this reason, nanoparticles containing leaf essential oil have been developed. As a result of the tests, it was revealed that nanoparticles showed similar activities as essential oil. When essential oil and nanoparticles containing essential oil were subjected to GCHS-MS analysis, it was observed that the major components in the essential oil were loaded into the nanoparticles. These results revealed the potential of leaf 1:5 ethanol extract, leaf essential oil, and nanoparticles containing leaf essential o