Tamamlayıcı tiroidektomilerde gama dedektör yardımlı 'Radioguided' cerrahinin rolü
The role of Radioguided surgery with gamma detector help in complimentary thyroidectomies
  1. Tez No: 281118
  2. Yazar: HAKAN SEYİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER AKÇA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Gama prob, Komplikasyon, Tamamlayıcı tiroidektomi, Complementary thyroidectomy, Complication, Gamma probe
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Total tiroidektomi dışında bir tiroid rezeksiyonu yapılmış hastalarda, geride kalan tiroid dokusu nüks veya rezidü hastalık riski taşımaktadır. Çalışmanın amacı tamamlayıcı tiroidektomilerde gama prob kullanımının avantajlarını ve dezavantajlarını incelemek ve klasik tamamlayıcı ameliyatların sonuçlarıyla karşılaştırmaktır.Çalışmamıza tamamlayıcı tiroidektomi planlanan 51 hasta; klasik tamamlayıcı tiroidektomi (Grup 1; s=26) ve gama dedektör yardımlı `radioguided' tamamlayıcı tiroidektomi (Grup 2; s=25) uygulanmak üzere iki gruba ayrıldı. Preoperatif serum kalsiyum, parathormon, tiroglobülin, tiroid stimüle edici hormon ve serbest T3 değerleri incelendiğinde her iki grupta 2'şer hastada TSH değeri yüksek olarak (sırası ile %7.7 ve %8) saptanırken; tiroglobulin Grup 1'de 3, Grup 2'de ise 1 hastada yüksek olarak saptandı. Serum Ca, PTH ve FT3 değerleri her iki grupta da normaldi. Grup 1'de 4 hastada (%15.4), Grup 2'de ise 3 hastada (%12) geçici hipokalsemi ve hipoparatiroidi gelişti. Grupların hiçbirinde kalıcı hipokalsemi ve hipoparatiroidi gözlenmedi. Tamamlayıcı tiroidektomi sonrası Grup 1'de 20, grup 2'de ise 21 hastada serum tiroglobulini düşük olarak (%76.9 ve %84) saptandı. Her iki grupta 22'şer hastada serum TSH değerleri yüksek olarak saptandı (%84.6 ve %88). Benzer şekilde serum FT3 değerleri de her iki grupta 23'er hastada düşük olarak saptandı (%88.5 ve %92). Postoperatif dönemde geçici rekürren laringeal sinir (RLS) hasarı Grup 1'de 5 hastada (%19.2), Grup 2'de ise 3 hastada (%12) gelişti. Kalıcı RLS hasarı Grup 1'de 1 hastada gözlenirken grup 2'de hiç gözlenmedi (%3.8 ve %0).Çalışmamızın sonuçları gama prob eşliğinde yapılan tamamlayıcı tiroidektominin komplikasyon oranlarını artırmadığı ve daha etkin bir cerrahi rezeksiyon sağlayarak postoperatif tedavi ve takipleri kolaylaştırdığı, rekürrenslerin önlenmesinde etkin bir yöntem olduğunu düşündürmüştür. Tamamlayıcı tiroidektomide gama prob uygulamasının kliniğimizdeki ilk örneği olması bakımından bir başlangıç sayılabilecek çalışmamızın daha fazla hasta sayısı ile geliştirilmeye ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
There is a risk of relapse or residual illness for remaining thyroid tissue of in patients who have been undergone an operation except total thyroidectomy. The purpose of this study is to investigate the advantages and disadvantages of using gamma probe in complementary thyroidectomies and compare the results with those of classical complementary operations.51 patients who has been planned to complementary thyroidectomy were divided into two groups as to be applied with classical thyroidectomy (Group 1; 26 patients) and gamma probe aided ?radio guided? complementary thyroidectomy (Group 2; 25 patients). When the values of preoperative serum calcium (ca), parathormone (PTH), trio globulin (Tg), thyroid simulating hormone (TSH) and free T3 (FT3) were reviewed, TSH value was obtained high in 2 of the patients of both two groups, trio globulin was high in 3 patients of Group 1 and 1 patient of Group 2. Serum Ca, PTH and FT3 values were normal in both of the groups. In 4 of the patients of Group 1 (15.4%) and 3 (12%) of Group 2 temporary hypocalsemia and hypo parathyroid were observed. None of the groups hypocalsemia and hypo parathyroid weren?t observed. After complementary thyroidectomy, serum trio globulin of 20 patients of Group 1 and 21 patients of Group 2 (76.9% and 84% respectively) were determined as low. In 22 patients of both two groups TSH values were high (84.6 % and 88% respectively). In the same way FT3 values were low in 23 patients of both groups (88.5% and 92% respectively). In the postoperative stage, temporary reoccurring laryngeal nerve (RLS) damage was developed in 5 patients of Group 1 (19.2%) and 3 patients of Group 2 (12%). Permanent RLS damage was observed only in 1 patient of Group 1 and did not observed in Group 2 (3.8% and 0% respectively).The results of this study make us think that complementary thyroidectomy performed with gamma probe does not increase complication ratios, simplifies the postoperative treatments and controls by supplying more efficient surgical resection and is an efficient technique for prevention of reoccurrences. We think that this study of us that could be seen as a beginning due to its being of the first example of using gamma probe in complementary thyroidectomy in our clinic and it needs to be developed by including more patients.