KOAH'lı hastalarda metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık ilişkisi
The relationship between metabolic syndrome and cardiovascular disease in COPD patients
- Tez No: 281126
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ÇALIKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Koroner arter hastalığı, Metabolik sendrom, COPD, Coronary artery disease, Metabolic syndrome
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) ile doğrudan ilişkisi olup olmamasına bakılmaksızın KOAH'a eşlik eden pek çok hastalık tanımlanmaktadır. Bunlar içerisinde koroner arter hastalığı (KAH), metabolik sendrom (MS), diyabet gibi özellikle üzerinde durulan bazı sistemik hastalıklar KOAH'ta prognozu belirgin derecede etkiler. Son yıllarda KOAH'ta sistemik inflamasyon, KAH, MS ve akciğer fonksiyonları konusunda giderek artan yayınlar mevcuttur. Çalışmamızda KOAH'lı hastalarda prognozu yakından etkileyebilen KAH ve MS varlığının, hastalık şiddeti ve inflamasyon belirteçleri ile ilişkisinin araştırılması ve her üç durumun birbirleri ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.Bu çalışmada KOAH tanısı konulmuş ve son 3 aydır alevlenme geçirmemiş 154 stabil hastada MS ve KAH ilişkisi incelendi. Herhangi bir endikasyon ile koroner anjiyografi yapılmış olan KOAH'lı hastalar ACC/AHA (Amerikan Kardiyoloji Koleji /Amerikan Kalp Birliği) kriterlerine göre KAH açısından değerlendirilirken, bu hastalarda metabolik sendrom varlığı NCEP ATP III (Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli III) kriterlerine göre araştırıldı. Aynı zamanda hastalarda sistemik inflmasyonun belirteçleri olarak düşünülen IL6, TNF-? ve hs-CRP, MS ile ilişkisi bilinen insülin, HOMA indeksi, leptin ve adiponektinin serum düzeyleri ile KOAH, KAH ve MS ilişkisi araştırıldı.NCEP ATP III kriterlerine göre MS prevelansı tüm KOAH'lılarda %35,71 olarak saptanırken evrelerine göre KOAH'lı hastaların MS prevelansı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. KOAH ve MS'un KAH gelişimi üzerine ayrı ayrı etkileri olduğu, KOAH'ta evre arttıkça KAH gelişim riskinin artması ile birlikte KOAH ve MS'un birlikte bulunması durumunda aditif etki ile KAH gelişim riskinin katlanarak arttığı belirlendi. KOAH'lı hastalarda MS varlığında, inflamatuar markerların hiçbirinin (Leptin, Adiponektin, HsCRP, TNF- ?, IL-6) KAH gelişimini öngörmede etkin belirteçler olmadığı görülürken, MS olmayan hastalarda ise yalnızca leptin düzeylerinin artışı ile KAH gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Recently, many disease attend to COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is defined. Some systemic diseases such as coronary artery disease (CAD), metabolic syndrome (MS) and diabetes, affects prognosis in COPD strongly. In recent years, systemic inflamation, CAD, MS in COPD and their association with the pulmonary function is commonly investigated.In our study, our goal is to research the relationship between systemic inflamation, MS and cardiovascular disease in COPD patients which changes the prognosis and the treatment of the COPD. The relationship between MS and cardiovascular disease were analysed in 154 patients with COPD diagnosed according to the GOLD 2009 (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) who admitted to the Mersin University pulmonary medicine outpatient clinic. Patients with COPD were over 40 years, current or ex smokers and stable in condition. CAD was diagnosed according to ACC/AHA (American College of Cardiology/American Heart Association) criteria and MS was diagnosed according NCEP ATP III (Third report of the National Cholesterol Education Programe) clinical guide-line in COPD patients. Also systemic inflamation markers IL-6, TNF-?, hsCRP and endocrine reseptors which are related to MS such as insulin, leptin, adiponectin and HOMA index levels were investigated. The prevelance of MS diagnosed according to NCEP ATP III in COPD patients were 35.71%. The prevelance of MS according to stages of COPD was not statistically significant.As a conclusion, in our study, both COPD and MS effects the development of CAD separately. Also increase in COPD stages, raises the development of CAD. Association of COPD and MS together raises the development of coronary artery disease excessively because of their additive effects. In the presence of metabolic syndrome in COPD patients, none of the inflamatory markers (leptine, adiponectine, hsCRP, TNF-?, IL-6) effects the development of CAD significantly. In the absence of MS in COPD patients, only the effect of leptine in the development of CAD was stastatically significant.