Künt travma sonucu gelişen karın içi organ yaralanmalarına güncel yaklaşım
Current approach to developing intraabdominal organ injuries as a result of blunt trauma
- Tez No: 281164
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK OTÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, künt karın travması, konservatif veya cerrahi tedavi, takip, Child, blunt abdominal trauma, conservative or surgical treatment, follows up
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda amacımız, 2 yıllık süre içerisinde künt karın travması sonucu yaralanarak getirilen çocukların tedavi ve takiplerini değerlendirmekti.Gereç ve Yöntem: Ocak 2009?Aralık 2010 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde künt karın travması sonucu yaralanarak getirilen ve yatırılarak tedavi ve sonrasında takip edilen 162 çocuk değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, sosyoekonomik yapı, yaralanma nedeni, hastanemize varış süresi, yaralanan karın dışı organları, ve ayrıca karıniçi hasar gören organların yaralanma derecesi çalışmanın içeriğine dahil edildi.Olgular tanı yaklaşımı ve tanıda kullanılan yöntemler yönünden, konservatif ve cerrahi tedavi endikasyonları açısından ve radyolojik bulgular ile cerrahi bulgular karşılaştırılarak değerlendirildi. Olgular ayrıca yatış süreleri, nazogastrik ve İdrar sondası takılı süreler ve verilen kan ürünleri yönünden irdelendi.Gelişen komplikasyonlar ve tedavileri ve mortalite açısından değerlendirildi.Bulgular: Kliniğimizde künt karın travması sonrası tedavileri ve takipleri yapılan 162 hastanın 38'i kız 124'ü erkekti. Olguların yarıya yakını 6-10 yaş arasındaydı. En sık yaralanma sebebi (%56,1) yüksekten düşme, 2. neden araç dışı trafik kazasıydı (%23,4). En fazla yaralanan organ (69, %35) karaciğer ve 2. sıklıkta (61, %31) dalak olmak üzere toplam 194 organ hasarlanmıştı. Solid organ yaralanmalarının çoğunluğu 1. ve 2. derece hasarlıydı. Çalışmamızda sadece 5 çocuk yaşamını yitirdi. Takipte 2 çocukta 2 böbrek kaybedildi. Bir çocukta splenektomi-özofajektomi-gastrik transpozisyon yapıldı.İki yıllık takiplerde sorun gözlenmedi.Sonuçlar: Çok basit sosyal, idari ve temel sağlık hizmetleri kapsamına almakla, çözülebilir bir sorun olan, çocuklardaki travma olgusu, hala can almaya ve sakatlanmalara neden olmaya devam etmektedir. Özellikle dalak yaralanmaları başta olmak üzere, karın içi organ yaralanmalarının çoğu 2. basamak sağlık kuruluşlarında rahatlıkla izlenebilir yaralanmalardır. Çocuk ihmali ve düz damlı evlerden düşme, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önem arz eden bir sağlık sorunudur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to evaluate treatment and follow up of children with blunt abdominal trauma during two years.Material and Method: One hundred sixty-nine children wounded after blunt abdominal trauma, brought to Pediatric Surgery Clinic of Dicle University Medical Faculty Hospital, treated and followed up there between January of 2009 and December of 2010 were studied. Age, sex, social and economical status, cause of injury, arriving time to hospital, injured non-abdominal organs, injury degree of abdominal organs were observed in this study. However the cases were evaluated in terms of diagnostic approach, methods used in diagnosis, indications for conservative and surgical treatment via comparing radiological and surgical findings. The cases were investigated in terms of hospitalization period, period of urinary catheter and nasogastric tube, blood products given to patients.The developed compilations and treatment were evaluated is terms of mortality.Symptoms: One hundred twenty-four and thirty-eight of 162 patients treated and followed in our clinic after blunt abdominal trauma were girls and boys respectively. Nearly half of cases were between 6 and 10 ages. The most common cause of injury was falls from height (56,1 %), the second was traffic accident out of vehicles (23,4 %). 194 organs were injured totally the most injured organ was liver with (69 cases, 35 %) the second frequency was spleen (61 cases, 31 %). Most of solid organ injuries was first and second degree. In this study only 5 children lost their life. During follow up 2 kidneys were lost at 2 children. Esophagectomy gastric transposition was performed at a child.Any problem was not observed during two years.Results: Trauma case of children that can be solved easily by comprising it under social, administrative and basic health services still continues to cause death or injury of children. Most of intra-abdominal injuries, especially splenic injury firstly, are injuries which can be followed up at secondary care providers. Child neglect and falls from a roof are significant health problems especially in Southeast region of Turkey.