Akut pankreatitli hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanısal ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic importance of neutrophil lymphocyte ratio in patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 460264
  2. Yazar: ZHALA MEMMEDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Nötrofil lenfosit oranı, Ranson kriterleri, Acute pancreatitis, Neutrophil-lymphocyte ratio, Ranson criteria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Akut pankreatit pankreasta inaktif halde bulunan enzimlerin çeşitli nedenlerle aktif hale gelerek pankreası otodijesyona uğratmaları sonucu gelişen, şiddetli karın ağrısı ile kendini gösteren, lokal ve sistemik komplikasyonları olan mortalite ve morbididtesiyle yüksek inflamatuar bir hastalıktır. Son yıllarda teşhis ve tedavi olanaklarının artması ile mortalite azalmaktadır. Ağır seyirli akut pankreatiti erken dönemde saptamak için çok fazla skorlama sistemi geliştirilmiştir. Ancak bunlar çok sayıda parametre içerdiğinden, ağır seyirli hastaları erken saptamakta yeterince elverişli değildir. Dolaşımdakı lökositlerin strese karşı verdikleri fizyolojik yanıt nötrofil sayısında artış ve lenfosit sayısında da bir düşüşe neden olduğundan inflamatuar hastalıklarda bu iki alt grubun birbirine oranı bir inflamasyon belirteci olarak kullanılmaktadır. Nötrofil lenfosit oranı (NLO), inflamatuar yanıtın basit bir belirteci olarak öne sürülmektedir. Amaç: Bu çalışmada nötrofil lenfosit oranının (NLO) akut pankreatitli hastalarda etiyoloji, klinik aktiviteler ile olan ilişkisi ve ağır pankreatitin erken dönemde tanınması, hastande yatış süreleri ve komplikasyonlar ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servise 01.03.2014-01.04.2016 tarihleri arasında başvuran, akut pankreatit tanısıyla takip edilen 150 hasta ile, bu hastalarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 36 sağlıklı kontrol grubu alındı. Akut pankreatitli hastaların dosyaları hastane HBYS sisteminden geriye yönelik olarak tarandı. Hastaların hastaneye başvurdukları ilk 24. saatteki hemogramlarındakı nötrofil ve lenfosit düzeyi oranlandı, NLO'ları hesaplandı. Ve sonuçlar hastalık etiyolojisi, aktivite indeksleri, komplikasyonları ve hastanede yatış süreleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 150 hasta ve 36 sağlıklı kontrol grubu alındı. 150 hastaların 75'i (%50) erkek,75'i (%50) kadın idi. Hastaların ortalama yaşı 54.1±18.2 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 49.1±12.4 idi. Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Akut pankreatitli hastalarda nötrofil /lenfosit oranı (NLO) ortalaması 7.0±9.3 iken, kontrol grubunda 1.8±0.6 idi. Akut pankreatitli hasta grubunda NLO düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p ˂ 0.05). Akut pankreatit etiyolojik olarak biliyer ve non-bilyer nedenli 2 gruba ayrıldığında gruplar arasında nötrofil/lenfosit oranı, CRP, sedimentasyon, nötrofil düzeyleri ve lenfosit düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ranson 24. saat kriterlerine göre ağır pankreatit olan hastalarda NLO düzeyi 9,85±6,70 iken hafif pankreatit olgularında NLO düzeyleri 6,26±9,72 olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı yükseklik görüldü (p0,05). Sonuç: NLO diğer inflamatuar durumlarda yükseldiği gibi akut pankreatitli hastalarda da yükseldiği gösterildi. Bu yönü ile NLO, akut pankreatin erken tanınmasında kolay ulaşılabilen bir parametre olarak kullanılabilir. Ranson ve Glaskow kriterlerine göre ağır pankreatitli hastalarda NLO anlamlı yüksek bulunurken, Balthazar skorlaması ile aynı ilişki gösterilemedi. Bu yönü ile NLO, akut pankreatitli hastalarda tanı ve hastalık aktivitesinin erken dönemde öngörülmesinde kolay uygulanabilen ve ulaşılabilen bir parametre olarak yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pancreas is A highly inflammatory disease in which the inactive enzymes are activated by various causes, resulting in pancreatic autodigestion, resulting in severe abdominal pain, local and systemic complications, and mortality and morbidity. In recent years, mortality has decreased with the increase of diagnosis and treatment possibilities. Too many scoring systems have been developed to detect severe acute pancreatitis early. However, since they involve a large number of parameters, it is not feasible to detect early-onset patients earlier. Since the physiological response of circulating leukocytes to the stress causes an increase in the number of neutrophils and a decrease in the number of lymphocytes, the ratio of these two subgroups to each other in inflammatory diseases is used as an indicator of inflammation. The neutrophil-lymphocyte ratio (NLO) is suggested as a simple marker of inflammatory response. Aim: In this study, the relation of neutrophil lymphocyte ratio (NLO) with etiology, clinical activities, early recognition of severe pancreatitis, hospital stay and complications were investigated in patients with acute pancreatitis. Materials and Methods: One hundred-and fifty healthy patients who were admitted to emergency clinic of Okmeydanı Education and Research Hospital between 01.03.2014 - 01.04.2016 and 36 healthy control patients matched for age and gender were included in this study. Patients with acute pancreatitis were screened retrospectively from the hospital HBYS system. The neutrophil and lymphocyte levels in the hemograms of the first 24 hour of the patients admitted to the hospital were scored and the NLOs were calculated. The results were compared with disease etiology, activity indices, complications, and lengths of stays in the hospital. Results: 150 patients and 36 healthy control patients matching the inclusion criteria were included. Seventy-five (50%) of the 150 patients were male and 75 (50%) were female. The mean age of the patients was 54.1 ± 18.2 years and the mean age of the control group was 49.1 ± 12.4 years. There was no statistically significant difference between the two groups in in terms of age and gender (p> 0.05) The mean of the neutrophil / lymphocyte ratio (NLO) was 7.0±9.3 in patients with acute pancreatitis, whereas it was 1.8±0.6 in the control group. NLO levels in patients with acute pancreatitis were significantly higher than the control group (p ˂ 0.05). There was no statistically significant difference between two groups in terms of neutrophil / lymphocyte ratio, CRP, sedimentation, neutrophil and lymphocyte levels when acute pancreatitis was divided into two groups according to biliary and nonbiliary etiology(p> 0,05). NLO levels were 9,85±6,70 in patients with severe pancreatitis according to Ranson 24-hour, whereas NLO levels were 6,26±9,72 in patients with mild pancreatitis and statistically significant increase was observed (p 0,05). Conclusion: NLO has also been shown to be elevated in patients with acute pancreatitis as well as other inflammatory conditions. With this aspect, NLO can be used as an easily accessible parameter in the diagnosis of acute pancreatitis. According to Ranson and Glasgow criteria, NLO was found to be significantly higher in patients with severe pancreatitis, but not in the same relation with Balthazar score. NLO can be useful as an easily applicable and achievable parameter in the early diagnosis and assessment of disease activity in patients with acute pancreatitis.