Spastik serebral palsili çocuklarda el bantlama uygulamasının üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi
Effects of hand taping on upper extremity function in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 281198
  2. Yazar: HİLAL KEKLİCEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. FATMA UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tenar basınç, bantlama, üst ekstremite fonksiyonları, serebral palsi, Thenar pressure, taping, upper extremity function, cerebral palsy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı spastik serebral palsili çocuklarda tenar basınçlı ve basınçsız tenar palmar bantlamanın üst ekstremite fonksiyonlarına etki yapıp yapmadığını araştırmak olarak belirlenmiştir. Çalışmaya; 4-14 yaş arası, el bileği ve/ veya elde spastisitesi olan, üst ekstremitede pasif hareket limitasyonu olmayan, yakın zamanda üst ekstremite için cerrahi tedavi almayan, üst ekstremite ortezi kullanmayan ve koopere 45 çocuk dahil edilmiştir. Çocuklar kontrol grubu, tenar palmar bantlama ve tenar basınçlı bantlama gruplarına blok randomizasyon yöntemi ile rastgele alınmıştır. Çocuklar; spatisite( el bileği fleksörleri, parmak fleksörleri, pronator kaslar), gonyometrik ölçüm(el bileği ekstansiyonu, metakarpofalanjeal ekstansiyon, el bileği radial deviyasyonu), Quality of Upper Ekstremity Skill Test, dokuz delikli peg test, dokuz parçalı raptiyeli test ile değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler; uygulama gruplarında; başlangıçta uygulama yapmadan, uygulamadan 20 dakika sonra, uygulama çıkarıldıktan 20 dakika sonra olmak üzere 3'er kez yapılmıştır. Kontrol grubu başlangıçta ve 20' şer dakika arayla 2 kez olmak üzere toplam 3 kez değerlendirilmiştir. Çocuklar değerlendirmeler arasında sadece alt ekstemite için zorlu aktivite eğitimi almıştır. Elde edilen bulgulara göre uygulama yapılan gruplarda el bileği spastisitesinde azalma, dokuz delikli peg ve dokuz parçalı raptiyeli testlerin çıkarmayı tamamlama süresi ve 18 saniyede takmayı tamamlama sayılarında gelişme kaydedilmiştir ve bant uygulamaları sonlandırıldıktan 20 dakika sonra bu gelişmelerin korunduğu görülmüştür(p0,05). Yapılan bantlama yönteminin kortikal başparmak belirtisini kontrol ederek, eli fonksiyona uygun şekilde pozisyonlayıp normal fonksiyon için gerekli duyusal girdilere izin verdiği; bu yolla fonksiyon artışına ve elde edilen kazanımın korunmasına katkı sağladığı düşünülmektedir. Tenar palmar bantlamanın takrarlı kullanımına ilişkin uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of thenar palmar hand taping with or without pressure on upper extremity function in children with cerebral palsy. This study included 45 children with good cooperation, who had spasticity in their hands and/ or wrists, no passive range of motion limitation of the upper extremities; who had not recently undergone surgery of the upper extremity and who didn?t use upper extremity orthosis. Children were randomly allocatied to the palmar thenar taping group either with or without pressure or to the control group. Children were evaluated by Modified Modified Ashworth Scale; goniometric measurement of wrist and metacarpophalangeal extention, radial deviation; Quality of Upper Extremity Skill Test; nine hole peg test and nine parts puzzle test. Study groups were evaluated initially, with taping 20 minutes later and 20 minutes after taping was removed. The control group was evaluated initially, 20 minutes later and again after 20 minutes. During the evaluation period children received intensive therapy for their lower limbs only. The results of the study showed that; spasticity of wrist flexors decreased and there was an improvement in the timing of the nine hole peg test and nine part puzzle test(p0,05). It was concluded that taping impoves upper extremity function by controlling the cortical thumb sign mechanically and enabling sensorial input by maintaining the correct hand position which is important for normal function. However; further studies are needed to investigate the long term effects of thenar palmar taping on upper extremity function.