4-6 yaş grubu erken ve geç implantlı çocukların dil gelişimlerinin 4-6 yaş grubu normal işitmeye sahip çocukların dil gelişimleri ile karşılaştırılması
Comparision of Language Skills of Cochlear Implanted Children and Normal Hearing Children Ages Between 4 to 6
- Tez No: 281199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM SEVİNÇ, PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, koklear implant, dil gelişimi, dil öneği analizi, Hearing loss, cochlear implantation, language development, language sample analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda 4-6 yaş arasındaki koklear implantlı çocukların dil becerileri koklear implant olma yaşına göre incelenerek, aynı yaş grubundaki normal işiten akranlarının dil becerileri ile karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, Hacettepe Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı'nda bulunan, İşitme Konuşma Eğitim Merkezi'nde ve Ankara'daki özel eğitim merkezlerince takip edilen 18 koklear implantlı çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Çocukların dil becerilerini incelemek amacıyla doğal dil örneği alınarak, Türkçe Dil Örnekleri Analiz Programı (SALT-Systematic Analysis of Language Transcripts) bilgisayar programı ile dil örnekleri analiz edilmiştir. Türkçe Dil Örnekleri Analiz Programı'nda dil örneği verileri bulunan ve koklear implantlı çocuklarla yaş grubu bakımından eşleşen 109 çocuk kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalarda 2 yaşından önce koklear implant olan çocukların dil gelişimlerinin, 2 yaşından sonra implant olan çocuklara kıyasla daha iyi seviyede olduğu görülmüştür. Ayrıca, koklear implantlı çocukların, pek çok dil ölçümünde normal işiten yaşıtlarıyla benzer ölçüde gelişme gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
. This study sets out to examine the languge development of children with cochlear implants at ages between 4 to 6 according to the age at implantation and to compare the language developmet of children with cochlear implants with their peers with normal hearing. 18 children with cochlear implants, attending the Hearing and Speech Rehabilitation Centre of Hacettepe University and attending special education centers in Ankara make up the study group of this study. The language samples collected for to examine the language development of children with cochlear implants and the samples were analysed with the Systematic Analysis of Language Transcripts (SALT) computer program. 109 children who were at the same age range with children with cochlear implants and whose data exist on the SALT computer program were included the study as a control group. As a result, children who underwent cochlear implantation before the age of 2 develop better language skills compared to children who underwent cochlear implantation after age 2. The results also showed that children with cochlear implants developed their language skills in the same level with peers with normal hearing.