The effect of manual ability and upper extremity function on participation and quality of life in children with spastic cerebral palsy
Spastik serebral palsili çocuklarda el becerisi ve üst ekstremite fonksiyonlarının katılım ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
- Tez No: 746776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAZICI MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cerebral Palsy, Manual Ability, Upper Extremity Functions, Participation, Quality of Life
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada spastik serebral palsili (SP) çocuklarda el becerisi ve üst ekstremite fonksiyonunun katılım ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya yaşları 4-12 arasında, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) 1-3 ve El Becerileri Sınıflandırma Sistemi (EBSS) düzey 1-3 olan 30 SP'li çocuk çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri aileye sorularak temin edilmiştir. El becerilerini değerlendirmek için EBSS'ye ek olarak, hem dominant hem de dominant olmayan el için Kutu Blok Testi (KBT) kullanıldı. Üst ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmek için Üst Ekstremite Becerileri Kalite Testi (QUEST) kullanıldı. Çocuklarda yaşam kalitesini değerlendirmek için, hastalığa özel bir ölçek olan Serebral Palsi Yaşam Kalitesi Anketi – Çocuk Bakımveren Formu (CPQOL) aile yardımıyla uygulandı. Katılım ve Çevre Ölçeği - Çocuk ve Gençlik (PEM CY) ölçeği aile yardımıyla uygulanarak katılım değerlendirmesi tamamlandı. Veriler SPSS versiyon 25 kullanılarak analiz edildi. Sonuçlara göre el becerisi ile yaşam kalitesi arasında ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Ev katılımında el becerileri ve üst ekstremite fonksiyonu ile ortalama katılım frekansı, ailenin değişim isteği alt testleri arasında korelasyon bulundu (p0.05). Okula katılımda QUEST testi ile PEMCY'nin ainenin değişim isteği alt testi arasında bir ilişki vardı. Yaşam kalitesi ve katılım ise ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was investigating the effect of manual ability and upper extremity function on participation and quality of life in children with spastic cerebral palsy (CP). 30 children with CP aged between 4 -12, have Gross Motor Function Classification System (GMFCS) 1-3 and Manual Ability Classification System MACS) level 1-3 were included to study. Demographic information of the participants was collected by asking the family face to face. In addition to MACS, Box Block Test (BBT) was used to evaluate manual ability for both dominant and non dominant hand. Quality of Upper Extremity Skills Test (QUEST) was utilized to evaluate upper extremity functions. The Cerebral Palsy Quality of Life Questionaire - Child Primary Caregivers (CPQOL), a disease-specific scale, was administered with the help of the family to evaluate the quality of life (QOL) in children. Participation assessment was completed with the help of the family by applying the Participation and Environment Measure - Children and Youth (PEM CY) scale. Data were analyzed using SPSS version 25. According to the results, there is no correlation between manual ability and quality of life (p>0.05). A correlation was found between the average frequency of home participation, the family's desire for change and manual ability, and between upper extremity skills and the family's desire to change subtest of PEM CY (p0.05). There was moderate positive correlation between PEM CY and CPQOL in many subtests. To conclude, manual ability, upper extremity functions are not correlated to QOL. Manual ability and upper extremity functions are correlated with only some aspects of participation. Quality of life was found to be moderately correlated with participation in this study.