Diabetik retinopatide vasküler endotelyal parametrelerin değerlendirilmesi
Diabetik retinopatide vasküler endotelyal parametrelerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 281314
  2. Yazar: SEDAT ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik retinopati, Damar endoteli, ICAM-1, VCAM-1, E-Selektin, P-Selektin, Endotelin-1, vWF, ADMA, t-PA, PAI-1, Diabetic retinopathy, Vascular endothelium, ICAM-1, VCAM-1, E-Selectin, P-Selectin, Endothelin-1, vWF, ADMA, t-PA, PAI-1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Diabetes mellitus yüksek kan glukoz düzeyi ile karakterize yaygın görülen bir metabolik bozukluktur. Diabetes mellitusta morbidite ve mortalitenin en önemli sebebi mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlardır. Diabetik retinopati, diabete bağlı ortaya çıkan bir mikrovasküler komplikasyon olup, üretken yaşta ortaya çıkan legal körlüğün en sık sebebidir. Bu çalışmada diabette ve diabetik retinopatide, damar endotelinden salgılanan parametrelerden; serum intrasellüler adezyon molekülü-1(ICAM-1), Vasküler hücre adezyon molekülü-1(VCAM-1), E-selektin, P-selektin ve endotelin-1 düzeyleri ile plazma von willebrand faktör (vWF), doku plazminojen aktivatörü( t-PA), plazminojen aktivatör inhibitörü-1 (PAI-1) ve asimetrik dimetil arjinin (ADMA) düzeylerini değerlendirdik. Bu sayede diabetes mellitus ve diabetik retinopatide damar endoteli ve koagülasyon fibrinolizis dengesinin etkilenme düzeylerini belirlemeyi amaçladık.Çalışmamızda 25 sağlıklı birey (Grup-1), 25 diabetes mellitusu olup retinopatisi olmayan hasta (Grup-2) ve 25 diabetes mellitusu olup retinopatisi olan hasta (Grup-3) olmak üzere üç grup oluşturuldu. Tüm gruplardan 10 ml venöz kan alınıp, plazma ve serum ayrılıp, santrifüj edildi. Hazırlanan plazma ve serum ELISA yöntemi ile çalışılarak sonuçlar elde edildi ve gruplar birbirleri ile karşılaştırıldı.Çalışmamızda kullandığımız parametrelereden E-selektin, P-selektin, VCAM-1, ICAM-1, ADMA, endotelin-1 ve vWF düzeyleri grup 3'te grup 1'e göre yüksek olarak saptandı (sırasıyla, p:0.045, p:0.014, p:0.034, p:0.038, p:0.000, p:0.021, p:0.007). Grup 2'de grup 1'e göre E-selektin, ICAM-1, ADMA ve vWF düzeyleri yüksek olarak saptandı (sırasıyla, p:0.018, p:0.014, p:0.002, p:0.004) Gup 1 ile grup 2 arasında t-PA, PAI-1,VCAM-1, P-selektin ve endotelin-1 düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Grup 2 ile grup 3 karşılaştırıldığında, VCAM-1 düzeyi Grup 3'te grup 2'ye anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p:0.032), ancak diğer parametreler arasında anlamlı fark bulunmadı. Bütün gruplar karşılaştırıldığında, t-PA ve PAI-1 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla, p:0.833, p:0.172).Sonuç olarak, endotelyal hasar diabetin erken dönemlerinde başlamaktadır. Diabetin ilerlemesi ile endotel hasarı da artmaktadır. Bununla birlikte diabette koagülasyon-fibrinolizis dengesi koagülasyon lehine bozulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a common metabolic disease characterized by, high levels of blood glucose. Microvascular and macrovascular complications are the most important reasons of morbidity and mortality in diabetes mellitus. Diabetic retinopathy is a microvascular complication of diabetes and it is the most common causes of legal blindness in productive ages. In this study, we evaluated the serum levels of intracelluler adhesion molecule-1(ICAM-1), vascular cell adhesion molecule-1 (VCAM-1), E-selectin, P-selectin and endothelin-1 and plasma levels of von willebrand factor (vWF), tissue plasminogen activator (t-PA), plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1) and asymmetric dimetyl argininine ADMA which are secreted from vascular endothel, in diabetes and diabetic retinopathy. We aimed to determine the effects of diabetes and diabetic retinoapthy on vascular endothelium and coagulation-fibrinolysis balance.In our study, three groups were formed as follows; Group I: 25 healthy person, Group II: 25 diabetes mellitus patients without retinopathy, Group III: 25 diabetes mellitus patients with retinopathy. 10 ml venous blood samples were collected from all groups, plasma and serum were seperated and centrifuged. Prepared plasma and serum samples were studied with ELISA and results were compared between the groups.E-selectin, P-selectin, VCAM-1, ICAM-1, ADMA, endotelin-1 and vWF levels were found higher in Group 3 to group 1(p:0.045, p:0.014, p:0.034, p:0.038, p:0.000, p:0.021, p:0.007, respectively). E-selectin, ICAM-1, ADMA and vWF levels were found higher in group 2 to group 1 (p:0.018, p:0.014, p:0.002, p:0.004, respectively), there was no significant difference between t-PA, PAI-1, VCAM-1, P-selektin and endotelin-1 levels. In comparison of group 2 to group 3, VACM-1 level was found significantly higher in group 3 (p:0.032), there was no significant difference between other parameters. There was no significant difference between t-PA ve PAI-1 levels all groups (p:0.833, p:0.172, respectively).In conclusion, endothelial damage begins at the early stages of diabetes and increases at further stages. In addition, coagulation-fibrinolysis balance deterioratesin favour of turns to coagulation, in diabetes.