Diyabetik retinopatili hastalarda ön kamara sıvısında VEGF, IL-6, TAK, TOS düzeylerindeki değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of VEGF, IL-6, TAK, TOS level changes in humour aqueous of patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 390029
  2. Yazar: ERDİNÇ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, VEGF, IL-6, TAK, TOS, ön kamara sıvısı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Diyabetik retinopatinin şiddeti ile ön kamara sıvısındaki vasküler endotelyal growth faktör (VEGF), interlökin 6 (IL-6), total antioksidan kapasitesi (TAK) ve total oksidatif stres (TOS) düzeylerinin ilişkili olup olmadığını araştırmak ve diyabetik retinopati (DR) gelişiminde iskemi ve oksidatif stresin rolünü tespit etmektir. GEREÇ-YÖNTEM: 01.03.2014 ile 30.11.2014 tarihleri arasında, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniğinde katarakt cerrahisi yapılan 86 hastanın 86 gözü çalışmaya dahil edildi. Ek sistemik hastalığı olmayan 28 hasta 1. grubu (NDM), diyabetik retinopatisi olmayan 24 diyabetik hasta 2. grubu (NDR), nonproliferatif diyabetik retinopatisi olan 24 hasta 3. grubu (NPDR), proliferatif diyabetik retinopatisi olan 10 hasta ise 4. grubu (PDR) oluşturdu. Ameliyat öncesi detaylı oftalmolojik muayenesi yapılan hastalarda serumda HbA1c düzeyi bakıldı. Standart fakoemülsifikasyon cerrahisi sırasında ön kamaradan 0,15-0,2 cc ön kamara sıvısı alınarak VEGF, IL-6, TAK ve TOS düzeylerine bakıldı. Gruplar arasında bu parametreler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. BULGULAR: VEGF düzeyi açısından 4. grup ile 1. grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. IL-6 düzeyi açısından ise 4. grup ile 1.ve 2. grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcut idi. TAK 4. grupta diğer üç gruba göre anlamlı düzeyde farklılılık göstermekte idi. TOS ve HbA1C düzeyleri ise kontrol grubunda diğer gruplara göre anlamlı şekilde düşük saptandı. SONUÇ: Bu bulgular DRP patogenezinde ve progresinde oksidatif stres ve iskeminin rol aldığı düşüncesini desteklemektedir. Ancak daha geniş vaka serilerinin olduğu kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate the correlation between severity of diabetic rethinopathy (DR) and vascular endothelial growth factor (VEGF), interleukin 6 (IL-6), total antioxidan capacity (TAC), total oxidative stress (TOS) levels in aqueous humor and to detect the role of oxidative stress and ischemia in development of DR. MATERIALS-METHODS: 86 eyes of 86 patients who underwent cataract surgery in our eye clinic between 01.03.2014 and 30.11.2014 dates were enrolled in this study. Patients were classified into 4 goups. Group 1 consisted of 28 patients without any additional disease (NDM), group 2 consisted of 24 diabetic patients without DR, group 3 consisted of 24 patients with non proliferative DR (NPDR), and group 4 consisted of 10 patients with proliferative DR (PDR). Full ophthalmological examination was performed and HbA1c levels were measured preoperatively. 0,15-0,2cc aqueous humor was taken at the start of cataract surgery and VEGF, IL-6, TAC and TOS levels in aqueous humor were evaluated and compared between the groups. RESULTS: VEGF levels were statistically different between group 1 and group 4. IL-6 levels were statistically different between group 4 and group 1 and 2. TAC levels were statistically different in group 4. TOS and HbA1C levels were statistically lower in group 1 than other groups. CONCLUSION: These results supported the role of oxidative stress and ischemia in pathogenesis and progression of DRP but more comprehensive studies were desired about this item.