IVF-ICSI-ET sikluslarında luteal faz desteği için verilen progesteronun intramuskuler ve intravajinal kullanımının gebelik oranlarına etkisinin karşılaştırılması
Comparison of Pregnancy Rates of Crinone and Intramuscular Progesteron for Luteal Support Following In Vitro Fertilization and Embryo Transfer Cycles
- Tez No: 281320
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TURAN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: in vitro fertilizasyon, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu -embriyo transferi siklusları, progesteron, luteal faz desteği, in vitro fertilization, intrastoplasmic sperm injection and embryo transfer, progesterone, luteal support
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İn Vitro Fertilizasyon - Embriyo Transferi Sikluslarında Luteal Faz Desteğinde İntramusküler ve Vajinal Progesteron Kullanımının Gebelik Oranlarına EtkisiAmaç: Gonadotropin releasing hormon analogları (GnRHa) kullanılarak kontrollü ovaryan hiperstimulasyon yapılan İn Vitro Fertilizasyon - Embriyo Transferi sikluslarında, luteal faz desteği için intramuskuler progesteron ve vajinal progesteron ile elde edilen gebelik oranlarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kontrollü ovaryen hiperstimulasyon ile birlikte İn Vitro Fertilizasyon - İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu - Embriyo Transferi yapılan 66 hasta dahil edildi. Oosit toplanma gününden başlayarak 32 hastaya vajinal (günlük 90 mg jel) ve 34 hastaya intramuskuler progesteron (günlük 50 mg) verildi. İki grup arasında ß-hCG pozitifliği(?20 mİU/mL), klinik gebelik, canlı doğum ve implantasyon oranları karşılaştırıldı.Bulgular: İn Vitro Fertilizasyon - İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu ve Embriyo Transferi yapılan kadınlarda oosit toplanma günü başlanarak günde bir kez vajinal jel(90 mg) veya intramuskuler progesteron (50 mg) kullanılması ile benzer oranlarda ß-hCG pozitifliği, klinik gebelik, implantasyon oranları ve canlı doğum oranları görülmüştür.Sonuç: Luteal faz desteği olarak kullanılan vajinal progesteron desteği sonuçları ile intramuskuler progesteron desteği ile elde edilen sonuçlar benzer görüldü. Vajinal yolla progesteron desteğinin effektif ve hastalar tarafından daha kolay tolere edilebilen bir metod olması, luteal faz desteğinde vajinal yolun altın standart olmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Pregnancy Rates of Crinone and Intramuscular Progesteron for Luteal Support Following In Vitro Fertilization and Embryo Transfer CyclesObjective: This study aimed to compare pregnancy rates of intramuscular progesterone and vaginal progesterone for luteal phase support in `in vitro fertilization? -intracytoplasmic sperm injection and embryo transfer cycles in which we perform controlled ovarian hyperstimulation with Gonadotropin-releasing hormone analogues.Material and method: Sixty six patients undergoing in vitro fertilization -intracytoplasmic sperm injection and embryo transfer with controlled ovarian hyperstimulation were included. Thirty two patients were supplemented with vaginal gel (90 mg daily) and thirty four patients with intramuscular progesterone 50 mg daily starting at the day of oosit retrieval. Positive ß-hCG(?20 mİU/mL) ,clinical pregnancy, live birth and implantation rates were compared among both these groups.Results: Rates of positive ß-hCG, clinical pregnancy, implantation and live birth are similar for each group.Conclusion: the results of vaginal progesterone administration were similar to the results obtained after intramuscular progesterone. It can be said that luteal phase support though vaginal administration is an effective and tolarable method. Vaginal administration is gold standart for luteal phase support.