IVF-ICSI-ET sikluslarinda luteal faz desteği için verilen progesteron ve progesteron + östradiolün gebelik oranlarina etkisi
Effects of giving progesterone and progesterone + estrogen on pregnancy rates for luteal phase support, in IVF-ICSI-ET cycles
  1. Tez No: 247154
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKÇABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF-ICSI-ET siklusları, GnRH agonisti, Luteal faz desteği, progesteron, östrojen, IVF-ICSI-ET Cycles, GnRH analogues, luteal support, progesterone, estrogen
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Gonadotropin releasing hormon analogları (GnRHa) kullanılarak kontrollü ovarian hiperstimulasyon yapılan IVF- ICSI-ET sikluslarında, luteal faz desteği için tek başına progesteron ile progesterona ilave olarak verilen östrojen ile elde edilen gebelik oranlarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: GnRH anologunun kullanıldığı kontrollü ovaryan hiperstimülasyon sikluslarında luteal fazda agonist tedavisi kesildikten sonra hipofizer baskılanma devam edeceği için luteal faz ortasında östrojen ve progesteron seviyelerinde düşme olmaktadır. Bu çalışma ile rutin olarak luteal faz desteği amacıyla kullanılan progesteron desteğine ek olarak östrojen kullanılmasının gebelik oranlarını iyileştirip iyileştirmediğini araştırdık. Çalışmamız Aralık 2008-Ekim 2009 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları-Doğum Kliniğinin Yardımla Üreme Merkezi Ünitesinde prospektif olarak kadın yaşı 20 ile 40 olan 142 infertil hasta alınarak yapıldı. 71 hastaya vajinal yoldan 90 mg progesteron jel, 71 hastaya aynı doz progesterona ek olarak haftada bir transdermal östrojen verildi. Embriyo transfer günü ve embriyo tranferi sonrası 12. Günde E2 serum seviyeleri ölçüldü. Her iki grup serum E2 seviyeleri, ßhCG pozitifliği, devam eden gebelik oranları, biyokimyasal abortus, klinik abortus oranları açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan hastalardan progesteron + östrojen alan grupta ßhCG pozitifliği 20 (% 28,2), progesteron alan grupta ise 18 (% 25,4) tesbit edildi. Devam eden gebelik oranları progesteron + östrojen alan grupta 11 (% 15,5), progesteron alan grupta ise 10 (% 14,1) hastada tesbit edildi. Biyokimyasal abortus progesteron + östrojen alan grupta 7 (% 9,9), progesteron alan grupta ise 6 (% 8,5) hastada tesbit edildi. Klinik abortus her iki grup da 1 (% 1,4) hastada tesbit edildi.Sonuç: Çalışmamızda progesterona östrojen eklemenin ßhCG pozitifliği, devam eden gebelik, biyokimyasal ve klinik abortus oranlarına etkisi olmamıştır. Östrojen eklenen grupta embriyo transfer günü ve embriyo transferi sonrası 12. Gün E2 seviyelerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Gebe olanların 12. Gün E2 seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. Çalışmadan çıkarılacak sonuç luteal faza östrojen eklemenin faydası yoktur. Embriyo transferi sonrası 12. Gün E2 seviyesi OHSS gelişmemiş olan hastalarda gebeliğin bir göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the pregnancy rate achieved in IVF/ICSI-ET cycles with gonadotropin releasing hormone analogues (GnRHa) and supported with only progesterone or progesterone plus estrogen during the luteal phase.Materail and Methods: While hypophyser suppression will continue after the cessation of GnRHa which is used in the controlled ovarian hyperstimulation cycles, the levels of estrogen and progesterone are decreasing in the middle of luteal phase. This study evaluates whether adding estrogen to the routine progesterone use for luteal phase support, ameliorates pregnancy rates. The study was conducted in the assisted reproduction unit of the department of obstetrics & gynecology in the University of Cukurova School of Medicine between December 2008 and October 2009. Data from the 142 infertile women aged from 20 to 40 years old were prospectively collected. Half of them received 90 mg progesterone gel via transvaginal route and the others had additionally transdermal estrogen patch given weekly. The levels of estrogen are determined on the day of transfer of embryo and 12th day. Both groups are compares for the estrogen levels, ß-hCG positivity, continuing pregnancy, biochemical abortion and clinical abortion rates.Results: The number of women who had positive ß-hCG was 20 (28.2%) in the group with progesterone + estrogen and 18 (25.4%) in the group progesterone alone. Continuing pregnancy rate was 11 (15.5%) in the group progesterone + estrogen and 10 (14.4%) in the group progesterone alone. Biochemical and clinical abortion rates were 7 (9.9%) and 6 (8.5%); 1 (1.4%) and 1(1.4%) consecutively in the group of progesterone + estrogen and progesterone alone.Conclusion: Our study showed that adding supplementary estrogen to the progesterone has no positive effect on the estrogen levels, ß-hCG positivity, continuing pregnancy, biochemical abortion and clinical abortion rates. Furthermore we did not detect any significant difference on the estrogen levels at the transfer day or 12th day. However the 12th day estrogen level was significantly elevated in pregnants. We concluded that the adding estrogen has no sense, but increased estrogen levels at the 12th day may be clue of ovarian hyperstimulation.