Diskojenik ağrı oluşturulan tavşanlarda intradiskal pulse radyofrekans termokoagülasyon ve intradiskal ozonun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness of intradiscal pulsed radiofrequency thermocoagulation and intradiscal ozone in an experimental rabbit model of discogenic pain
  1. Tez No: 281342
  2. Yazar: BİLGE ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diskojenik ağrı, pulse radyofrekans termokoagülasyon, ozon, hot plate testi, elektronik algometre, Discogenic pain, pulsed radiofrequency termocoagulation, ozone, hot plate test, electronic algometer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada; deneysel olarak diskojenik ağrı oluşturulan tavşanlarda, kronik bel ağrısı tedavisinde kullanılmakta olan yöntemlerden intradiskal pulse radyofrekans termokoagulasyon (PRF) ile intradiskal ozon enjeksiyonunun etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Bu çalışma, Yeni Zelanda türü, 27 erkek tavşan kullanılarak gerçekleştirildi. İntradiskal bakteri enjeksiyonu öncesi deney hayvanlarının termal ve mekanik uyarıya cevapları hot plate testi ve elektronik algometre kullanılarak ölçüldü ve değerler bazal değerler olarak kaydedildi. Tavşanlara intravenöz ketamin ve xylazine verilerek anestezi sağlandı. Tavşanların L5-6 disk aralığına C kollu floroskop klavuzluğunda ml'de 106 CFU içeren MRSA 1 ml enjekte edildi. Deney hayvanları her biri 9 tavşandan oluşan 3 gruba ayrıldı. Bakteri enjeksiyonundan 8 gün sonra kontrol ölçümleri alınarak diskojenik ağrı oluştuğu belirlenen deney hayvanlarına yine aynı yöntem ile anestezi uygulandı. Grup I (Sham Grubu) tavşanlara PRF kanülü yerleştirildi ve herhangi bir ısıtma işlemi uygulanmadan 8 dakika sonra PRF kanülü geri çekildi. Grup II (PRF Grubu) tavşanlara PRF kanülü yerleştirildi ve L5-6 dorsal sinir köküne 8 dk içinde 4 kez 42 oC PRF uygulandı. Grup III (Ozon Grubu) tavşanlara PRF kanülü yerleştirildi ve L5-6 intervertebral disc aralığına 1 ml 30 mikrogram/ml ozon uygulandı. Tüm işlemler C kollu floroskop klavuzluğunda gerçekleştirildi. Tüm grupların termal ve mekanik uyarıya pençe çekme eşik değerleri aynı ölçüm metodları kullanılarak işlem sonrası 4 hafta süresince ölçülerek kaydedildi. Deney hayvanları bu sürenin sonunda yüksek doz tiyopental enjeksiyonu yöntemi kullanılarak sakrifiye edildi.Bulgular: Hot plate testi ile termal hiperaljezi değerlendirildiğinde, PRF ve ozon uygulamasının 14. gününde Grup I ile PRF uygulanan Grup II karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Ancak ozon uygulanan Grup III ve Sham Grubu karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamadı. Tedavinin 21. gününde hem PRF Grubu hem de Ozon grubu Sham grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı. Grup II ve Grup III karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Elektronik algometre ile değerlendirilen mekanik hiperaljezi ve allodini değerlendirildiğinde, PRF ve ozon uygulamasının 7. gününde Grup I ile PRF uygulanan Grup II karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Aynı şekilde Grup I ile ozon uygulanan Grup III karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttu. Grup II ve Grup III karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Sonuç: Diskojenik ağrı tedavisinde kullanımı gündemde olan intradiskal PRF ve intradiskal ozon enjeksiyonunun etkinliklerini karşılaştırdığımız çalışmamızda, her iki yöntemin de diskojenik ağrı üzerine etkin olduğunu ve etkinlikleri arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the effectiveness of intradiscal ozone therapy with intradiscal pulsed radiofrequency thermocoagulation (PRF) which are current methods for the treatment of discogenic low back pain in an experimental rabbit model of discogenic pain.Materials and methods: This study was performed by using 27 female New Zealand rabbits. The responses of the rabbits to thermal and mechanical stimuli were measured by hot plate test and electronical algometer before the injection of intradiscal bacteria and the values recorded as basal values. The rabbits were administered intravenous anesthesia with ketamine and xylazine. A total volume of 1 ml of MRSA with a concentration of 106 colony forming units (CFU) per milliliter was injected to the L5-6 intervertebral disc space of the rabbits under the guidance of C-arm fluoroscopy. Rabbits were allocated to three groups consisting of 9 rabbits in each. Eight days after the injection of bacteria, the control measurements were made, and same type of anesthesia was applied to those in which discogenic low back pain was detected. PRF cannula was inserted into L5-6 intervertebral disc space in Group I (Sham Group) and the cannula was withdrawn after 8 minutes without heating. PRF cannula was inserted into L5-6 intervertebral disc space in Group II (PRF Group) and 42 oC PRF for a duration of 8 minutes was applied 4 times. PRF cannula was inserted into L5-6 intervertebral disc space in Group III (Ozone Group) and 1 ml ozone with a consantration of 30 microgram/ml was applied to L5-6 intervertebral space. All procedures was performed under the guidance of C-arm flouroscope. The responses of all groups to thermal and mechanical stimuli were measured for a period of 4 weeks using same methods of measurement. At the end of this period, rabbits were sacrified by injection of high dose thiopental.Results: When termal analgesia was evaluated by the hot plate test, it was found out that there was a statistically significant difference between Group 1 and Group 2 (PRF) on day 14. On the other hand, there was not a significant difference between Group III (ozone) and Sham group. On day 21, when PRF group or Ozone groups were compared to Sham group, the differences were statistically significant. There was not a significant difference between groups II and III.When mechanical hyperalgesia and allodynia were evaluated with electronic algometer, there was a statistically significant difference between Group I and Group II on day 7 of PRF and ozone treatment. There was also a significant difference between group I and III (ozone). When groups II and III were compared, there was not a statistically significant difference.Conclusions: When the effectiveness of current modalities of treatment for discogenic pain, namely intradiscal PRF and ozone injection are compared, it was found out that both modalities are effective on discogenic pain and that there was not a significant difference between the two treatment forms.