Gliyal tümörlerin evrelemesinde konvansiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme, Perfüzyon Manyetik Rezonans görüntüleme ve Manyetik Rezonans Spektroskopinin yer
Role of Conventional MR imaging, Perfusion MR Imaging and MR Spectroscopic Imaging in Glioma Gradin
  1. Tez No: 281352
  2. Yazar: SUAT KUBAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: serebral gliyal tümörler, evreleme, MRS, MRP, cerebral glial tumors, grading, MR spectroscopy, Perfusion MRI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, kliniğimizde kontrastlı bilgisayarlı Beyin Tomografi (BT) ve/veya Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) inceleme sonucu serebral gliyal tümör olduğu düşünülen olgularda konvansiyonel MRG, Perfüzyon Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRP) ve Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS) inceleme tekniklerini kullanarak tümör evresi ve yayılımı hakkında bilgi sahibi olabilmektir.Materyal ve metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiyagnostik Ana Bilim Dalı'nda yapılan BT ve/veya MRG inceleme ile gliyal tümör olduğu öngörülen ve histopatolojik tanı elde edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 26 olgunun 12'si (%46.2) kadın 14'ü (%53.8) erkek hasta idi ve yaş aralığı 18 ile 73 arasında değişmekteydi (ortalama 45.6±17,3). Opere olan olgular ile stereotaktik biyopsi yapılan olguların sonuçları MRP ve MRS sonuçları ile karşılaştırıldı.Konvansiyonel MRG evrelemede (grade) yüksek evreli gliyomlar tümör içinde nekroz/kist ve kanama alanları, tümör çevresinde belirgin ödem ve kitle etkisi göstermeleri ve tümöral alanlarda yoğun kontrast tutulumu göstermeleri ile düşük evreli gliyomlardan ayrıldı. MRS'de kolin (Cho), N-asetil aspartat (NAA), kreatin (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA ve Lipid-Laktat (LL) metabolitleri değerlendirildi ve dinamik kontrastlı (DSC) MRP tekniği ile de relatif serebral kan volümü (rCBV), relatif serebral kan akımı (rCBF) ve ortalama geçiş zamanı (MTT) değerleri hesaplandı.Bulgular: Düşük/yüksek evreli gliyal tümör ayrımında konvansiyonel MRG'de kitle etkisi, ödem, nekroz/kist varlığı, kontrast tutulumu, MRP'de rCBV değeri, MRS'de LL piki varlığı anlamlı bulunurken, konvansiyonel MRG'de kanama olup olmaması, MRP'de rCBF ve MTT değerleri, MRS'de Cho/Cr ve Cho/NAA oranları anlamlı bulunmadı.Sonuç: Tedavi planlama ve prognoz açısından son derece önemli olan gliyomların operasyon öncesi evrelenmesinde; konvansiyonel bulguların yanında, vaskülariteyi gösteren MRP ve metabolitleri gösteren MRS çok değerli iki tanı yöntemidir. Gliyomların evrelenmesinde konvansiyonel MRG, MRP ve MRS bulgularının birlikte değerlendirilmesi en doğru sonucu verecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to show the grading and spread of cerebral glial tumors which are prediagnosed by CT and/or MRI by the help of conventional MRI, MR perfusion (MRP) and MR spectroscopy (MRS) techniques.Patients and Methods: At Erciyes University School of Medicine Department of Radiology, 26 patients who were prediagnosed cerebral glial tumors by CT and/or MRI and the diagnosis were proven by histopathological examination were included in this study. Of 26 patients14 (53.8%) are men, 12 (46.2%) are women. The mean age is 45.6±17,3 years. MRS and MRP findings were correlated with the stereotacsic biopsy and postoperative results. As a convetional MRI grading system the edema, bleeding, necrosis/cystic area and contrast enhancement of the masses were agreed to distinguish high grade tumors from low grade tumors. The Choline (Cho), N-acetyl aspartate (NAA), Creatine (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA and Lipid-Lactat (LL) metabolites were evaluated by MRS, and relative cerebral blood volume (rCBV), relative cerebral blood flow (rCBF) and mean transit time (MTT) values were calculated with dynamic susceptibility contrast enhanced (DSC) MRP.Result: There was statistically difference between high and low grade tumors comparing mass effect, edema, necrosis/cystic areas and contrast enhancement and there was no difference comparing tumoral bleeding in convetional MRI. There was statistically meaningful difference in TmLL between high grade tumors and low grade tumors in MRS, and rCBV values were statistically meaningful different in between high grade tumors and low grade tumors and there was no difference in MTT and rCBF values in MRP.Conclusion: In conclusion MRS which shows metabolits and MRP which shows tumor vascularity provide extra information to conventional MRI for patients? operation planning and morbidity. MRS and MRP are complemantary methods to conventional MRI in grading cerebral glial tumors.