Taze donmuş plazmanın INR değeri üzerine etkisi
The effect of fresh frozen plasma on the INR value
  1. Tez No: 281397
  2. Yazar: DERYA KÖMÜR ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: TDP, INR, warfarin, karaciğer, malignite, FFP, INR, warfarin, liver, malignancy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Taze donmuş plazma (TDP) yaygın kullanılan bir kan ürünüdür. Bu çalışmada TDP'nin koagülasyon bozukluğunun tedavisindeki etkinliği, bir laboratuar testi olan INR (international normalized ratio) değerine göre, Holland ve Brooks formülü ile değerlendirildi. Geçtiğimiz 6 aylık sürede hastanemize başvuran 204 hastaya koagülasyon bozukluğu nedeni ile toplam 456 ünite TDP verildi. TDP verilme nedeni 99 hastada kanama, 105 hastada ise kanama profilaksisi idi. INR yüksekliğinin sebebi 117 hastada warfarin kullanımı, 27 hastada malignite, 15 hastada karaciğer hastalığı, 9 hastada malignite ile birlikte warfarin kullanımı, 3 hastada karaciğer hastalığı ile birlikte warfarin kullanımı, 17 hastada karaciğer hastalığı ile birlikte malignite idi. Diğer 16 hastanın koagülasyon bozukluğunun sebebi bilinmemekte idi. Hastaların %67'sinde (137) TDP verilme endikasyonları uygunsuz bulundu. Bir ünite TDP'nin oluşturduğu ortalama INR azalması 0.04 ile 2.71 arasında idi. TDP ile INR azalması warfarin kullanan hastalarda ve malignite hastalarında anlamlı, karaciğer hastalığında anlamsızdı. En fazla INR düşüşü warfarin kullanan hastalarda görüldü. Bu hastalar aynı zamanda transfüzyon öncesi INR değeri en yüksek olan hasta grubunu oluşturuyordu. Warfarin kullanımı ile başka bir koagülopatinin eşlik ettiği warfarin kullanımı karşılaştırıldığında, INR azalmasında anlamlı bir fark yoktu. TDP'nin etkisi INR düzeyine göre değerlendirildiğinde; transfüzyon öncesi INR değeri yükseldikçe, TDP ile INR düşüşü arttı. Warfarin kullanan hastalar için INR>1.6, karaciğer ve malignite hastalarında ise INR>2 olduğunda, bir laboratuvar testi olan INR düzeyine göre, TDP vermenin etkili olduğu görüldü. Sonuç olarak TDP'nin etkisi INR değeri ile doğru orantılıdır. Kanama yokluğunda TDP kullanılması INR değerinde hızlı düşüşü sağlasa da beraberinde başka riskler getirdiği için kılavuzlarda da TDP kullanımı oldukça sınırlı hasta grubunda önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Fresh frozen plasma (FFP) is a commonly used blood product. Present study evaluates the effect of fresh frozen plasma in the treatment of coagulation disorders, according to the International Normalized Ratio (INR) value which was evaluated with Holland and Brooks formula. 204 patients admittede to our emergency service during six mounts period due to coagulation disorders were given a total of 456 units of FFP. In 99 patients FFP was used for bleeding and in 105 patients for bleeding prophylaxis. The reason of increased INR value was the use of warfarin in 117 patients, malignancy in 27 patients, liver disease in 15 patients, malignancy with the use of warfarin in 9 patients, warfarin use with liver disease in 3 patients and liver disease with a malignancy in 17 patients. Yhe reason of the other 16 patients coagulation abnormality wasn?t known. The indication of FFP tranasfusion was found to be inappropriate in 67% (137) of patients. One unit of FFP transfusion resulted in an average INR reduction between 0.04 to 2.71. reduction of INR with teh use of FFP was significant in patients using warfarin whereas it wasn?n significant in patients with amalignancy and liver disease. Highest decrase in INR was seen in patients using warfarin. Those patients also accounted fort he highest INR value before transfusion. When the use of warfarin compared to warfarin use due to an accompanying coagulopathy, there was no significant differance in INR reduction. When teh impact of FFP was evaluated in regard to INR level; it was found that higher pre-transfusion INR level more the reduction in INR level, with FFP transfusion also increases. FFP transfusion was found to be significantly effective in patients using warfarin with an INR>1.6 and in patients with malignancy and liver disease having an INR level >2. We may conlude that the effect of FFP is directly proportional with INR level. Despite the rapid decrease of INR level with FFP infusion in the absence of bleeding, FFP infusion indications are limited to spesific patient groups in guidelines because of other riskc caused by FFP.