İki bodur fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşidinde bakteri aşılaması ve azot dozlarının verim ve verim ögeleri üzerine etkisi
- Tez No: 28141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALETTİN Y. ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yalova 5 variety of field bean, Şehirali 90 variety of field bean, Rhizobium phaseoli- bacteri of field bean, bacteri inoculation dose of nitrogen
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİ BODUR FASULYE (Phaseolus vulgaris L.) ÇEŞİDİNDE BAKTERİ AŞILAMASI VE AZOT DOZLARININ VERİM VE VERİM Ö?ELERİ ÜZERİNE ETKİSİ A. Şule ÇEREKÇİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilin Dalı Danışman: Doç.Dr.Cemalettin Y. ÇİFTÇİ 1993, Sayfa: 42 Jüri: Doç.Dr.Cemalettin Y. ÇİFTÇİ Prof.Dr.Günal AKBAY Prof.Dr. Temel GENÇTAN Bu araştırma, 1992 yılında A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü' nde yapılmıştır. Araştırmada; Yalova 5 ve Şehirali 90 bodur horoz fasulye çeşidi tohumlarının bakteri (Rhizobium phaseoli susu) aşılaması ile farklı azot dozları uygulamasının tane verimi ve verim öğeleri üzerine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bakteri aşılaması; bitkide bakla ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, 100 tane ağırlığı, parsel verimi ve dekara verimi olumlu yönde etkilemiş, bunun yanında çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısını önemli düzeyde azaltmıştır. Artan azot dozlarına bağlı olarak; bitki boyu, bitki ağırlığı, bitkide bakla ağırlığı, tane verimi, parsel verimi ve dekara verim artmış, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı çeşitlere göre farklılık göstermiştir. Araştırmamızda, bakteri aşılaması ve 4 N kg/da uygulaması fasulyede en ekonomik sonucu vermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Yalova 5 ve Şehirali 90 bodup horoz fasulye çeşidi, Phaseolus vulgaris L., fasulye bakterisi, Rhizobium phaseoli, bakteri aşılama, azot dozu.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT Masters Thesis EFFECTS OF BACTERI INOCULATION AND DIFFERENT DOSES OF NITROGEN FERTILIZER ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF TWO DWARF BEAN VARIETIES (Phaseolus vulgaris L.) A. Şule ÇEREKÇI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Cemalettin Y. ÇİFTÇİ 1993, Page: 42 Jury: Assoc. Prof.Dr. Cemalettin Y. ÇİFTÇİ Prof.Dr.Günal AKBAY Prof.Dr. Temel GENÇTAN This research was conducted at the University of Ankara, Faculty of Agriculture, Department of Agronomy in 1992. The effects of bacteri inoculation and different doses of nitrogen fertilizer on yield and yield components of two dwarf bean varieties named Yalova 5 and Şehirali 90 were aimed in this research. According to the results of this research, the bacteri inoculation have caused significant differences which were positive directions on the characters of pods wieght per plant, seed yield per plant, harvest index, 100 seed weight, plot yield and seed yield per decar, but shortened the date of blossoming. The increasing of doses of nitrogen fertilizer have caused positive differences on the characters of plant height, plant weigth, pod weight per plant, seed yield, plot yield and seed yield per decar. The date of blossoming changed by varieties. These results of this research have shown that, bacteri inoculation and nitrogen fertilization of 4 kg per decar are most suitable application for field bean.