Çölyak hastalığı olan çocuklarda işitmenin değerlendirilmesi
The evaluation of hearing loss in children with celiac disease
  1. Tez No: 281455
  2. Yazar: AYŞEGÜL BÜKÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET DALGIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: celiac disease, hearing loss, childhood
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş ve Amaç: Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenin alınmasıyla ortaya çıkan otoimmün enteropatidir. Hastalık nörolojik bulguları da içeren barsak dışı bulgularla seyredebilir. Sensörinöral işitme kaybı, çölyak hastalığında görülebilecek bir nörolojik tutulum örneği olabilir. Ancak literatürde bu konuda yapılmış çalışma oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalışmanın amacı yeni tanı alan çölyak hastası çocuklarda işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yeni tanı alan, 1.5-17 yaş arasında, 56 kız, 41 erkek, 97 çölyak hastasına ait 194 kulak ile yaş ve cinsiyet açısından benzer, 85 sağlıklı çocuğa ait 170 kulak dahil edildi. Olguların işitme fonksiyonları, odyometri, timpanometri ve otoakustik emisyon testleri kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Hasta ve sağlıklı kontrol grubu arasında, saf ses hava-kemik iletim ve konuşma odyometrisi, timpanometri ve otoakustik emisyon testleri sonuçları açısından fark bulunmadı (p>0.05). Çölyak hasta grubunda Marsh-oberhuber patolojik evrelemesine göre saf ses ve konuşma odyometre ve timpanometri test sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05)Sonuç: Çalışma bulgularımız ile çölyak hastalığı olan çocukların işitme fonksiyonlarının sağlıklı çocuklardan farklı olmadığı ve sensorinöral işitme bozukluğunun çölyak hastalığının nörolojik bir bulgusu olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Hearing Loss in Children with Celiac DiseaseBackground and aims: Celiac disease is an autoimmune enteropathy. The disease occurs in genetically susceptible individuals by the ingestion of gluten contained grains such as wheat, rye and barley. Celiac disease may be presented with extraintestinal manifestations including neurological findings. Sensory-neural hearing loss may be a neurological symptom of the celiac disease. There are very limited number of reports on this subject in the literature. The aim of this study was to investigate the hearing functions in children with newly diagnosed celiac disease.Materials and Methods: Ninety-seven [56 girls, 41 boys (age range:1.5-17)] newly diagnosed celiac disease patients (194 ears) and 85 sex and age-matched healthy subjects (170 ears) were included in this study. Hearing function was assessed by pure-tone audiometry, speech audiometry, tympanometry and otoacoustic emissions measurements.Results: No significant difference were found between the patients and control groups measurements including the pure-tone audiometry, speech audiometry, tympanometry and otoacoustic emissions (p>0.05).No significant difference was found for pure-tone audiometry, speech audiometry, tympanometry and otoacoustic emissions measurements in celiac patients according to the Marsh-Oberhuber classification (p>0.05).Conclusions: Our results showed that hearing functions of children with newly diagnosed celiac disease were similar to healthy controls. Our data suggest that sensory-neural hearing loss is not a neurological finding of celiac disease.