Yoncada farklı sulama düzeylerinin stomaya ve bitki gelişimine etkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 28149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, Stoma yoğunluğu, Sulama düzeyi, Bitki büyümesi, Bitki boyu, Boğum sayısı, Sap sayısı, Yaprak çık uzunluğu, Yaprakçık genişliği, Yaş ot ağırlığı, Kuru ot ağırlığı, Alfalfa, stomate density, irrigation level, growth, plant height, number of node, number of stem, length of leaflet, width of leaflet, green herbage weight, dry herbage weight
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
II öz YONCADA FARKLI SULAMA DÜZEYLERİNİN STOMAYA VE BİTKİ GELİŞİMİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇÎLDEM, Salih Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kadriye ÇA?LAYAN Eylül 1993, 55 Sayfa Bu çalışma Eskişehir'de 1992 yılında saksılarda yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme planına göre 6 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede sentetik yonca çeşidi (syn-1) kullanılmıştır. Denemede iki biçim yapılmıştır. Saksılardaki bitkiler değişik düzeylerde sulama uygulamalarına tabi tutulmuştur. Araştırmanın amacı; farklı sulama düzeylerinin yoncada stomaya ve diğer bitki gelişimine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada; stoma yoğunluğu, bitki boyu, boğum sayısı, sap sayısı, yaprakçık uzunluğu, yaprakçık genişliği, yaş ot ağırlığı, kuru ot ağırlığı üzerine sulama düzeylerinin etkisi araştırılmıştır. Yüksek düzeylerdeki sulama uygulamaları; stoma yoğunluğu üzerine azaltıcı, diğer özellikler üzerine ise olumlu yani arttırıcı etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF IRRIGATION LEVEL ON STOMATE AND GROWTH OF ALFALFA ÇİLDEM, Salih M.S. thesis, Faculty of Agriculture Supervisor: Doç. Dr. Kadriye ÇA?LAYAN September 1993, 55 pages This study was carried out as a pot experiment in Eskişehir in 1992. Randomized block design was used with six replications. Synthetic alfalfa (syn-1) was used in the trail. Two cuttings were done. Plants were irrigated with four different levels. This study was undertaken to determine the effect of the amount of irrigation on stomate density and the other morphological charecters (plant height, node numbe, stem number,. leaflet number, leaflet width, green herbage weight, dry herbage weight) of alfalfa. There was an inverse relationship between irrigation levels and stomate density, whereas it was direct between irrigation levels and plant height, node number, stem number, leaflet number, leaflet width, green herbage weight, dry herbage weight.