Mısır bitkisinin verim ve verim ögelerine ethephon'un etkisi
- Tez No: 28150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. YAVUZ EMEKLİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ethepnon, .- dişi çiçeklenme süresi, büyüme düzenleyicisi, bitki tane verimi, tanede' nem oranı
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZÎ HIŞIR BİTKİSİNİN VERİM VE VERİM Ö?ELERİNE ETHEPHON'UN ETKİSİ Aydın ALP Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabil im Dalı Danışman : Doç. Dr. H. Yavuz EMEKL1ER 1993» 46 sayfa jüri : Prof. Dr. Temel 6ENÇTAN Prof. Dr. M. Emin TUGAY Bu araştırma 1991 yılında, A.ü. Ziraat Fakültesi Kenan Evren Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Hirca ve Ordu sarı sert Mısır çeşitlerini hektara 66660 bitki gelecek şekilde ekerek» gelişmenin 15. yaprak döneminde 0, 350, 450, ve 550 g/ha dozlarında büyüme düzenleyicisi (ethephon) uygulanarak yapılan araştırmada; ortalama bitki boyu dozlara göre sırasıyla, 191.60, 161.77, 147.73 ve 131.68 cm; dişi çiçeklenme süresi 64.2, 62.0, 61.0, ve 59.0 gün; koçan sayısı 1.30, 1.13, 1.05 ve 1.04; bitki tane verimi 138.13, 145.01, 142.16 ve 138.88 g; koçanda tane sayısı 364.93, 377, 04, 390.42 ve 366, 94; tanede nem oranı "Â 18.47, 19.27, 18.50 ve 17.84; birim alan verimi 646.15, 631.00, 612.10 ve 575.85 kg/da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis GROWTH, YIELD AND YIELD COMPONENTS OF MAIZE AS INFLUENCED BY ETHEPHON Aydın ALP Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisors Assoc. Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLÎER 1993, 46 pages Jury î Prof. Dr. Temel GENCTAN Prof. Dr. M.Emin TUGAY This research was carried out in Application and Research Farm Faculty of Agriculture, University of Ankara in 1991. In field trials in 1991, maize varieties of Mirco and Ordu yellow flint were sown at 66660 plants/ha, were applied (a) 0, (b) 350, (c> 450, (d) 550 g/ha growth regulators at various stages from the appearance of the 15 th leaf. Mean plant height for (a), (b), (c), and was 191.6, 161.77, 147.73, and 131.68 cm; silking date for (a), (b), (c) and (d) was 64.2, 62.0, 61.0, and 59.0 days; the number of ear for (a), (b), (c) and (d) was 1.30, 1.13, 1.05 and 1.04; seed yield per plant for (a), (b), was 18.47, 19.27, 18.50 and 17.24 '/.; and seed yield per unit area for (a), (b), (c) and (d) was 646.15, 631.00, 612.10, 575.85 kg/decare respectively. Keywords! Ethephon, silking date, growth regulator, seed yield per plant, harvest moisture content.