Orgonofosfat zehirlenmesinde intermediate sendrom gelişen hastalarda terapotik plazma değişimi uygulamasının etkileri
The effects of therapeutic plasma exchange in organophosphate poisoning cases with intermediate syndrome
- Tez No: 281546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İntermediate sendrom, Organofosfat zehirlenmesi, Terapotik plazma değişimi, Intermediate syndrome, Organophosphate poisoning, Therapeutic plasma exchange
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Orgonofosfat Zehirlenmesinde İntermediate Sendrom Gelişen Hastalarda Terapotik Plazma Değişimi Uygulamasının EtkileriAmaç:Organofosfat zehirlenmeleri ile tüm dünyada kaza ya da intihar amacı ile çok yaygın olarak karşılaşılmaktadır. En sık ölüm sebebi olan solunum yetmezliği özellikle intermediate sendrom gelişen hastalarda meydana gelmektedir. Bizim amacımız halen oluş mekanizması ve tedavisi tartışmalı olan intermediate sendromda terapotik plazma değişimi uygulayarak toksik maddenin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu şekilde hastaların iyileşme sürecini hızlandırmak, mekanik ventilatör ihtiyacının ve hastanede yatış süresinin azaltılması hedeflenmiştir.Metod: Çalışmamıza Ekim 2008?Aralık 2010 tarihleri arasında Acil Tıp Anabilim dalında intermediate sendrom tanısı konan 4'ü kadın 13'ü erkek toplam 17 hasta alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 50,59±20,16 olarak ölçülmüştür. Terapotik plazma değişimi işleminden önce ve sonra alınan hasta kan örneğinden organik fosfat düzeyi ve pseudokolinesteraz düzeylerine bakıldı. Ayrıca işlem sonrasında biriken atık plazmasından da organik fosfor düzeyine bakıldı.Bulgular: Hastaların plazmaferez öncesi; ortalama pseudokolin esteraz düzeyi: 219,40± 463,820(5-2583) U/L , ortalama organofosfat düzeyleri ise 0,7210±1,83780 (0,00-9,05) mg/L olarak ölçüldü. Plazmaferez sonrasında ise ortalama pseudokolinesteraz düzeyi: 607,30±1148,870 (13-5046) U/L, ortalama organofosfat düzeyi ise 0,3753±0,82636 (0-3,24) mg/L olarak ölçüldü. Ayrıca atık plazmasında organofosfat düzeyi 0,4835±1,11905 (0,00-4,55) mg/L olarak tespit edildi. Hastaların pseudokolinesteraz düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir yükselme (p=0.014) ve organofosfat düzeyinde anlamlı bir azalma (p=0.012) saptandı.Sonuç: İntermediate sendrom gelişen hastalardan toksik maddenin uzaklaştırılmasında ve pseudokolinesteraz düzeyinin yükseltilmesinde plazmaferez işlemi fayda sağlamaktadır. Plazmaferez işleminin geç yapılması, seans sayısının yetersizliği, organofosfatın yağ dokuda birikiyor olması işlemin faydalarını kısıtlamakla beraber diğer tedavilerle kıyaslanabilmesi için daha büyük ve kontrollü çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Therapeutic Plasma Exchange in Organophosphate Poisoning Cases With Intermediate SyndromeObjective: Organophosphate poisoning is encountered worldwide and particularly in developing countries where agricultural activities are commonplace, as cases involving its accidental or suicidal use. Respiratory failure is the most common cause of death especially in patients who developed intermediate syndrome. In this study, we aimed to apply therapeutic plasma exchange on patients with intermediate syndrome in order to remove the toxic substance from the body. Thus, we targeted accelerating the recovery, and reducing the mechanic ventilation and hospital stay in those patients.Method: Seventeen patients (4 female and 13 male) who presented to the Emergency Department between October 2008 - December 2010 and diagnosed with intermediate syndrome were included. The mean age of the patients was 50,59±20,162 years. Organic phosphate and pseudocholinesterase levels were determined from blood samples collected before and after the therapeutic plasma exchange. Moreover, organic phosphate level was also evaluated in the removed plasma.Results: Preplasmapheresis mean values of pseudocholinesterase and organophosphate were 219,40±463,820 (5-2583) U/L and 0,7210±1,83780 (0,00-9,05) mg/L, respectively. Postplasmapheresis mean values of pseudocholinesterase and organophosphate were 607,30±1148,870 (13-5046) U/L and 0,3753±0,82636 (0-3,24) mg/L, respectively. Moreover, organophosphate level in the removed plasma was 0,4835±1,11905 (0,00-4,55) mg/L. While there was a statistically significant increase in the pseudocholinesterase levels of the patients (p=0.014), organophosphate levels demonstrated a significant reduction (p=0.012).Conclusion: Plasmapheresis is a useful method in removing the toxic substance and increasing the pseudocholinesterase level in patients with intermediate syndrome. Although its benefits are limited by delayed application, inadequate number of sessions, and accumulation of organophosphate in the fat tissue, there is a need for further studies including larger series and controls in order to compare plasmapheresis with other therapeutic approaches.