Acil servisten dahiliye yoğun bakıma yatan yaşlı hastalarda inflamatuvar belirteçler ile mortalite arasındaki ilişki
The relationship between inflammatory reagents and mortality in old patients coming to internal medicine intense care after emergency service
- Tez No: 281547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Albumin, APACHE-II, aPTT, ferritin, GKS, mortalite, SAPS-II, sitokin, yaşlı hastalar, yoğun bakım, Intense care, old patients, APACHE-II score, SAPS-II score, GKS, cytokines, aPTT, albumin, ferritin and mortality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yoğun bakımda yatan yaşlı hastalarda mortalite oranı oldukça yüksektir. Bu çalışmada dahiliye yoğun bakıma yatan yaşlı hastaların (55 yaş üstü) mortalitesini tahmin etmemize yardımcı olan inflamatuvar belirteçler ve GKS, APACHE-II, SAPS -II, skorlarınıda kullanarak bunların birbirleriyle olan ilişkisini saptamaya çalıştık.Çalışmamıza, 48'i (% 65.8) erkek, 25'i (% 34.2) kadın olmak üzere toplam 73 hasta aldık. Hastalarda mortaliteyi tahmin etmek için kullanılan belirteçler olarak; yaş, APACHE II skoru, SAPS -II skoru, GKS, serumda lökosit sayısı, hemoglobin, CRP (c reaktif protein), IL-1 (interlökin-1), IL-6 (interlökin-6),IL-10 (interlökin-10), TNF-alfa (tümör nekroz faktör-alfa), PTZ (protrombin zamanı), aPTT (aktive parsiyel tromboblastin zamanı), Albumin, ferritin belirlendi.Eksitus ve taburcu olan hastalar arasında yaş ortalaması istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ortalama yatış süresi ise anlamlı bulundu.Prognostik belirteçlerinden, APACHE II skoru, lökosit sayısı, PTZ, IL-1, IL-6, TNF-alfa, hemoglobin'in istatistiksel olarak mortalite ile ilişkisi bulunamadı. Ferritin, aPTT, GKS, SAPS -II'nin yüksekliği ve albümin düşüklüğü ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu.CRP, TNF-alfa, IL-1, IL-6, IL-10 düzeylerinin mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı.Sonuç olarak DYBÜ'ne yatan yaşlı hastaların mortalite tahmininde; SAPS -II, GKS, ferritin, albümin, aPTT ölçümlerinin kullanılabileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The mortality rate is quite high in patients hospitalized in intensive care unit. In this study, we tried to determine the relationship by using inflammatory reagents and GKS, Apache-II, Saps-II scores which helped us guess the mortality of old patients (over 55 years old) coming to stay in internal medicine intense care.We had 73 patients totally which of 48 male (65.8%) and 25 (34.2%) female. The reagents used to estimate mortality in patients; age, Apache-II score, Saps-II score, GKS, leukocyte count in serum, haemoglobin, CRP (C reactive protein), IL-1 (interleukin-1), IL-6 (interleukin-6), IL (interleukin-10), TNF-alpha (tumour nacreous factor-alpha), PTZ (prothrombin time), aPTT (activated partial thromboplastin time), Albumin, ferritin.Mean age of the patients having exitus and having discharged was not significant. The average duration of hospital stay was found significant.Apache-II score, leukocyte count, PTZ, IL-1, IL-6, TNF-alpha, haemoglobin which were prognostic reagents weren?t statistically found any relationship with mortality. A significant relationship was found between mortality and the highness of ferritin, aPTT, GKS, SAPS-II and the lowness of albumin.No significant relationship was found between mortality and CRP, TNF-alpha, IL-1, IL-6, IL-10 levelConsequently, in the mortality estimation of the patients coming to stay in DYBU; Saps-II, GKS, ferritin, albumin, aPTT measurements were determined to be used.