Acil servise zehirlenme sonucu gelen hastaların sosyodemografik özellikleri ve psikiyatrik analizi
The socio-demographic characteristics and psychiatric analyses of the patients applying to emergency service because of intoxication
  1. Tez No: 281553
  2. Yazar: UFUK SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Zehirlenme, Özkıyım, Psikiyatri, Emergency Service, Intoxication, Suicide, Psychiatry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Ölüme götüreceğini bilerek bireyin gerçekleştirdiği tüm eylemler özkıyım olarak tanımlanabilir. Zehirlenme bireyin kimyasal bir maddeye maruz kalması sonucu yaşamsal fonksiyonlarının etkilenmesidir. Tüm toplumlarda özkıyım sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Özkıyım davranışının gelişimine katkıda bulunan psikiyatrik, çevresel, sosyal, ekonomik ve ailesel faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bizim amacımız özkıyım düşüncesi ve davranışının altında yatan nedenleri araştırmak, hastaların özkıyım öncesinde ve esnasında içinde bulundukları psikiyatrik tabloyu tanımlayarak gerekli medikal ve psikoterapinin sağlanmasıyla ileride gelişebilecek özkıyım girişimlerini önlemektir.Gereç ve Yöntem: İleriye dönük olarak planlanan bu çalışmada fakülte etik kurul onayı alındıktan sonra 2009-2011 yılları arasında üniversitemiz acil servisine başvuran 18 yaş üstü, çalışmamıza katılmayı kabul eden, bilinçli olarak özkıyım davranışında bulunan 38'i erkek (% 31,1) ve 84'ü (% 68,9) kadın toplam 122 hasta alındı. Çalışmamız için hastaların sosyodemografik özelliklerini çözümlemeye yönelik oluşturduğumuz anket formundaki sorular yöneltildi. Hastaların istatistiksel analizi SPSS 15.0 veri analiz paket programı ile yapıldı.Bulgular: Özkıyım girişiminde bulunan hastaların 67'sinin (% 54,9) 18-24 yaş grubunda olduğu, 61'inin (% 50) bekar olduğu, 80'inin (% 65,6) çalışmadığı görülmüştür. Hastaların ortak özelliklerine baktığımızda bekar, bayan, genç yaş grubu, işsiz oldukları görülmektedir. Zehirlenme tedavileri bittikten sonra psikiyatri ile konsülte edilen hastaların 55'inde (% 45,1) depresyon en fazla konulan tanı oldu.Sonuç: Bireyin yaşadığı toplumsal, ekonomik, ailesel ve psikiyatrik sorunlar sonucu başvurduğu bir yöntem olan özkıyım davranışı, bireye göre alternatif bir çözüm yolu veya kendini ifade etme biçimidir. Özkıyım davranışında bulunan bireylere verilecek destek ile bu kişilerin özkıyım riskinde azalma sağlanabilir. Bu amaçla özkıyımda bulunan hastaların sosyodemografik özellikleri bilinmeli ve psikiyatri tarafından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: All the conscious actions by the individual knowing that shall result in death can be define as suicide. Intoxication is defined as being affected of the individual?s vital functions as a result of exposure to a chemical material. Suicide rate is an increasing public health problem in around the societies. The psychiatric, environmental, social, economical and familial factors that contributing in the development of suicidality must be considered. Our goal is to search the underlying reasons of suicide thought and suicide motion, and to prevent the probable future suicide attempts by providing required medical and psychotherapy through defining the psychiatric table that indicating the status of the patients before and during suicide.Materials and Method: After having the faculty ethical committee approval, 122 patients over 18, of being 38 men (% 31,1) and 84 women (% 68,9), who consciously attempted suicide and applied to emergency services of our university hospital between 2009 and 2011, and accepted to be included in our study were exercised in this forward looking study. For the research, the questions in questionnaire that we formed oriented to analyze the socio-demographic specifications of the patients were posed. The statistical data analyses of the patients were performed through SPSS 15.0 package program.Findings: It was observed that 67 of the patients (54,9%) who attempted suicide were in 18-24 age group, 61(50%) were single and 80 (% 65,6) were unemployed. when we consider the common characteristics of the patients, they were single, female, younger age group and unemployed. the depression was the most established diagnose with 55 (% 45,1) patients of total consulted with psychiatry therapy after completing their intoxication treatment.Conclusions: Suicide motion, a method that is applied as a result of the social, economical, familial and psychiatric problems, with which individual faces, is a way of expressing oneself or a way of alternative solution according to the individual. Through the support given to individuals having suicide tendency, a decrease in suicide risk among the mentioned people can be actualized. For this purpose, the socio-demographic features of patients attempted suicide must be well known and must be evaluated by psychiatry.