Ülseratif kolitte NADPH oksidaz alt ünitesi P22phox gen ekspresyonu
Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) oxidase subunit P22phox gene expression in ulcerative colitis
- Tez No: 281558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA AYDINLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Genetik, Gastroenterology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif Kolit, NADPH oksidaz, p22phox ekspresyonu, Ulcerative colitis, NADPH oxidase, p22phox expression
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ülseratif kolit (ÜK) kolonun kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Kolon mukozasında oksidatif stres lehine ortaya çıkan dengesizlik inflamasyona ve mukoza hasarına neden olmaktadır. NADPH oksidaz sistemi, fagositlerde serbest oksijen radikallerini üretiminden sorumlu yolakların başında gelmektedir. P22phox ise bu sistemin önemli bir alt ünitesi olup, serbest oksijen radikallerinin üretiminden sorumludur. Hipotezimize göre; ÜK' de artmış oksidatif stres ve kronik inflamasyon, p22phox ile ilişkili olup, ekspresyonundaki artış patogenetik bir mekanizma olabilir. Amacımız ÜK hastalarının, kolonoskopide inflamasyonlu kolon mukozasından alınan biyopsilerde p22phox ekspresyonunun kantitatif olarak belirlenmesi ve hastaların normal görünümlü kolon mukozası ile sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslanmasıdır.Çalışmaya girmeyi kabul eden 16-65 yaş grubundaki, ÜK tanısıyla takip edilen ve kolonoskopi yapılacak olan hastalar alındı. Kolon biyopsilerinde P22phox gen ekspresyonu, Real Time PCR yöntemiyle çalışıldı.P22phox ekspresyonu; hasta grubunun inflamasyonlu ve normal görünümlü mukozadan alınan biyopsi örneklerinde benzerdi (p>0.05). Hasta grubuyla kontrol grubu kıyaslandığında; ne inflamasyonlu ne de normal görünümlü kolon mukozasından alınan biyopsi örneklerindeki p22phox ekspresyonu istatistiksel olarak farklı değildi. Tedavi alan ve tedavi almayan hastaların p22phox ekspresyonu arasında fark yoktu (p:0.32, p:0.25). Hasta grubunda ÜK şiddeti ile p22phox ekspresyonu arasında ilişki saptanmadı.ÜK hastalarında kronik mukozal inflamasyon ile p22phox ekspresyonu arasında ilişki saptanmamıştır. Oksidatif stresin p22phox ekspresyonu yanında başka mekanizmalarla da ilişkili olduğu veya bu ekspresyonun bilmediğimiz etkenlerce düzenlendiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UC) is a chronic inflammatory diseases of the colon. The instability emerged in colon mucosa in favor of the oxidative stress reveals inflammation and mucosa damage. NADPH oxidase system is the leading pathway responsible from the production of free oxygen radicals in phagocytes. P22phox on the other hand is a member of this system and responsible from the production of free oxygen radicals. We have hypothesized that increased oxidative stress and chronic inflammation in UC is related with P22phox gene expression and there may be a pathogenetic mechanism. We herein attempt to determine quantitative P22phox gene expression through biopsies taken from inflamed colon mucosa of the patients diagnosed with UC in the colonoscopy and compare them with normal colon of patients and healthy controls.We have included voluntary subjects diagnosed with UC in the colonoscopy process who are between 16 and 65 years old. The P22phox gene expression analyzed with the Real Time PCR method.The P22phox gene expression was similar in inflamed and normal mucosa biopsy samples of the patients (p>0.05). When we have compared patients with healthy controls, there was not a significant difference of the p22phox gene expression in both inflammatory and normal colon mucosa biopsies. Also there was not significant difference concerning the p22phox gene expression between the treated and untreated groups (p:0.32, p:0.25). There was not a significant correlation between the indices of severity and p22phox expression in patients.Consequently, p22phox expression is not associated with chronic inflammation in patients with UC. Oxidative stress may be related with several mechanisms as well as the p22phox expression or this expression is affected by unknown factors.