Akut omurilik hasarı sonrası kafeik asit fenetil esterin inflamatuvar sitokinler üzerine etkisi
The effect of cape on the inflamatory cytokines after acute spine injury
  1. Tez No: 281580
  2. Yazar: İSMAİL GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Omurilik hasarı, inflamasyon, CAPE, Spinal cord injury, inflammation, CAPE
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Çalışmamızda, erken omurilik hasarı sonrasında CAPE nin inflamatuar sitokinlerden IL-1 ß ve TNF-? üzerine olan etkisinin araştırılması ve hasarlı omurilik dokusundaki histopatolojik değişiklerin tespiti amaçlanmıştır.Materyal ve MetodBu çalışmada 170-361 gram arası ağırlıkta, 48 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Çalışma 3 grup olarak planlandı. Her bir grupta kendi arasında 2 alt gruba ayrıldı bunlarda 1. ve 6. saat olarak ikiye ayrıldı. 1. grupta 16 adet sıçana laminektomi sonrası 1 dakika travma uygulandı. 2. grupta 16 adet sıçana laminektomi sonrası travma uygulandı ve 30 dakika sonra SF verildi. 3. grupta 16 adet sıçana laminektomi sonrası travma uygulandı ve 30 dakika sonra CAPE verildi. Tüm grupların yarısı 1. saatte diğer yarısı 6. saatte sakrifiye edildikten sonra omurilikleri alındı. Alınan omurilik dokuları histolojik inceleme ve biyokimyasal analiz için ayrıldı. Ve dokular azot tankında dondurulduktan sonra -80 derecede muhafaza edildi. Daha sonra ELİSA kiti ile IL-1 ß ve TNF-? değerleri çalışıldı. Histopatolojik inceleme içinde fiksasyon işlemlerinden geçirilerek ışık mikroskopunda incelendi.Bulgularİstatistiksel analiz sonucunda CAPE veriln grupta 1 saatte omurilik dokusunda IL1 beta değerlerinde artış olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu.6. saatte IL1 beta ve TNF alfa değerlerinde istatiksel anlamlılık saptanmadı. Histopatolojik çalışma sonrası CAPE nin oluşan nekrozu ve hemorojiyi azalttığı saptandı.SonuçSonuç olarak çalışmamız, CAPE erken omurilik hasarı sonrası 1.saatte ortaya çıkan inflamatuar sitokinlerinden olan IL1 beta ı anlamlı olarak yükselttiğini ortaya koymaktadır. Travmalı omurilik dokusunda nekrozu ve hemorojiyi azalttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the effectiveness of CAPE on the inflamatory cytokines IL-1ß and TNF-? and to determine the histopathological changes in the spinal cord tissue following the early phase of the spinal cord injury.Material and Methods: Forty-eight male Wistar-Albino rats weighing between 170-361 g were used in this study. The study was planned as 3 groups. Each group was also divided into two sub-groups. As a first and sixth hour. In the first group, sixteen rats were exposed to trauma for a minute after laminectomy. In the second group, sixteen rats were exposed to trauma after laminectomy and serum physiologic was administered after thirty minutes. In the third group, sixteen rats were exposed to trauma after laminectomy and CAPE was administered after thirty minutes. Half of the animals in each group were sacrificed at the first hour and the others were sacrificed at the sixth hour following trauma. Their spinal cords was removed. The tissue samples of the spinal cord segments were divided for histological and biochemical analysis. The tissues were frozen in the nitrogen tank and preserved at the temperature of ? 80 ºC. Then, the IL-1ß and TNF-? levels were analysed by ELISA. The samples for histopathologic analysis were evaluated at the light microscopy after fixation processes.Results: In the group was administered CAPE, IL-1ß levels increased at the first hour in the spinal cord tissue and this was found statistically significant, but the IL-1ß and TNF-? levels were not found statistically significant at sixth hour. After histopathologic analysis, it was determined that CAPE decreased the necrosis and hemorrhage.Conclusion: Our study has shown that IL1 ß-one of the inflammatory cytokines-levels significantly increased with the administration of CAPE at the first hour after early phase of the spinal cord injury. It is seen that the necrosis and hemorrhage in the traumatized spinal cord tissue decreased with administration of CAPE.