Travmatik torakal omurilik hasarlı hastalarda ürodinamik bulgular
Urodynamic findings in traumatic thoracic spinal cord injured patients
  1. Tez No: 613567
  2. Yazar: EBRU ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik torakal omurilik hasarı, nörojenik mesane, ürodinamik inceleme, Traumatic thoracic spinal cord injury, neurogenic bladder, urodynamic examination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada travmatik torakal omurilik hasarı tanısıyla hastanemizde ayaktan veya yatarak tedavi alan, nörojenik mesane teşhisiyle sistometri-üroflovmetri çalışması yapılan hastaların nörojenik mesane özelliklerinin ve tedaviye yönelik yaklaşımlarının, ürodinami laboratuvarındaki kayıtlardan yararlanılarak retrospektif olarak incelenmesi amaçlandı. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda bu hastalarda nörojenik mesaneye yönelik yaklaşımlarda daha doğru ve uygun kararlar alınarak, üst ve alt üriner sistemde gelişebilecek komplikasyonların önlenebileceği düşünüldü. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2013-2016 yılları arasında, hastanemizde travmatik torakal omurilik hasarı sonrası nörojenik mesane tanısıyla sistometri-üroflovmetri çalışması yapılan 91 erişkin hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, kliniğe yatış sırasındaki boşaltma yöntemleri, ürodinamik inceleme sonuçları, önerilen boşaltma yöntemleri ile medikal tedavileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar ayrıca cinsiyet, yaralanma seviyesi (T6 ve üstü/T6 altı) (T1-10/T11-12), komplet/inkomplet yaralanma, hastalık süresi (0,05). Sonuç: Torakal travmatik omurilik hasarlı hastaların büyük kısmında aşırı aktif detrüsör ve hipokompliyans gözlenmektedir. Ürodinamik inceleme öncesi hastalarda işeme yöntemi olarak kalıcı katater kullanımı oldukça sık görülmektedir. OD sadece T6 ve üstü seviyelerde değil T6 seviyesine komşu alt seviyelerde de görülebilmektedir. Alt torakal omurilik hasarlı hastalarda (T11-12) mesane doluluk duyusu normal olmamakla birlikte kısmen korunmaktadır. İnkomplet grupta mesane doluluk duyusu çok yüksek oranda korunmaktadır. İnkomplet gruptaki hastalara detrüsörü baskılayan ve spontan-katatersiz işemeyi zorlaştıran antikolinerjik ilaç daha az; spontan-katatersiz işenen idrar miktarını arttırmak için alfa bloker ilaç daha fazla önerilmektedir. Komplet ve akut-subakut OH olgularında üriner sistem enfeksiyon sıklığı artmaktadır. Torakal omurilik hasarlı olgular rehabilitasyon programına alınırken, mutlaka üriner sistem açısından da değerlendirilmeli ve ürodinamik incelemeler yapılmalıdır. Üst ve alt üriner sistemi korumak için hastalarda uygun idrar boşaltma yöntemi belirlenmeli, gerekli hastalarda üriner disfonksiyonu düzeltmeye yönelik medikal tedavi başlanmalı, enfeksiyon gelişimini önlemeye yönelik hasta ve hasta yakını eğitimleri verilmeli, mesane disfonksiyonu zaman içinde değişkenlik gösterebileceğinden hastalar üriner sistem açısından uygun aralıklarla değerlendirilmeli ve tedavide gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The goal of this study was to evaluate the neurogenic bladder characteristics and treatment approaches of patients with diagnosis of traumatic thoracic spinal cord injury who were treated in outpatient and inpatient clinics of our hospital who underwent cystometry-uroflowmetry study with the diagnosis of neurogenic bladder. For this purpose, we examined the urodynamic test laboratory records retrospectively. Materials and Methods: Between 2013 and 2016, 91 adult patients who underwent cystometry-uroflowmetry study with the diagnosis of the neurogenic bladder after traumatic thoracic spinal cord injury in our hospital were included. Patients' demographic and clinical characteristics, laboratory and imaging results, urination methods during hospitalization, urodynamic examination results, recommended urination methods and medical treatments were reviewed retrospectively. Patients were also analyzed according to gender, neurological level (T6 and above/below T6) (T1-10/T11-12), complete/incomplete injury, duration of disease (0.05). Result: Overactive detrusor and hypocompliance were observed in most of the patients with thoracic traumatic spinal cord injury. The use of indwelling catheters as a urination method in patients before the urodynamic examination was observed quite commonly. As we observed in our study, OD can be seen not only at T6 and above levels but also at lower levels adjacent to T6. In patients with lower thoracic spinal cord injury (T11-12), the sense of bladder fullness was partially preserved. In the incomplete group the sense of bladder fullness is also highly conserved. It was found that anticholinergic drugs that suppress the detrusor and make it difficult to urinate spontaneously and without catheterization were less recommended to patients in the incomplete group; alpha-blocker medication was recommended more to increase the amount of urination spontaneous-without catheter. Urinary tract infection is observed more commonly in patients of complete group because the urine volume is less, residual volume is more and indwelling catheter use is more. The frequency of urinary tract infection increases in the acute-subacute patients. When patients with thoracic spinal cord injury are taken to rehabilitation program, they should be evaluated for the urinary system and urodynamic examinations should be performed in high-risk patients. In order to protect the upper and lower urinary tract, appropriate urinary emptying methods should be determined in patients and medical treatment should be initiated to correct urinary dysfunction in required patients. In order to prevent infection, patient and relatives training should be given. It shouldn't be forgotten that bladder dysfunction may vary over time in patients with spinal cord injury. All patients should be evaluated periodically for the urinary system and necessary changes should be made in the treatment.