Uzaktan algılama teknikleriyle domates bitkisinde su tüketimi ve verim tahminleri
- Tez No: 28159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT EVSAHİBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Remote Sensing, Spectroradiometer, Tomato (Solanum lycopersicum), Leaf Area Index, Radiance Ratio, Vegetation Index, Yield, Evapotranspiration
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UZAKTAN ALGILAMA TEKNİKLERİYLE DOMATES BİTKİSİNDE SU TÜKETİMİ VE VERİM TAHMİNLERİ Bülent AYAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Nejat EVSAHİBİO?LU 1993, Sayfa: 68 Jüri: Doç. Dr. A. Nejat EVSAHİBİO?LU : Prof. Dr. Abdurrahim KORUKÇU : Prof. Dr. Turhan AKÜZÜM Bu çalışmada, Uzaktan Algılama Tekniklerinden birisi olan spektral radyometrik ölçümlerle domates bitkisi Yaprak Alanı İndeksi (YAI) değerlerinin tahmini ve bu değerlerin domates bitkisi su tüketimi ve verim tahminlerinde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme alanlarında 1992 yılı bitki gelişme süresinde domates bitkisi (Salonum lycopersicum) üzerinde yürütülen denemelerde, spektral ölçümler el tipi radyometreyle alınmıştır. Araştırma sonucunda, Radyans Oranı ve Vejetasyon İndeksi yöntemlerinden yararlanılarak tahmin edilen YAI değerleri ile ölçülerek belirlenen YAI değerleri karşılaştırılmış ve sözü edilen parametreler arasında istatistiksel yönden %1 düzeyinde önemli ilişkiler bulunmuştur. Radyans Oranı ve Vejetasyon indeksi değerleri ile verim değerleri arasında da istatistiksel yönden %1 düzeyinde önemli olmayan ilişkilerin varlığı saptanmıştır. Aynca domates bitkisi gelişme süresinde gravimetrik yöntemle toprak nem dengesi modeline göre saptanan su tüketimi değerleri ile Uzaktan Algılama Tekniklerinden yararlanılarak tahmin edilen su tüketimi değerleri karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları, ölçülen ve modelle tahmin edilen birikimli su tüketimi değerlerinin grup ortalamalar arasında istatiksel yönden önemli olmayan %1 düzeyinde sapmaların varlığını göstermiştir. Elde edilen verilere göre, Uzaktan Algılama Tekniklerinin domates bitkisi su tüketimi ve verim tahminlerinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Uzaktan Algılama, Spektroradyometre, Domates (Solanum lycopersicum), Yaprak Alan indeksi, Radyans Oranı, Vejetasyon İndeksi, Verim, Bitki SefTüketimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis EVAPOTRANSPIRATION AND YIELD PREDICTIONS FOR TOMATO USING REMOTE SENSING TECHNIQUES Bülent AYAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİO?LU 1993, Page: 68 Jury: Assoc. Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİO?LU : Prof. Dr. Abdurrahim KORUKÇU : Prof. Dr. Turhan AKÜZÜM The aim of this study was to estimate Leaf Area Index values for tomato by using spectral radiometric data, to observe the variation of the index values throughout the plant growing season and to determine their usage possibilities for yield and evapotranspiration predictions. The research was conducted on experiment fields of Horticultural Department of Agricultural Faculty, the University of Ankara during 1992 plant growing season. Spectral measurements were made with a 15° field-of-view (Exotech Model 100A) radiometer. Research results displayed that spectral radiometric measurements could be used to predict tomato yields and evapotranspiration rates within statistical confidence limits. Results also showed that there were high statistical correlations between estimated and measured Leaf Area Index values. It was also deduced that estimated and measured cumulative evapotranspiration values were very close each other.