2008?2009 Yıllarında hastanemiz yenidoğan yoğun bakım ünitesine solunum sıkıntısı nedeniyle başvuran hastaların retrospektif olarak incelenmesi
The retrospective determine of the demographic characteristics of the hospitalized newborns with respiratory difficulties in neonatal intensive care unit of our hospital between 2008 and 2009.
- Tez No: 281654
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solunum güçlüğü, prematürite, morbidite, mortalite, Respiratory distress, premature, morbidity, mortality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: 01.01.2008 ile 31.12.2009 tarihleri arasında hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine solunum sıkıntısı nedeniyle yatan hastaların demografik özelliklerini ve solunum sıkıntısına neden olan yenidoğan hastalıklarının sıklığını belirlemek, tedavinin etkinliğini saptamak ve prognozunu takip etmek.Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada 01.01.2008 ile 31.12.2009 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine solunum sıkıntısı nedeni ile yatırılarak izlenen hastaların dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi.Bulgular: 2008 yılında 771, 2009 yılında ise 692 hasta yatırılarak takip ve tedavi edildi. Bu hastalardan 2008 yılında 225'i, 2009 yılında 282'si solunum sıkıntısı nedeni ile başvurdu. Ortalama doğum ağırlığı 2008'de 1954±972 gr, 2009'da 2140±1009 gramdı. Ortalama gebelik haftası 2008'de 32,4±5,0 hf, 2009'da 33,4±4,9 haftaydı. 2008 yılında aldıkları tanılar %77,8 sepsis, %40,4 respiratuar distres sendromu (RDS), %20,9 pnömotoraks, %12,4 patent duktus arteriozus (PDA), %6,2 mekonyum aspirasyon sendromu (MAS), %5,3 intra ventriküler kanama (İVK), %3,6 pnömoni, %3,1 prematüre retinopatisi (ROP), %2,7 bronkopulmoner displazi (BPD), %2,2 yenidoğanın geçici taşipnesi (YDGT) idi. 2009'da ise %69,5 sepsis, %33,3 RDS, %17,0 PDA, %16,0 pnömotoraks, %10,3 pnömoni, %8,2 İVK, %6 YDGT, %5,3 BPD, %3,2 MAS, %3,2 ROP tanıları aldılar. Solunum sıkıntısı nedeni ile başvuran hastaların 2008'de %43,6'sı, 2009'da %33,7'si ölümle sonuçlandı.Sonuç: Solunum güçlüğü ile başvuran yenidoğanların ilk değerlendirilmelerinde doğum haftası, doğum şekli ve eşlik eden sorunların göz önünde bulundurulması ve gereken hastaların yoğun bakım desteğinin yapılabileceği ileri bir merkeze uygun bir biçimde naklinin yapılması ile yenidoğan ölümlerinde ve morbiditesinde azalma sağlanabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the demographic characteristics of the newborns with respiratory difficulties, frequency of neonatal disease, analyze of the prognostic factors and effectiveness of treatment who were hospitalized in neonatal intensive care unit of our hospital between January 1st 2008 and December 31th 2009.Methods: In this study, file records of the newborns who were hospitalized in neonatal intensive care unit of Selcuk University, Meram Medical School were analyzed retrospectively.Results: Of the 771 newborns, 225 who admitted due to respiratory distress in 2008 and of the 692 newborns, 282 who admitted due to respiratory distress in 2009.Mean birth weight was 1954±972 gr. in 2008, and 2140±1009 gr. In 2009. Mean pregnancy weeks were 32.4±5.0 in 2008 and 33.4±4.9 in 2009. Diagnosis of patients were sepsis (77.8%), respiratory distress syndrome (RDS)(40.4%), pneumothorax(20.9%), patent ductus arteriosus (PDA)(12.4%), meconium aspiration syndrome (MAS)(6.2%), intraventricular hemorrhage (IVH)(5.3%), pneumonia(3.6%), retinopathy of prematurely (ROP)(3.1%), bronchopulmonary dysplasia (BPD)(2.7%) and transient tachypne of newborn (TTN)(2.2%) in 2008 respectively. In 2009, percentage of the diagnosis was 69.5% sepsis, 33.3% RDS, 17.0% PDA, 16.0% pneumothorax, 10.3% pneumonia, 8.2% IVH, 6% TTN, 5.3%BPD, 3.2%MAS and 3.2% ROP. 33.7% of the patients were died in 2009 and 43.6% of them in 2008.Conclusion: The newborns with respiratory distress who admitted to the hospital must be evaluated according to the pregnancy week, way of birth and accompanying problems during first examination and convenient transportation of the ones who need to be cared in advanced center where an intensive care support can be applied to decrease mortality and morbidity of newborns distress.