3-7 yaş grubu çocuklarda serum antioksidan vitamin (A,E,C) düzeyleri ve açlık insülin düzeyinin vücut kitle indeksi ile ilişkisi
The relationship between the levels of serum antioxidant vitamins (A, E, C) and fasting insulin and body mass index in children aged 3-7 years
- Tez No: 281657
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ORBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, malnütrisyon, vücut kitle indeksi, antioksidan vitaminler, açlık insülin, Obesity, malnutrition, body mass index, antioxidant vitamins, fasting insulin
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çocukluk çağı obezitesi bir takım metabolik ve kardiyovasküler kompolikasyonları olan önemli bir sağlık problemidir. İnsülin resiztansı çocukluk çağı obezitesinde sık görülmektedir, Tip 2 diabet ve kardiyovasküler hastalıklarla önemli bir ilişkiye sahip olduğu düşünülmektedir, diğer taraftan ratlarda malnütrisyonla insülin rezistansı arasında da önemli bir ilişki varlığı bulunmuştur. Malnütre ve obez çocuklarda dışardan alım eksikliğine ve mevcut kronik oksidatif strese bağlı olarak antioksidan vitamin düzeylerinde değişiklikler olabileceği çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Bu çalışmada dışarıdan vitamin desteği almayan 3-7 yaş grubu çocuklarda beden kitle indeksi ile serum vitamin A (retinol), vitamin E (?-tokoferol), vitamin C (askorbik asit) ve açlık insülin düzeyleri arasındaki ilişki araştırıldı.Çalışmaya katılan 76 çocuk vücut kitle indeksi parametresi kullanılarak düşük tartılı, normal tartılı, fazla tartılı ve obez olarak tanımlandı. Çalışmaya katılan çocukların 15'i düşük tartılı, 31'i normal tartılı, 30'u fazla tartılı-obez olarak sınıflandırıldı. Çocukların sosyoekonomik düzeylerini belirlemek için kompozit indeks uygulandı. Kompozit indekslerine göre çocukların çoğunluğunun sosyoekonomik düzeyleri iyi ve orta seviyedeydi. İnsülin rezistansının tanısı için HOMA-IR kullanıldı, sınır değeri olarak 2,5 alındı. İnsülin rezistansı düşük tartılı çocukların %20'sinde, fazla tartılı ve obez çocukların %26,7'sinde bulundu, normal tartılı grupta insülin rezistansı tespit edilmedi. Çalışmamızda malnütrisyonu olan çocuklarda da insülin rezistansının olduğu gösterildi.Her üç grupta vitamin E (?-tokoferol) ve vitamin A (retinol) ortalama değerleri arasında istatistiksel anlamlı bir farklıklık saptanmadı (p>0,05). Hiç bir grupta vitamin C (askorbik asit) eksikliği tespit edilmedi ancak normal tartılı grupta serum vitamin C ortalama değeri fazla tartılı ve obez gruba göre daha yüksek bulundu.Sonuç olarak; akut malnütrisyonlu olgular insülin rezistansı riski taşıdıkları için, obez olgular gibi insülin rezistansı açısından değerlendirilmelidir. Hafif-orta akut malnütrisyonlu ve obez çocuklarda sosyoekonomik düzey orta ve iyiyse ilave vitamin A, C, E desteğine gerek yoktur. Çocuklarda daha sağlıklı bir yaşam için obezite ve malnütrisyonla mücadele edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Childhood obesity is a significant health problem and associated with several metabolic and cardiovascular complications. Insulin resistance is a common feature of childhood obesity and is considered to have a significant relationship with Type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease, on the other hand the presence of an important relationship was found between insulin resistance and malnutrition in studies with rats, too. Changes in the levels of antioxidant vitamins have been reported in children with obesity and malnutrition due to lack of food intake and chronic oxidative stres in several studies. The aim of this study is to investigate the relationship between body mass index, the levels of serum fasting insulin and serum antioxidant vitamins (retinol, ?-tocopherol, ascorbic acid) in children aged 3-7 years not taking vitamin supplements.76 children participating in our study were defined as underweight, normal weight, overweight and obese using parameter of body mass index. All of the children 15 were classified as underweight, 31 were classified as normal weight, 30 were classified as overweight and obese. Composite index was used to determine the socioeconomic levels of children. The majority of children?s socioeconomic levels were at good and the middle stage according to composite index. HOMA-IR (homeostasis model assessment for insulin resistance) was used for the diagnosis of insulin resistance. A cut-off HOMA level of 2.5 in prepubertal children was used to identify an insulin-resistance status. Insulin resistance was found in 20% of underweight children and 26,7% of overweight and obese children whereas it wasn?t found in normal weight children. In our study, some of the children with malnutrition was found to have insulin resistance, too.The average values of serum vitamin E (?-tocopherol) and vitamin A (retinol) weren?t found to differ statistically in all three groups (p>0,05). There was no lack of vitamin C (ascorbic acid) in all group, but the mean value of vitamin C in normal weight is higher than the value of vitamin C in overweight and obese.As a result, the cases of acute malnutrition have the risk of insulin resistance so they should be investigated for insulin resistance like obese children. If the children with mild-moderate acute malnutrition and obesity have a middle or good socioeconomic status, there is no need for the support of antioxidant vitamins. Malnutrition and obesity must be fought for more healthy life in children.