Pterjium tedavisinde cerrahi yöntemlerin karşılaştırılması
The comparison of the surgical methods in the pterygium treatment
- Tez No: 281661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR AKYOL SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pterjium cerrahisi, primer pterjium eksizyonu, çıplak sklera yöntemi, konjonktival otogreft, Pterygium surgical treatment, primary pterygium excision, bare sclera method, conjunctival autograph
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu prospektif çalışmada Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğinde primer pterjium tedavisinde uygulanan çıplak sklera yöntemi ile konjonktival otogreft uygulamasının sonuçlarını incelemek ve karşılaştırmak amaçlanmıştır.Nisan 2009, Haziran 2010 tarihleri arasında primer pterjium tanısı alan 30 hastanın 30 gözü çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Çıplak sklera yöntemi ile primer pterjium eksizyonu uygulanan 15 hastanın 15 gözü Grup I; primer eksizyon ve konjonktival otogreft uygulanan 15 hastanın 15 gözü Grup II olarak belirlendi.Cerrahi öncesi primer pterjiumlu gözlerin tashihsiz ve tashihli görme keskinliği, tansiyon oküler, biomikroskopik ön segment ve fundus muayenelerini içeren rutin oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Pterjiumun tipi ve boyutu kaydedilerek, ön segment fotoğrafları çekildi. İleri derecede oküler yüzey bozukluğu olan hastalar, oküler cerrahi öyküsü olanlar, glokom hastaları, nüks pterjiumlu ve gözyaşı film tabakası bozukluğu olanlar çalışmaya dâhil edilmedi. Ayrıca diabetes melitus (DM) ve hipertansiyon (HT) gibi sistemik hastalığı olanlar da çalışma kapsamına alınmadı.Hastalar, cerrahi sonrası 1.gün, 1.hafta, 2.hafta, 1.ay, 3.ay, 6.ay, 9.ay ve 12.ay'da muayene edildi. Biomikroskopik muayenede, limbusu geçerek korneaya ulaşan fibrovasküler doku varlığı nüks olarak değerlendirildi.Çıplak sklera yöntemi ile primer pterjium eksizyonu yapılan 15 hastanın 5 (% 33.4) gözünde, konjonktival otogreft uygulanan 15 hastanın 1 (% 6.7) gözünde nüks saptandı.Sonuç olarak; konjonktival otogreft tekniğinde ameliyat süresi uzun olmasına rağmen, primer pterjium cerrahisinde konjonktival otogreft tekniğinde başarı oranının yüksek olması, komplikasyon oranının düşük olması, nükslerin az olması nedeniyle bu uygulamanın etkili ve güvenli tedavi yöntemi olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this prospective study, it was aimed to examine and compare results of bare sclera method and conjunctival autograph application used in primary pterygium treatment at Ataturk University, Faculty of Medicine, and Department of Ophthalmology.Between April 2009 and June 2010, 30 eyes of 30 patients with the diagnosis of primary pterygium were included in the study.The patients were randomly divided into two groups. 15 eyes of 15 patients applied primary pterygium excision with bare sclera method were determined as Group I; 15 eyes of 15 patients applied primary excision and conjunctival autograph were determined as Group II.Before surgery routine ophthalmological examinations including unmodified and modified visual acuity, intra ocular pressure, slitlamp biomicroscopic anterior segment and fundus examinations of the eyes with primary pterygium were made. Type and size of the pterygium were recorded and anterior segment photos were taken. The patients with acute ocular surface deformation, ocular surgery story, glaucoma, recurrent pterygium and tear film surface deformation were excluded in the study. Those who have systemic diseases such as diabetes mellitus (DM) and hypertension (HT) were also excluded in the study.After the surgery the patients were examined in the following periods; 1st day, 1st week, 2nd week, 1st month, 3rd month, 6th month, 9th month and 12th month. At slitlamp biomicroscopic examination, existence of fibro vascular tissue which reaches cornea passing through limbus was evaluated as recurrence.Recurrence was detected in 5 eyes of 15 patients (33.4 %) whose primary excisions were made with bare sclera method and in 1 eye of 15 patients (6.7 %) applied conjunctival autograph.As a result, it was concluded that conjunctival autograph method was the efficient and safe way of treatment because rate of success in this technique is high, rate of complication is low, and recurrences are fewer although duration of operation is long in the conjunctival autograph technique.