Hemşirelerin mesleki otonomi ve profesyonel uygulamalarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of nurses' opinions on professional autonomy and professional practices
  1. Tez No: 281718
  2. Yazar: ESRA SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik, profesyonellik, otonomi, karar verme, nursing, professionalism, autonomy, decision-making
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin mesleki otonomi ve profesyonel uygulamalarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. İstanbul ili Avrupa bölgesinde bulunan bir Sağlık Bakanlığı (SB) hastanesi, bir üniversite hastanesi ve bir özel hastanede çalışan hemşirelerle yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu rastgele örneklem seçme yöntemiyle seçilmiştir (N=411). Veriler, iki bölümden oluşan anket formuyla toplanmıştır. Birinci bölümde; hemşirelerin demografik özelliklerine ait verileri içeren 8 soru ve hemşirelerin profesyonel uygulamalarına ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik 6 tane soru yer almaktadır. İkinci bölümde 35 ifadeden oluşan ?Hemşirelik Aktivite Ölçeği? (Cronbach Alfa: 0,9) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 18.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş, İstatiki yöntem olarak; yüzdelik, MANOVA analizi, ANOVA analizi ve ileri analizde Tukey HSD testi ve Kendal' s W analiz yöntemleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hemşirelerin (N=410) Hemşirelik Aktivite Ölçeği ortalama ölçek puanı 173,20 olarak saptanmıştır. Ölçeğin değerlendirmesine göre araştırmaya katılan hemşireler orta seviyede otonomi sahibidirler. Demografik özelliklerine göre kurum, okul ve konumlarına göre mesleki otonomileri arasında istatiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun; üniversite hastanesinde (% 52); 20-29 yaş arasında (% 59,3), kadın (% 85,1), hemşirelik yüksek okulu mezunu (%70,2), 1-5 yıl arasında çalışan (% 48,3), günlük baktığı ortalama hasta sayısı 11-19 arasında (% 39,5), servis hemşiresi (% 67,1) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out as definitive in order to determine nurses? opinions on professional autonomy and professional practices. It has been carried out with nurses working at a Ministry of Health Hospital (MoH) in the European region of İstanbul, an university hospital and a private hospital. The sample group of this study has been selected by method of random sample selection (N=411). The data has been collected by a questionnaire form consisting of two sections. The first section includes 8 questions containing data of the demographic characteristics of nurses and 6 questions intended for determination of opinions on nurses? professional practices. In the second section, the ?Nursing Activity Scale? (Cronbach Alpha: 0,9) consisting of 35 statements has been used. The evaluation of data has been held on computer by using SPSS version 18.0, as statistical method; percentage, MANOVA analysis, ANOVA analysis and Tukey's HSD test in further analysis and Kendall 's W analysis methods have been used.At the end of study, the Nursing Activity Scale of nurses participated in study (N=410) has been determined 173,20 as the average scale score. According to the evaluation of the scale, the nurses participated in study have mid-level autonomy. According to the demographic characteristics of them, and according to the institution, school, and their positions, statistically significant difference has been found among their professional autonomy. It has been found that the most of the nurses participated in study are service nurse (67.1%) who are women (85.1%) between the ages of 20-29 (59.3%) at university hospital (52%); nursing school graduates (70.2%), working between 1-5 years ( 48.3%), having the average daily number of patients taking care between 11-19 (39.5%).