Köpeklerde ön çapraz bağ kopuklarının sağaltımında tibial plato düzeltme osteotomisi - TPLO ile sağaltımı, sonuçlarının klinik ve radyografik olarak değerlendirilmesi
The clinical and radiological evaluation of canine cranial cruciate ligament rupture treatment with tibial plateau leveling ostetomy
  1. Tez No: 281761
  2. Yazar: DİDAR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ALTUNATMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Kranyal, Çapraz, Ligament, TPDO, Canine, Cranial Cruciate Ligament, TPLO
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ön çapraz bağ kopukları köpeklerde arka ekstremitede görülen topallıkların en sık rastlanılan nedenlerindendir. Sağaltım altına alınmayan olgularda bir kaç hafta içinde eklemde dejeneratif değişiklikler meydana gelirken, birkaç ay içinde fibrozis, menisküs hasarları, periartiküler osteofitik üremeler ve artiküler erozyonlar gibi ciddi değişiklikler görülebilir. Köpeklerin ön çapraz bağ kopuklarının operatif sağaltımı çok çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. TPDO de, ön çapraz bağ kopuklarının sağaltımında kullanılan tibial ostetomi tekniklerinden biridir. Bu çalışmanın materyalini; arka ekstremitesinde topallık şikayeti ile kliniğe getirilen 18 köpeğe ait 20 adet ekstremite oluşturdu. Olguların preoperatif dönemde klinik ve radyolojik muayeneleri sonucunda ön çapraz bağ kopuğu tanısı konuldu, ameliyat tekniğinin gerektirdiği ölçümler yapıldı ve ameliyata hazır hale getirildi. Operasyonlarını takiben postoperatif 10., 30., 60., 90., ve 120., günlerde olguların klinik ve radyolojik değerlendirmeleri yapıldı. Çalışmanın sonucunda diz ekleminin normal hareket yeteneğinin korunduğu, osteotomi hattının postoperatif erken dönemde kaynadığı, ekstremite fonksiyonlarını bir süre sonra tamamen kazandığı gözlemlendi ve özellikle iri ırk köpeklerde diz ekleminin stabilizasyonu açısından bu tekniğin güvenli bir şekilde uygulanabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Canine Cranial Cruciate Ligament Rupture is one of the most common cause of lameness in hindlimbs. In untreated cases, degeneration of stifle joints would start in a few weeks which may turn into serious degeneration cases like fibrosis, meniscal lesions, periarticular osteophytosis and articular lesions in a few months. There are various surgical approaches for treatment of cranial cruciate ligament ruptures in dogs. Tibial Plato Leveling Osteotomy (TPLO) is one of the tibial ostetomy techniques for cranial cruciate ligament rupture. The materials of this clinical study were constituted of 18 dogs with a total of 20 stifles for hindlimb lameness. Cases were diagnosed with cranial cruciate ligament rupture by clinically and radiologically, technical measurements for the operations are performed and the cases were prepared for the operation. Postoperative clinical and radiological evaluations were performed on 10th, 30th, 60th, 90th., and the 120th days. At the end of the study, it was observed that the dogs retained stifle joint motion ability, early healing of osteotomy side in postoperative period, all stifle joint functions were retained after a period. It was determined that this method of operation can securely (in regards to joint stabilization) be performed on especially in large breed dogs.