Subklinik ve klinik hiper- hipotiroidili hastalarda homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of levels of homocysteine, vitamin B12 and folic acidin patients with subclinical hyper- and hypothroidism
  1. Tez No: 281854
  2. Yazar: ERKAM İLASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidizm, hipotiroidizm, oksidatif stres, homosistein, folik asit, Vitamin B12, Hyperthyroidism, hypothyroidism, oxidative stress, homocysteine, folic acid, Vitamin B12
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tiroid hormonları normal büyüme ve iskelet gelişimi için önemli bir role sahiptir. Hipertiroidizm yüksek miktarda tiroid hormonları sonucu bazal metabolik hız artısına sebep olan klinik bir durumdur. Hipotiroidizmde ise tiroid hormonlarının eksikliği veya etkisizliği sonucu metobolik yavaşlama görülür.Homosistein sülfür içeren bir aminoasit olup metionin metabolizmasında rol oynar ve homosisteinin metionine remetilasyonunda folik asit ve vitamin B12 gereklidir. Vitamin B12 ve folik asit eksikliğinde homosistein düzeyleri yükselebilir. MDA, lipit peroksidasyonunun önemli bir göstergesidir. Glutatyon, tüm memeli hücrelerinde milimolar konsantrasyonlarda bulunur ve aminoasid transportu, proteinlerin sulfidril gruplarının redükte kalmasını sürdürme ve okside edici moleküllere karşı korunmayı içeren çeşitli hücresel fonksiyonları bulunmaktadır.Bu çalışma amacı hipertiroidizm ve hipotroidizmin; homosistein, vitamin B12, folik asit ve antioksidan kapasitede değişikliğe neden olup olmadığını araştırmak için gerçekleştirildi.Bu çalışmada; 20 subklinik hipertiroid, 15 klinik hipertiroid, 20 subklinik hipotiroid ve 14 klinik hipotiroid hastadan alınan örnek incelenmiştir. Kontrol grubu 17 sağlıklı birey alınarak oluşturuldu. Lipid peroksidasyonunun göstergesi olarak MDA düzeyleri, antioksidan kapasitenin göstergesi olarak glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü. Yaptığımız çalışmada GSH seviyeleri subklinik hipertroidili, klinik hipertiroidili, subklinik hipotiroidili ve klinik hipotiroidili grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur.Sonuç olarak hipertiroidizm ve hipotiroidizmin vitamin B12, folat, homosistein ve MDA düzeylerinde herhangi bir değişikliğe yol açmazken, GSH düzeylerinde önemli düzeyde düşüklüğe neden olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Thyroid hormones have an important role on growth and skeletal development. Hyperthyroidism is a clinical condition which is characterized by increased basal metabolism as a result of excessive production of thyroid hormones in tissues. On the other hand, hypothyroidism is characterized by decreased metabolism resulting from insufficient production or ineffectiveness of thyroid hormones.Homocysteine is a sulfur containing amino acid, which plays a role in methionine metobolism. Folic acid and vitamin B12 are essential for remethylization of homocysteine to methionine. Homocysteine levels increases in the deficiency of these vitamins. MDA is an important indicator of lipid peroxidation. Glutathione is present in all mammalian cells at milimolar concentrations and serves several cellular functions including aminoacid transport, maintenance of protein sulfhydryls reduction status, and as defense against oxidizing molecules.This study was performed to investigate whedher hyperthyroidism and hypothyroidism result in changes in levels of homocysteine, vitamin B12, folic asid and antioxidant capacity.In this study 20 subclinic hyperthyroid, 15 clinic hyperthyroid, 20 subclinic hypothyroid and 14 clinic hypothyroid patient were included. Seventeen healthy subject were included in the control group additional disease (Diabetes Mellitus, hypertension, dyslipidemia etc.) We measured Malonyldialdehyde (MDA) level as an evidence of lipid peroxidation and glutatyon (GSH) level as an indicator of antioxidant capacity. GSH levels of subclinical hypothyroid, clinic hypothyroid, subclinic hyperthyroid, clinic hyperthyroid groups were significantly lower than the control group.As a result, while hyperthyroidism and hypothyroidism did not cause any change in vitamin B12, folate and homocysteine levels. Thet resulted in decrease in GSH levels.