Subklinik ve klinik hipertiroidi-hipotiroidi olgularında serum plazminojen aktivatör inhibitör-1 düzeyi ve karotis intima media kalınlığı ölçümü ile ateroskleroz arasındak ilişki
Subclinic and clinic hypothyroid-hyperthyroid patients plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), which play role in atherogenesis proceses and carotis intima media thickness to establish an association between these thyroid disturbances and atherosclerosis.
- Tez No: 243172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, hipertiroidizm, hipotiroidizm, karotis intima media kalınlığı, plazminojen aktivatör inhibitör-1
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid hormonları normal büyüme ve iskelet gelişimi için önemli bir role sahiptir. Hipertiroidizm dokuların yüksek miktarda tiroid hormonları ile karşılaşması sonucu bazal metabolik hız (BMH) artışına sebep olan klinik bir durumdur. Hipotiroidizmde ise tiroid hormonlarının eksikliği ve/veya etkisizliği sonucu metobolik yavaşlama görülür. Biz bu çalışmamıza tiroid stimülan hormon (TSH) seviyesi yüksek, serbest T3 (sT3) ve serbest T4 (sT4)'ü normal olan subklinik hipotiroid hastalar, TSH seviyesi yüksek, sT3 ve sT4'ü düşük klinik hipotiroid hastalar, TSH seviyesi düşük, sT3 ve sT4'ü normal subklinik hipertiroid hastalar ve TSH seviyesi düşük, sT3 ve sT4'ü yüksek olan klinik hipertiroidi hastalarında, vücut kitle indeksi (VKİ), ortalama arter kan basıncı (OAB), tiroid stimülan hormon (TSH), vitamin B12, folik asit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), trigliserid ve aterosklerotik süreçte rol alan fibrinojen, homosistein, C-reaktif protein (CRP), plazminojen aktivatör inhibitör-1 (PAI-1) ve karotis intima media kalınlığı (KİMK) ölçümü yaparak sağlıklı populasyona göre ateroskleroz ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmaya alınan hastaların tiroid patolojileri laboratuar olarak TSH, sT3 ve sT4 ölçümleri ile ortaya kondu. Ateroskleroz yapabilecek ek sistem hastalığı olanlar çalışma dışında tutuldu. VKİ'leri < 30 kg/m2 olanlar çalışmaya alındı. Aynı zamanda çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan ve tiroid bozukluğu olmayan gönüllülerden de kontrol grubu oluşturuldu. Bu çalışmada; 16 klinik hipertiroid, 16 subklinik hipertiroid, 16 klinik hipotiroid ve 16 subklinik hipotiroid olmak üzere toplam 64 hasta incelenmiştir. Kontrol grubu; sigara, alkol gibi madde kullanımı ve ilaç kullanımı olmayan, ateroskleroz yapabilecek sistemik hastalığı (diyabetes mellitus, hipertansiyon, dislipidemi, vb) olmayan sağlıklı 20 birey alınarak oluşturuldu.Bulgular: Bu çalışmaya alınan hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri benzerdi. VKİ, subklinik hipotiroidi hastalarında; kontrol grubuna göre (p=0,035), klinik hipotiroidi hastalarında; subklinik hipertiroidi grubuna göre (p=0,037), klinik hipertiroidi grubuna göre (p=0,022) ve kontrol grubuna göre (p=0,008) daha yüksek saptadık ve bu farklar istatistiksel olarak anlamlıydı. Total kolesterol değerlerini; subklinik hipotiroidi hastalarında, kontrol grubuna göre (p=0,05), klinik hipotiroidihastalarında, klinik hipertiroidi hastalarına göre (p=0,002) ve kontrol grubuna göre(p=0,037) daha yüksek saptadık. LDL düzeylerini; subklinik hipotiroidi hastalarında, hipertiroidi grubuna göre (p=0,014) ve klinik hipotiroidi hastalarında, klinik hipertiroidi hastalarına göre (p=0,007) daha yüksekti ve bu farklar da istatistiksel olarak anlamlıydı.Homosistein düzeyleri; hipotiroidi hastalarında, kontrol grubuna göre (p=0,003) daha yüksek saptadık. PAI-1 düzeylerinde ise hasta grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p=0,9). Sağ ve sol KİMK değerleri açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,12).Sonuç: Tiroid hastalıklarında, PAI-1 düzeylerini ve karotis intima media kalınlıklarını sağlıklı populasyona göre farklı bulmadık. Hipotiroidi grubunda, VKİ, homosistein, total kolesterol ve LDL değerlerini, hipertiroidi ve sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek bulduk. Dolayısıyla ölçümü yapılmış olan bu iki parametreyi ateroskleroz ile ilişkilendirmek pek mümkün olmamaktadır. Ancak elimizdeki veriler halen yeterli değildir ve daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVES: Thyroid hormones have crucial role for growth and skeletal development. Hyperthyroidism is a clinical condition in which basale metabolic rate increases as a result of tissue exposure to high amount of thyroid hormones. In contast basal metabolic rate (BMR) decreases as a result of thyroid hormone deficiency and and/or ineffectivity, in hypothyroidism. In this study, we enrolled the subclinic hypothyroid patients whose TSH level is between 5-10 ?IU/mL and free T3 (fT3), free T4 (fT4) normal , subclinic hypothyroid patients whose TSH > 10 ?IU/mL and fT3, fT4 low, subclinic hyperthyroid patients whose TSH< 0,4 ?IU/mL and fT3, fT4 normal and finally clinic hyperthyroid patients whose TSH< 0,1 ?IU/mL and fT3, fT4 is high. We measured body mass ındex (BMI), mean arteriel pressure, thyroid stimulant hormone (TSH), B12 vitamine, folic acid, total cholesterole, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low density lipoprotein cholesterol (LDL-C), triglyceride, fibrinogen, homocysteine, C-reaktife proteine (CRP), plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1), which play role in atherogenesis proceses and carotis intima media thickness to establish an association between these thyroid disturbances and atherosclerosis. All of these results were compared to healty population.MATERIAL AND METHODS: Thyroid diseases of patients were diagnosed by evaluating serum TSH, fT3, fT4. The individuals with systematic disease which may cause atherosclerosis excluded from the study. The patients whose BMI< 30 kg/m2 were enrolled. Besides control group was designed from ones who meet enrollment criteria but don?t have thyroid pathology. In these study 16 clinic hyperthyroid, 16 subclinic hyperthyroid, 16 clinic hypothyroid, 16 clinic hypothyroid were evaluted. On the other hand a control group was formed from of 20 healty individulas without any smoking or drinking habbits, and any other additional disease that may cause atherosclerosis (Diabetes Mellitus, hypertension, dyslipidemia) .RESULTS: The demografics of the patients and control group were similar. BMI measurements were higher in subclinical hypothyroid patients compared with control group (p=0,035), and also higher in clinic hypothyroid patients compared with subclinic hyperthyroid (p=0,037), hyperthyroid (p=0,022), and control group (p=0,008), this differences were statistically significant total cholesterole levels were higher in subclinic hypothyroid patients compared with control group (p=0,05) and also higher in clinic hypothyroid patients than clinic hyperthyroid patients (p=0,002) and control group (p=0,037) LDL levels were statistically significantly higher in subclinic hypothyroid patients compared with clinical hyperthyroid patients(p=0,014) and also higher in clinical hypothyroid patients than clinic hyperthyroid patients (p=0,007). All this differencies were statistically significant.Homosistein level was statistically significantly higher in clinic hypothyroid patients than control group (p=0,003).There is no statistically significant difference between patients and control group about PAI-1 levels (p=0,9) and about right and left carotis intima media thickness as well (p=0,12).CONCLUSION: There is no difference between patients and healty group about PAI-1 levels and carotid intima media thickness so it is not possible to relate them with atherosclerosis. Neverthless current data is not enough and large scala studies are needed.KEYWORDS: Atherosclerosis, carotid intima media thickness, hyperthyroidism, hypothyroidism, plazminogen activator inhibitor-1.