Yaşlı meme kanserli hastalarda tedavi seçenekleri ve tedavi komplikasyonlarının değerlendirilmesi
The evaluation of choices and complications of treatment of breast cancer in the elderly
  1. Tez No: 281864
  2. Yazar: NEZAKET KADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN DEMİRAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Breast cancer, older patient, complications of chemotherapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ:Koruyucu ve tedavi edici tıptaki gelişmeler ile beslenme ve hayat şartlarındaki iyileştirmeler sonucu genel nüfus içindeki yaşlı insan sayısı hızla artmaktadır. Tüm kanser vakalarının %50'si 65 yaş üzerinde görülür ve 65 yaş üzerinde ölüm nedenleri arasında kanser ikinci sıradadır(1). Kadınlarda en sık rastlanan malignite olan meme kanserinin görülme sıklığı yaşla birlikte artış göstermektedir. Geriatrik nüfusta kanser tedavisi planlanırken öncelikle bireysel fonksiyonel kapasite iyi değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın amacı 65 ve üzeri yaştaki meme kanserli hastalarda tümör özelliklerinin, verilen tedavi rejimlerinin ve tedavi komplikasyonlarının değerlendirilmesidir.YÖNTEM:Çalışmamız hastanemiz onkoloji kliniğine 2000- 2011 yılları arasında başvuran 65 ve üzeri yaştaki hastaların dosya kayıtları incelenerek yapıldı. Toplam 205 hastanın dosya kaydına ulaşıldı. Hasta özellikleri verilen tedavi rejimleri ve tedaviye bağlı komplikasyonlar değerlendirildi.SONUÇLAR:Dosya kaydına ulaşılan 205 hastanın %99'u kadındı. Hastaların 64,3'üne endokrin tedavi, %73,2'sine kemoterapi verildiği görüldü. Kemoterapi alan hastalarda komplikasyon olarak %69,4 ile en sık nötropenin geliştiği tespit edildi. İki hastanın tedaviyi tolere edemediği ve bir hastada da tedavi sonrası kalp yetmezliği geliştiği görüldü. Tamoksifen kullanan hastaların birinde endometrium adenokarsinomu geliştiği belirlendi. Yaşın artmasıyla ile kemoterapi komplikasyonları arasında ilişki olmadığı tespit edildi.YORUM:Yaş ile kemoterapi komplikasyonları arasında ilişki yoktur. Yaş, kemoterapi verilmesi acısından kontrendikasyon oluşturmaz. İleri yaştaki hastalara kemoterapi verirken kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılması, tedavi kararının ve kemoterapi rejiminin buna göre belirlenmesi gereklidir.ANAHTAR KELİMELERMeme kanseri, yaşlı hasta, kemoterapi komplikasyonları
Özet (Çeviri)
Background and purpose:Thanks to the results of the development in preventive and therapeutic medicine and theimprovements in living conditions; number of older people among population are rapidlyincreasing. Among all cases of cancer; almost one-half are 65 years of age or older and canceris the second leading cause of deaths occur in people over the age of 65 years (1). Being themost frequent malignancy in women, the incidence of breast cancer is increasing with ageing.Individual functional capacity primarily should be well evaluated while planning cancertreatment in geriatric population. The aim of this study is to evaluate the tumor characteristics,therapeutic regimens and complications of treatment in breast cancer patients 65 years of ageor older.Materials and methods:In this study, the records of breast cancer patients referred to our oncology outpatientclinic between the years of 2000 and 2011 who were 65 years of age or older at the time ofdiagnosis were examined. 205 file records were accessed. Patients? characteristics, therapeuticregimens and complications related to the treatment were evaluated.Results:99 % of 205 patient whose records were accessible were women. 64.3 % of patientshad endocrine treatment while 73.2 % were given chemotherapy. Neutropenia was the mostcommon complication with the rate of 69.4 %. Two patients had intolerance to treatment anda patient developed congestive heart failure after the treatment. One of the patients receivingtamoxifen developed endometrial adenocarcinoma. There were no relationship betweenageing and complications of chemotherapy.Discussion and conclusion:There is no relationship between age and complications of chemotherapy. Increasingage is not a contraindication for chemotherapy. It is necessary for the evaluation of completegeriatric assessment in elderly delivering chemotherapy and therapeutic choices andchemotherapy regimen should be determined according to this evaluation.