Tek taraflı işitme kaybı olan çocuk hastaların iç kulak denge fonksiyonlarının normal işiten çocuklarla karşılaştırılması
Comparison of inner ear vestibular functions of children with unilateral hearing loss and normal hearing children.
- Tez No: 281912
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. ARMAĞAN İNCESULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda sensörinöral işitme kaybı, ENG, VEMP, iç kulakanomalisi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
. Bu çalışma, 07.01.2004-16.01.2011 tarihleri arasında tek taraflı işitme kaybı (USNİK) şikayeti ile polikliniğimize başvuran 18 yaş altı 33 hasta ( 14 erkek, 19 kadın, ortalama yaş 12,2 ± 3,68 ) ile yapıldı. Kronik otit veya bilateral işitme kaybı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İşitmesi normal olan 25 sağlıklı gönüllü (13 erkek, 12 kadın, ortalama yaş 12,4 ± 4,21 ) ile kontrol grubu oluşturuldu. Çalışma grubunun tümünde çok ileri derecede işitme kaybı mevcuttu. Sensörinöral işitme kaybının etyolojisi oldukça geniş olduğundan bu çocuklarda etyolojiyi aydınlatmaya yönelik geniş kan tetkikleri, genetik inceleme ve yüksek çözünürlüklü temporal kemik tomografisi ve temporal kemik magnetik rezonans görüntüleme yapıldı. Yapılan tetkikler sonucunda % 66 hastada kabakulak IgG pozitifliği saptandı. Ailelerden alınan anamnez sonucunda 6 çocuğun işitme kaybının kabakulak parotiti sonrası geliştiği öğrenildi.Kan değerleri normal saptandı ve genetik inceleme doğaldı. Tek taraflı işitme kayıplı hastaların iç kulak denge fonksiyonlarını değerlendirmek amaçlı tüm hastalara ayrıntılı nörootolojik muayene, Elektronistagmografi (ENG) ve Vestibüler Uyarılmış Kas Potansiyelleri (VEMP) testi yapıldı. Kontrol grubuna aynı değerlendirmeler yapıldı. Çalışma grubunda 33 hastadan 20'sinde dengesizlik ve baş dönmesi şikayetleri mevcuttu. Çalışma grubunda işitme kaybı olan tarafta kalorik testte kanal parezi oranı % 68 bulundu. Bu çocuklara yapılan testler sonrasında ayırıcı tanı yapılarak uygun medikal tedavi başlandı. Görüntüleme yöntemleri sonrasında bu çocukların 1'inde vestibülokoklear anomali, 16'sında vestibül veya semisirküler kanal anomalisi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was performed with 33 patients aged under 18 (14 male, average age 12,2 ± 3,68) who admitted to our out-patient department with the complaint of unilateral hearing loss between the dates 07.01.2004 and 16.01.2011. The patients with bilateral hearing loss and chronic otitis media were excluded from the study. The control group was consisted of 25 healthy volunteers (13 males, average age was 12.4 ± 4,21). In the study group all the patients had profound hearing loss. As the etiology of sensorineural hearing loss has a wide spectrum, we performed detailed examination, blood test evaluations, DNA mutation analysis as well as imaging techniques including high resolution computer tomography scans and Magnetic Resonance Imaging of the temporal bone.As a result we obtained IgG pozitiviness for mumps in % 66 in the study group. At the history of these patients 6 children had sensorineural hearing loss immediately after mumps infection. Hemogram and biochemistry values were normal. Genetic analysis were normal. Detailed neuro-otological examinations and vestibular tests including electronistagmography (ENG) and Vestibular evoked myogenic potentials (VEMP) were performed to both study and control groups. Dizziness and vertigo were observed in 20 patients out of the 33. In the study group, we found % 68 caloric test weakness on the side of the hearing loss. After the investigation procedures, we started the medical treatment to these children. We found severe vestibulocochlear anomaly in one of the patients. Different vestibular and semisircular canal anomaly were found in 16 patients.