Aktinik keratozda kriyoterapi ve diklofenak sodyum %3 jel tedavisinin etkinlik ve güvenilirliğinin karşılaştırılması
Comparison of efficacy and safety of cryotherapy and diclofenac sodium 3% gel in the treatment of actinic keratosis
  1. Tez No: 281913
  2. Yazar: FATMA ÇUHADIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ESRA KOKU AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinik keratoz, diklofenak %3 jel, kriyoterapi, Actinic keratosis, diclofenac sodium 3% gel, cryotherapy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Aktinik keratozlar kronik güneşe maruz kalmış erişkin cildinde görülen hiperkeratotik lezyonlardır. Aktinik keratozlar düşük oranda invaziv skuamöz hücreli karsinoma ilerleme riski taşırlar. Diklofenak sodyum %3 jel ve kriyoterapi tedavilerini karşılaştıran prospektif, randominize çalışma planlandı. Hastalar topikal diklofenak sodyum %3 jel ya da kriyoterapi tedavisi almak üzere 2 gruba ayrıldı. Her grupta yaş, cinsiyet, lezyon özellikleri açısından farklılık göstermeyen 22 hasta 50 aktinik keratoz lezyonu mevcuttu. Birinci grup diklofenak sodyum %3 jeli 9 hafta boyunca günde 2 kez topikal uyguladı. İkinci gruba kriyoterapi uygulandı. İlk uygulamaya cevap vermeyen lezyonlar 3 hafta ara ile en çok 3 kez olmak üzere tekrar tedavi edildi. Tedavi bittikten sonraki 1, 3 ve 6. aylarda klinik değerlendirme yapıldı. Yan etkiler kaydedildi. Tedavinin etkinliği hastalar tarafından iyi, orta, kötü olmak üzere üç skala üzerinden değerlendirildi. Her iki grupta da lezyonlarda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağlandı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Tedaviler hastalar tarafından iyi tolere edildi. Gruplar arasında hasta memnuniyeti açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu.
Özet (Çeviri)
Actinic keratoses are hyperkeratotic lesions that are seen on the chronically sun-exposed skin of adults. Actinic keratoses have low risk of progression to invasive squamous cell carsinoma. A prospective and randomized study was designed comparing the two treatment options, diclofenac sodium 3% gel and cryotherapy. The patients were randomized to two groups in order to receive treatment with diclofenac sodium 3% gel. Each group was designed of 22 people who had 50 actinic keratoses and had no differences in terms of age, gender and characteristics of lesions. Diclofenac sodium 3% gel twice daily was applied to group 1 topically for 9 weeks. Cryotherapy was performed on group 2. The lesions that did not respond after the first application were treated again, in three week intervals, at most for three times. Clinical evaluation was determined at baseline and at the end of first, third and sixth months. Side effects were recorded. Also the effect of the treatment was evaluated by patients at three point of scale; `good, moderate and worse?. Both treatments were effective and there was not statistically significant difference between the groups. Treatments were well tolerated by all patients. Also there was no statistically significant difference of patients satisfaction in both groups.