İndüksiyon öncesi verilen Deksmedetomidin'in LMA (Laringeal Maske Airway) tolerasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of pre-induction dexmedetomidine on LMA (Laryngeal Mask Airway) tolerance
  1. Tez No: 281918
  2. Yazar: İBRAHİM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SACİT GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Dexmedetomidin, Laringeal maske airway, Dexmedetomidine, Laryngeal Mask Airway
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bugüne kadar laringeal maske havayolu (LMA)yerleştirilmesi için yeterli koşulları sağlayan anestetik yöntem üzerine birçok çalışmayapılmıştır. Bu çalışmada propofol ile birlikte uygulanan Deksmedetomidin'in LMAyerleştirilmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya farklıtanılarla, elektif cerrahi girişim planlanan genel anestezi verilecek ASA I-IIgurubunda yeralan , 20-60 yaş arası 40 erişkin hasta alındı. Hastalar rastgele, Grup I(deksmedetomidin grubu) ve Grup II (kontrol grubu) olarak 20'şer kişilik iki grubaayrıldı.Premedikasyon yapılmaksızın, 3 dakikalık preoksijenizasyonu takiben, GrupI'e 1?g/kg deksmedetomidin (10 ml SF içerisinde) ve Grup II ` ye 10 mI SF 2dakika içerisinde verilmiştir. 30 saniye sonra anestezi indüksiyonu için 1.5 mg/kgpropofol verilmiştir. Anestezi idamesinde, %50 oksijen içerisinde %50 N2O ve %1.5sevofluran kullanılmıştır. Propofol enjeksiyonundan 90 saniye sonra LMAyerleştirilmesi için ilk deneme yapılmıştır.Hastaların sistolik ,diastolik ve ortalamakan basınçları (SKB,DKB,OKB), oksijen saturasyonları (SpO2),kalp atımhızları(KAH); bazal, LMA öncesi, LMA sonrası 1.dk., 3.dk., 5.dk., 10.dk. ve30.dakikada kaydedilmiştir.Ayrıca LMA yerlerştrilmesi sırsında karşılaşabileceğimizöksürük, laringospazm, hıçkırık, hareketlilik, çene açılması ve LMA yerleştrilmekolaylığı gibi parametreleri de Muzi tolerasyon skalası ile değerlendirilmiştir.Sonuçolarak çalışmamızda indüksiyon öncesi verilen Dekmedetomidin'in LMAyerleştrilmesinde ve LMA tolerasyonunda kontrol grubuna göre etkin birüstünlüğünün olmadığı kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Various studies were conducted so far to find idealanesthetic method which provide necessary conditions for LMA insertion. This studyaims to investigate effects of dexmedetomidine with propofol on LMA insertion andtolerance.Fourty adult patients are included in this study. Ages are between 20-60years. Their ASA scores were I-II. They were scheduled for elective surgeries undergeneral anesthesia with various diagnoses. They were randomly selected into Group I(dexmedetomidine) and Group II (non-dexmedetomidine); each contained 20patients. No premedication was given.There minutes of preoxygenization wasperformed. Group I received 1?g/kg dexmedetomidine (in 10 ml SF) and Group IIreceived 10 mI SF within 2 minutes. After 30 seconds of waiting, anestheticinduction was given with 1.5 mg/kg propofol. For anesthetic maintenance, 50%oxygene - 50% N2O and 1.5% sevoflurane were used.Ninety seconds after propofolinjection, first LMA insertion trial was attempted. Systolic, diastolic and meanarterial blood pressures (SKB, DKB, OKB), oxygene saturations (SpO2), heart rates(KAH) were recorded. Basal values, pre-LMA values, post-LMA 1.st min., 3.rdmin., 5.th min., 10.th min and 30.th min values were all recorded. Besides, possibleside effects were also recorded; cough, laryngospasm, hiccup, involuntarymovements, opening of jaw, easiness of LMA insertion according to Muzi tolerationscale.In conclusion, there is no significant effect of pre-induction dexmedetomidineon LMA insertion or tolerance.