İkinci basamak sağlık kuruluşuna ishal nedeniyle başvuran hastaların aile hekimliği bakış açısıyla değerlendirilmesi
Establishment of the second primary health care from the perspective of family medicine evaluation of patients presenting diarrhea
- Tez No: 281922
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, ishal, dehidratasyon, tedavi, Primary care, diarrhea, dehydration, treatment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İshal tüm dünyada sık karşılaşılan bir sağlıksorunudur. İshal nedeni dünya genelinde yıllık iki milyon ölüm olmaktadır. İshallihastalıklardan en fazla etkilenen hasta grubu ileri yaştakiler ve beş yaş altıçocuklardır. Akut ishalli hastalar tedavileri için hem birinci hemde ikinci basamağabaşvurabilmektedirler. Çalışmamız için bir yıl süre ile ikinci basamak hastaneyeishal şikayeti ile başvuran 235 hasta incelenmiştir. Hastaların, demografik özellikleri, şikayetleri, fizik muayene bulguları, laboratuar değerleri kayıt edildi. Bu bilgilereşliğinde hastaların aile hekimi gözüyle tedavi ve sevk kriterleri tartışılmasıamaçlandı. İkinci basamaktaki yığılmanın önlenmesi için, mutlaka gerekli olanhastalar ikinci basamağa sevk edilmelidir. Birinci basamakta çalışan hekim; ileriyaştaki hastaları, 39,5 derece ve üzeri ateşi olan, genel durumu bozuk, oralalamayan, eşlik eden hastalıkları olan, ileri derecede dehidratasyon bulguları olanhastaları sevk etmelidir. Çalışmada 65 yaş üzeri hastalar, kusma nedeni ile oralalamayanlar, orta ve ağır derecede dehidratasyonu olan hastalar diğer hastalara görehastaneye yatış oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Diarrhea is a common health problem all over the world. Twomillion annual deaths worldwide are due to diarrhea. Diarrhoeal diseases that mostaffected elderly patients and children of under five years of age. Patients with acutediarrhea admitted first and the second step health services. We investigated 235patients with acute diarrhea were admitted to the second step hospital for a period ofone year. Among these patients, demographic characteristics, symptoms, physicalfindings, laboratory values were recorded. This information is accompanied byfamily physician through the eyes of patients to discuss treatment and referralcriteria. The second step for the prevention of accumulation, are absolutely necessarypatients should be referred to the second step. Physicians working in primary care,elderly patients with fever over 39.5 degrees and the general situation is corrupt, cannot get oral, concomitant diseases, which should refer patients with signs of severedehydration. The study, patients aged over 65, can not get oral because of vomiting,patients with moderate and severe dehydration, hospitalization rates weresignificantly higher than other patients.