Alerjik rinitli hastalarda astım, atopik dermatit ve gıda alerjisi semptomlarının sıklığı
Frequency of asthma, atopic dermatitis and food alergy symptoms in patients with allergic rhinitis
  1. Tez No: 281968
  2. Yazar: HÜMEYRA BOZOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KIRMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, astım, atopik dermatit, gıda alerjisi, komorbidite, Allergic Rhinitis, Asthma, Atopic dermatitis, food allergy, comorbidity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Alerjik rinit, burnun alerjen maruziyeti sonrasında döşeyen membranlarının, immünglobulin E (IgE) aracılı inflamasyonuna bağlı olarak gelişen, semptomatik bir hastalığıdır. (AR), atopik hastalıkların en sık görülenidir. Alerjik rinit; sinüzit, otitis media, nazal polip.larenjit gibi diğer birçok solunum yolu enfeksiyonu ile ve atopik hastalıklar ile birlikte bulunabilir.Çalışmamızda alerjik rinitli hastalarda astım, atopik dermatit ve gıda alerjisi semptomlarının sıklığının saptanması amaçlanmıştır. Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Polikliniğine Aralık 2010- Nisan 2011 tarihleri arasında başvuran ve alerjik rinit tanısı alan 200 hasta çalışmaya olgu grubu olarak dahil edildi. Kontrol grubu ise polikliniğimizde en az 3 yıl alerjen spesifik immunoterapi uygulanmış olan 200 hastadan oluştu. Hastaların deri prick testi yapıldı. Semptom skorları değerlendirildi. ECRHS faz I ve UKWP anketlerinden modifiye edilerek hazırlanan anketler uygulandı.Çalışmaya alınan hastalardan olgu grubunun 108'i kadın (%54), 92'si erkek (%46) hastadan, kontrol grubunun ise 129'u kadın (%64,5), 71'i erkek (%35,5) hastadan oluşmaktaydı. Olgu grubunda hırıltılı solunum (%36,5 ), hırıltı ile nefes darlığı (%32) , nezle-grip olmadan hırıltı (%29,5), nefes darlığı ile uyanma (%21), göğüste sıkışma ile uyanma (%13) ve öksürük ile uyanma (%22,5) sıklığı daha fazla bulundu. Astım benzeri semptomu olanlar olgu grubunda kontrol grubuna göre daha fazla saptandı. Şimdiki astım ve kümülatif astım sıklığı her iki grupta benzer bulundu. Perennial AR olan hastalarda astım benzeri semptomlar, şimdiki astım ve kümülatif astım sıklığı daha fazla bulundu. Hem olgu hem kontrol grubunda kadın hastalarda astım benzeri semptom, şimdiki astım ve kümülatif astım sıklığı erkeklere göre fazla saptandı. AD öyküsü olgu grubunda 54 hastada (%27) , kontrol grubunda 42 hastada (%21) mevcuttu. Cilt semptomları kadınlarda daha sık gözlendi. Gıda alerjisi sıklığı immunoterpi alan hastalarda daha fazla bulundu.Ülkemizde daha önce ECRHS ile yapılan çalışmalara göre çalışmamızda daha yüksek oranda astım benzeri semptom saptanması, çalışma popülasyonunun daha riskli olan AR hastalarından oluşması olarak yorumlandı. Olgu ve kontrol grupları arasındaki farklılıklar ise alejen spesifik immunoterapinin semptomlar üzerindeki iyileştirici etkisi ile ilişkilendirildi.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis is a symptomatic disease caused by IgE reletead inflammation of surrounding membranes of the nose after exposure to allergens. AR is the most frequent of atopic deseases. AR can be found together with many other respiratuary tract diseases like sinusitis, otitis media,nasal polips,laryngitis or atopic diseases.In our study we aimed to find the frequency of asthma, atopic dermatitis and food allergy symptoms seen in patients with AR. 200 patients who applied to outpatient clinic and diagnosed as AR between December 2010 ? April 2011 were included in the study. Our control group consist of 200 patients who received allergen spesific immunotherapy for at least three years in our outpatient clinic. Skin prick test were applied to the patients. Symptom scores were evalauted. Modified ECRHS phase 1 and UKWP questionaires were applied.Our case group consisted of 108 female (% 54) and 92 male (% 46) patients; where control group consisted of 129 female (% 64,5) and 71 male (% 35,5) patients. In the case group wheezing (% 36,5), dyspnea with wheezing (% 32), wheezing without cold (% 29,5), waking up with dyspnea (%21), waking up with chest tightness (% 13) and waking up with caugh was seen more frequent. Patients with asthma like symptoms were more frequent in the case group. Current asthma and cumulative asthma frequency was equal in both groups. Asthma like symptoms, current asthma and cumulative asthma frequency was more in patients with perennial AR. In both groups asthma like symptoms, current asthma and cumulative asthma frequency was more in female patients. Atopic dermatitis was seen in 54 patients in the case group(% 27) and 42 patients in the control group (% 21). Skin symptoms were more in females. Food allergy frequency was more in patients who received immunotherapy.In our study we found percentages of asthma like symptoms more higher than the other studies made with ERCHS formerly in our country. We concluded that this can be due to a more risky population of our study group who consisted of AR patients.