K2 vitamininin talasemi major hastalarındaki kemik mineral yoğunluğunun azalması üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect vitamin k2 on reduced bone mineral density in patients with thalassemia major
  1. Tez No: 282030
  2. Yazar: KENAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: K2 Vitamini, Talasemi Major, Osteokalsin, Kemik Mineral Yoğunluğu, Vitamin K2, Thalassemia major, Osteocalcin, Bone mineral density
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada talasemi major tanısıyla takip edilen çocukluk çağı hasta grubunda, sıklıkla oluşan kemik mineral dansitesi azalması üzerine vitamin K türevi menakinonun etkisini görme amaçlanmıştır.Materyal ve metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi Çocuk Hematoloji Ünitesi polikliniğinde takip altında olan ve yaşları 3 ile 18 arasında değişen, en az ayda bir kere eritrosit transfüzyonu ihtiyacı olan, herhangi bir iskelet deformitesi olmayan 20 ß talasemi major olgusu çalışma grubuna dahil edilmiştir.Hastalara hergün vitamin K2 türevi menakinon-7 oral yolla 50 mcg dozunda verilerek bir yıl süreyle takipleri yapıldı.Çalışmanın başlangıcında tüm hastaların Dual Enerji X-ışını Absorpsiometrisi (DEXA) yöntemi ile kemik mineral yoğunlukları (KMY) ölçülerek, karboksile ve ankarboksile osteokalsin düzeyleri için serum örnekleri alındı. Aynı işlemler 6. ve 12. aylarda tekrar edildi.Bulgular: Hastaların başlangıçta, 6. ve 12. aylardaki kemik mineral yoğunluğu ve Z skoruna bakıldığında istatistiksel olarak (KMY için P:0.004, Z skoru için P:0.003 ) anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Aynı parametreler başlangıçta ve 6. ay (P:0.211) ile 6. ve 12. ay (P:0.279) arasında kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.Hasta serumlarından başlangıçta, 6. ve 12. aylarda çalışılan karboksile ve ankarboksile osteokalsin düzeyleri ve ankarboksile osteokalsinin karboksile osteokalsine oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.Ancak başlangıç ile 6. aydaki ankarboksile osteokalsin düzeyleri arasında istatistiksel olarak (P:0.035) anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Yine ankarboksile osteokalsinin karboksile osteokalsine oranında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da azalma olduğu görülmüştür.Sonuç: Talasemi majorlu hastalarda 1 yıllık zaman diliminde tedavi edilmediği takdirde negatif bir gelişme beklenirken, K2 vitamini (menakinon) hastaların kemik mineral yoğunluğunda belirgin bir artış sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is detecting the protective effect of menaquinone in pediatric thalassemia major patients whose bone mineral density frequently reduced because of thalassemia.Material and method: This study was conducted on ß thalasemia major patients who received at least one red blood cell transfusion per month, and did not have any skeletal malformations under regular follow-up at the Department of Pediatric Hematology, Fevzi Mercan Children's Hospital, Erciyes University Faculty of Medicine. 20 patients between the ages of 3 and 18 years enrolled the study.Menaquinon-7 derivative of vitamin K2, was given orally at a dose of 50 mcg administered daily to patients for one year period.At the beginning of the study, all patients bone mineral density were measured with Dual Energy X-ray absorptiometry (DEXA) and serum samples were collected for the determination of carboxylated - undercarboxylated osteocalcin.The same procedures were repeated 6th and 12th months.Results: Bone mineral density and Z scores detected were evaluated at beginning, sixth and twelfth months and significant increasing.There was no significant difference between Carboxylated - undercarboxylated osteocalcin levels and carboxylated - undercarboxylated osteocalcin ratio.However, baseline and 6th months of uncarboxylated osteocalsin levels were reduced statistical significantly.Ratio of under carboxylated/ carboxylated osteocalcin was decreased but this was not significant statistically.Conclusion: In patients with thalassemia major, if not treated although a negative development of bone mineral density was expected. But, by vitamin K2 supplementation for one-year period provided a significant increase in bone mineral density.