Rat overinde iskemi reperfüzyon hasarında selenyum ve C vitaminin etkinliği
Effects of selenium an vitamin c on the ischemia-reperfusion injury in the rat ovary.
  1. Tez No: 282055
  2. Yazar: SİMENDER MESCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, reperfüzyon, over, selenyum, C vitamini, iskemi/reperfüzyon hasarı, ischemia, reperfusion, ovary, selenium, vit C, ischemia/reperfusion injury
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Giriş:Overyan torsiyon, konservatif yaklaşım olarak ilgili segmentlerin detorsiyonunu içeren ciddi bir jinekolojik problemdir. Torsiyon, ovaryan hasar ve infertilite ile kendini gösterir ve detorsiyon, hasarın artmasında en önemli faktörlerden biridir. Torsiyon/Detorsiyon şeklinde görülen ovaryan hasar diğer organlarda gözlenen iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarıyla benzerlik göstermektedir.Amaç: Bu deneysel çalışmada amaç; rat overinde, iskemi/reperfüzyon hasarında C vitamini ve selenyumun etkilerini değerlendirmektir.Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 48 adet Wistar cinsi rat kullanıldı. Sham grubunda (Grup I) sadece laparotomi uygulandı. İskemi (Grup II) grubunda, ovaryan iskemi oluşturuldu ve sağ over 4 saat sonra çıkarıldı. İskemi/Reperfüzyon (Grup III) grubunda 4 saatlik iskemik periyodun ardından, 1 saat reperfüzyon uygulandı ve sağ over çıkarıldı. Grup IV, Grup V ve Grup VI'da 4 saatlik iskemik periyodun ardından sırasıyla C vitamini, selenyum ve selenyum + C vitamini, reperfüzyon öncesi infuzyonla verildi, 1 saatlik reperfüzyonun ardından sağ over çıkarıldı. Overler daha sonra histopatolojik olarak değerlendirildi.Bulgular: Sham grubunda nekroz bulgusu görülmezken, hücre hasarı en çok selenyum ve c vitaminin beraber uygulandığı grupta gözlendi. İskemi grubunda iskemi /reperfüzyon grubuna göre daha az hücre hasarı görüldü. C vitamini ve selenyumun tek başına verildiği gruplar iskemi grubuyla benzerlik gösterirken; iskemi/reperfüzyon grubundan daha az hücre hasarı izlendi.Sonuç: C vitamini ve selenyum iskemi/reperfüzyon hasarını azaltmada etkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ovarian torsion is a serious gynecologic problem where conservative management includes detorsion of the involved segments. Torsion has been implicated in ovarian damage and infertility, and detorsion is one of the most important factors in further injury. Ovarian injury resulting from torsion/detorsion resembles that caused by ischemia/reperfusion (I/R) injury observed in other organs.Purpose: In this experimental study, the aim is to examine the effects of vitamin C and selenium on ischemia-reperfusion injury in the rat ovary.Materials and methods: In this study 48 female Wistar rats were used. In the Sham (group I), only laparotomy was performed. In group II (ischemia), ovarian ischemia was produced and the right ovary were surgically removed 4 h later. In group III (ischemia/reperfusion), an ischemic period of 4 h was followed by reperfusion for 1 h, the right ovary was removed. In groups IV, V and VI, after 4 h of ischemia, either vitamin C, selenium and selenium + vitamin C respectively were infused before reperfusion; after 1 h of reperfusion the right ovary was removed. The ovaries were examined by histopathologic evaluation.Results: There was no cell injury in the Sham group but we determined significiant difference in the group of vitamin C and selenium infused together. In the ischemia group we determined cell injury was less than ischemia/reperfusion group. The groups that have been infused vitamin c and selenium respectively, were similar with ischemia group, but less than ischemia/reperfusion group.Conclusion: We concluded that vitamin C and selenium are effective in decreasing ischemia/reperfusion injury.