Düzce ilindeki ilköğretim çocuklarında kan basıncı persantil değerleri ve eğrilerinin araştırılması
Blood pressure percentiles and percentile curves in the primary school children in Duzce province
- Tez No: 282057
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kan basıncı, KB persantil eğrileri, hipertansiyon, çocukluk çağı, sağlık taraması, Düzce, okul çocukları
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyada çocukluk yaş dönemine ait kan basıncı persantil değerleri için sınırlı veri mevcuttur. Bu çalışmada 6-14 yaş arası kız ve erkek çocuklar için kan basıncı persantil eğrilerinin oluşturulması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, 2008-2009 yılı eğitim ve öğretim döneminde, Düzce İli Merkez İlçesindeki 7 ilköğretim okulunda (köyler hariç) yapıldı. Çalışma 3808 öğrenciyi kapsamaktadır (1771 kız, 2037 erkek). KB ölçülmeden önce öğrencilerin en az 10 dakika dinlenmiş olduklarından emin olundu. 3 ila 5 dakika arayla iki ölçüm alındı ve ortalamaları alınarak kaydedildi. Veriler SPSS 17.0 bilgisayar ortamında analiz edilerek tüm istatistikler için p< 0.05 olması anlamlı kabul edildi. Kızlarda ve erkeklerde tansiyon persantil eğrilerinin oluşturulmasında LMS yöntemi kullanıldı.Bulgular: Ortalama SKB 6-14 yaş aralığı için kızlarda sırasıyla 87.14, 88.14, 91.31, 95.17, 97.53, 96.94, 101.10, 102.61, 100.53 mmHg iken erkeklerde 89.05, 90.75, 93.47, 94.50, 97.39, 97.80, 99.02, 103.46, 107.77 mmHg idi. Ortalama DKB 6-14 yaş aralığı için kızlarda sırasıyla 53.69, 54.53, 56.79, 58.69, 60.01, 58.96, 62.58, 63.96, 64.12 mmHg iken, erkeklerde ise 52.70, 54.68, 56.81, 58.31, 60.59, 60.80, 62.25, 63.57, 65.88 mmHg idi. Elde edilen KB persantil eğrileri irregüler parabolik eğriler gösteriyordu. 7 ve 14 yaş gruplarında erkeklerin, 12 yaş grubunda ise kızların ortalama SKB değerlerinin daha yüksek olduğu, diğer yaş gruplarında ise cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Ortalama DKB değerleri ise 11 yaş grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, diğer yaş gruplarında ise anlamlı fark olmadığı görüldü. SHT sıklığını kızlarda %5.9, erkeklerde %5.8, DHT sıklığını ise kızlarda %7.2, erkeklerde %7.3 olarak saptadık.Sonuç: Çocukluk yaş dönemine ait KB persantil değerleri ülkeden ülkeye ve aynı ülkede bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle ülkemiz çocuklarının gerçek kan basıncı haritasını oluşturabilmek için daha fazla bölgesel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: There is limited data about the blood pressure percentiles in childhood in Turkey and also in the world. In this study we aimed to determine blood pressure percentiles for children between 6 and 14 years of ages.Material and Methods: This study was conducted in the 2008-2009 academic term. The study included 3808 students (1.771 girls, 2.037 boys) from 7 primary schools and high schools. Before measuring blood pressure we made sure that they rested at least 10 minutes. Then, the students did not displace and we went to their desks one by one. 2 measurements had been taken and the mean pressure was recorded between 3 to 5 minutes. The data were analyzed by using SPSS 17.0 computer program.