Diyabetes mellitus hastalarında iki nokta diskriminasyonu
Two-point discrimination in diabetic patients
- Tez No: 282059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KOÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nöroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İND, EMG, polinöropati, erken tanı, IND, EMG, polyneuropathy, early diagnosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Diyabetes mellitus periferik polinöropatiye en sık neden olan kronik seyirli bir hastalıktır. Bu çalışmamızın amacı periferik sinir ileti çalışması normal ve/veya bozuk olan erken dönem (0-5 yıllık) diyabetes mellitus (DM) olgularında iki nokta diskriminasyonunun değerlendirilmesi ve İND'nun nöropati tanısına katkısının araştırılmasıdır.Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 0-5 yıldır tip 2 DM tanılı olan hastalar alındı. Bu hastaların 25'inde nöropatik ağrı yakınması var iken, 26'ında nöropatik ağrı yakınması yoktu. Kontrol grubu olarak sağlıklı 21 kişi alındı. Bu olgular 30-65 yaş aralığında, PNP nedeni olabilecek başka bir hastalığı olmayan kişilerdi. Tüm olgulara anamnez, ilgili biyokimya testleri, polinöropati açısından klinik değerlendirme ve nörolojik muayene, LANSS ağrı skoru, İND ve elektrofizyolojik değerlendirme yapılmıştır.Bulgular: Diyabetik hastaların sinir ileti çalışmalarında aksonal hasarın varlığı görülmektedir. Nöropatik ağrılı DM hastalarının ayak plantar yüzeyindeki İND değerleri kontrol grubundan yüksek bulundu. Ayrıca nöropatik ağrılı ve ağrısız DM hastalarının dış malleol lateralindeki İND değerleri kontrol grubundan yüksek bulundu. Nöropatik ağrısız DM hastalarında demyelinizasyon ile İND'u arasında korelasyon bulundu. Nöropatik ağrılı grupta ise aksonal hasar ile İND'u arasında korelasyon bulundu.Sonuç: Özellikle, nöropati açısından semptomsuz DM hastalarında da İND değerlerinin anlamlı derecede yüksek olması subklinik diyabetik nöropatinin ölçümünde çok yararlı olabilir. Bu bulgular, İND değeri yüksekliği, başlamış olan polinöropatinin tespitinde, rutinde daha sık kullandığımız sinir ileti çalışmalarına göre daha fazla katkı sağlayacağını düşündürebilir. Sonuç olarak, iki nokta diskriminasyonu hastaya ağrı vermeyen, daha kısa sürede tamamlanan, pratik, maliyet olarak uygun, daha kolay uygulanabilir, hem klinik hem de subklinik diyabetik PNP'i daha erken dönemde gösterebilecek olan, elektrofizyolojik bulgularla korele bir ölçüm yöntemi olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes mellitus is a chronic disease that the most common cause of peripheral polyneuropathy. The purpose of the study evaluate the two point discrimination (TPD) and search the TPD? s addition to diagnose of the neuropathy for the early period of diyabetes mellitious whose peripheral nevre conduction studies normal and/or anormal.Materials and methods: type 2 DM patients diagnosed for 0-5 years were taken to our study. 25 of these patients have neuropathic pain and 26 patients have non-neuropathic pain. The control group included 21 healthy people. These cases don?t have another disease that the reason of PNP. In all cases, medical history, relevant biochemical tests, clinical assessment and neurological examination for polyneuropathy, LANSS pain score, IND, and electrophysiological evaluations are conducted.Results: Nerve conduction studies of diabetic patients seen in the presence of axonal damage. DM patients with neuropathic pain that is TPD values on plantar foot surface were higher in the control group. In addition, DM patients with neuropathic pain and painless that is TPD values on outer lateral malleolus was higher in the control group. DM patients with neuropathic painless that is between TPD with demyelination correlation was found. DM patients with neuropathic pain that is between TPD with axonal damage correlation was found.Conclusion: Especially, asymptomatic DM patients in terms of neuropathy that have significantly higher values of TPD can be very useful measurement of subclinical diabetic neuropathy. These findings, may suggest that elevation of the TPD value, determination of polyneuropathy which started, this findings will contribute more to used routine nerve conduction studies. As a result, TPD pain patients who do not, was completed in less time, practical, cost-effective, more easily applicable, both clinical and subclinical diabetic PNP may indicate an earlier period, which correlated with the electrophysiological findings can be considered as a method of measurement.