Effects of resistive exercise or proprioceptive exercise training on balance and superficial sense of patients with type 2 diabetes mellitus
Tip 2 diyabetli hastalarda rezistif egzersiz veya proprioseptif egzersiz eğitiminin denge ve yüzeysel duyu üzerine etkileri
- Tez No: 464112
- Danışmanlar: PROF. FERYAL SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: aerobik egzersizler, açlık kan şekeri dinamik denge, bel ve kalça çevresi, duyu, fonksiyonel kapasite, HbA1c, kas kuvveti, proprioseptif egzersiz eğitimi, rezistif egzersiz eğitimi, Type 2 Diyabet, vibrasyon eşik algısı, aerobic exercise, dynamic balance, fasting blood glucose, functional capacity, HbA1c, muscle strength, proprioceptive exercises training, resistive exercise training, sensation, Type 2 Diabetes Mellitus, vibration threshold, waist and hip circumference
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı; Tip 2 diyabetli bireylerde aerobik egzersiz programına ek olarak verilen proprioseptif egzersiz eğitimi veya rezistif egzersiz eğitiminin denge ve ayak duyusu üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya Aralık 2016 - Mart 2017 tarihleri arasında Arif Nihat Asya Kültür Merkezi Spor Salonuna hekim tarafından yönlendirilen en az 6 ay önce Tip 2 diyabet tanısı almış, 30 (24K, 6E; 51.23±7.68 yıl) gönüllü dahil edildi. Katılımcıların glisemik kontrol değişkenleri, açlık kan şekeri ve glikolize hemoglobin (HbA1c) göre değerlendirildi. Bel ve kalça çevresi ölçümleri santimetre cinsinden kaydedildi. Fonksiyonel kapasiteyi belirlemek için altı dakika yürüme testi (6DYT) kullanıldı. Dinamik denge (PL, AGP, AP and ML sapma ve ortalama hız) değerlendirmesi Prokin PK 200, İtalya denge cihazı ile yapıldı Propriosepsiyon değerlendirmesi, açı reprodüksiyon testi ile dorsifleksiyon ve plantar fleksiyon yönde yapılarak sapmalar kaydedildi. İki nokta diskriminasyonu testi ile yüzeyel duyu değerlendirildi. Vibrasyon algı eşiği ise biyotezyometre cihazı ile ölçüldü.Alt ekstremite kas kuvveti, el dinamometresi (PowerTrack II commander, JTech Medical,Midvale, UT) kullanılarak değerlendirildi.Bireyler randomize olarak, proprioseptif egzersiz eğitimi grubu (PG) (n=15) ve rezistif egzersiz eğitimi grubu (RG) (n=15) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm bireyler egzersiz eğitim programına alındı ve her iki grupta öncelikle aerobik egzersiz (koşubandında yürüme, 2gün/hafta, 6hafta süreyle) programına dahil edildi. Propriosepif egzersiz eğitimi haftada 2 kez 6 hafta boyunca PG grubuna uygulanırkan, rezistif egzersiz eğitimi ise aynı sürede RG grubuna uygulandı. Gruplar karşılaştırıldığında; proprioseptif grupta sağ ayakta birinci ve üçüncü metatars başından ölçülen vibrasyon algı eşiği değerleri ile sol ayakta beşinci metatars başından ölçülen vibrasyon eşik algı değerlerinin azaldığı bulundu (sırasıyla p=0.04, p=0.005, p=0.001). Çalışmanın hipotezi ile uyumlu olarak, aerobik egzersizlerle kombine olarak verilen proprioseptif egzersizler, Tip 2 diyabet hastalarında ayak duyusunun ve dinamik dengenin geliştirilmesinde rezistif egzersizlerle kombine olarak uygulanan aerobik egzersizlere göre daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate proprioceptive exercises training combined with aerobic exercises and resistive exercises training combined with aerobic exercises on dynamic balance and superficial sense. The study included 30 volunteers with Type 2 Diabetes Mellitus(T2DM) (24F, 6M; 51.23±7.68 years) who were referred to Fitness Center Arif Nihat Asya Kültür Merkezi Istanbul, Turkey by a medical doctor between December 2016- March 2017 and got diagnosed and followed up at least 6 month before. Glycemic control of all the participants were assessed according to fasting blood glucose and glycolated hemoglobin (HbA1c). Waist and hip circumference was recorded in centimeters. Six minute walking test (6MWT) was used to determine functional capacity of participants. We evaluated the dynamic balance of patients by Prokin PK200, Italy. Five parameters were obtained from Prokin as; Perimeter Length (PL), Area gap percentade (AGP) Medium Speed (MS), Anteroposterior equilibrium (AP) and Mediolateral equilibrium (ML). Proprioception assessment was done with angle reproduction test in direction of dorsiflexion and plantar flexion and deviations were recorded. Superficial sense was assessed with two point discrimination test and vibration threshold was evaluated by biothesiometer. Lower extremity muscles strength were assessed with handheld dynamometer (PowerTrack II commander, JTech Medical, Midvale, UT). The patients were randomly divided into Proprioceptive Exercise Training Group (PG) (n=15) and Resistive Exercise Training Group (RG) (n=15). All subjects were included exercise education program and both groups had trained aerobic exercise program for walking on treadmill (2times/wk. 6 week duration). The proprioceptive exercise program was applied in PG and the resistive exercise program was applied in RG twice a week and for duration 6 week. The main results of this study comparing two groups, PG showed greater improvement in vibration perception threshold values from the first and third metatarsal head of right foot and fifth metatarsal head of left foot.(respectively p=0.04, p=0.005, p=0.001). Consistent with hypothesis, we found that proprioceptive exercises combined with aerobic exercise program was more effective to improve vibration sense and dynamic balance findings of people with T2DM compared to a program including resistive exercise combined with aerobic exercises