Vulvovajinal infeksiyonlarda tanı yöntemlerinin karşılaştırılması ve predispozan faktörleri incelenmesi
Comparison of Microbiological Methods for the Diagnosis of Vulvovaginal İnfections and to Determine the Effects of Predispozing Factors
- Tez No: 282060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: G. vaginalis, T. vaginalis, Candida türleri, kültür, KOH, G. vaginalis, T. vaginalis, Candida spp, culture, KOH
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalısmamızın amacı vulvovajinal infeksiyonların tanısında kullanılanyöntemleri karsılastırarak, infeksiyon prevalansını ve predispozan faktörlerinetkilerini belirlemektir. Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine vajinal akıntısikayetiyle basvuran 250 hasta ile akıntı sikayeti olmayan 50 hastanın vajinalörneklerinde pH, KOH bakılmıs olup, direkt bakı, Gram ve giemsa boyama, kültüryapılmıstır. Predispozan faktörlerin etkilerinin incelenmesi amacı ile hastalarınkisisel bilgileri, eğitim durumları, hijyenik durumları, doğum kontrol durumları veyakınmaları ile ilgili bilgileri içeren anket formu yüz yüze görüsülerekdoldurulmustur.Vulvovajinal infeksiyonlar üreme çağındaki kadınlarda daha sık saptanmıstır.Hastaların eğitim, çalısma ve medeni durumlarının, bazı hijyen özelliklerinin,haftalık cinsel iliski sayılarının infeksiyon etkeni varlığını değistirmediğibelirlenmistir. Kontrasepsiyon yöntemlerinin genel olarak vajinal infeksiyonlar içinrisk faktörü olabileceği düsünülmüstür. Çalısmamızda 106 hastada (% 35.3) G.vaginalis, 85 hastada (% 28.3) T. vaginalis, 84 hastada ( % 28) Candida türleri tespitedilmistir. G. vaginalis için Gram boyama yöntemi referans test olarak alındığındadirekt bakının duyarlılığı % 72.6, T. vaginalis için direkt bakı yöntemi referans testolarak alındığında Gram boyamanın duyarlılığı % 95.2; giemsa boyamanınduyarlılığı % 68.2, Candida türleri için kültür yöntemi referans test olarakalındığında direkt bakının duyarlılığı % 42.8; Gram boyamanın duyarlılığı % 60.7olarak belirlenmistir. Kültür ile 185 (% 61.6) potansiyel patojen saptanmıstır. Üreyenmikroorganizmalar % 30.2 C. albicans, % 30.2 G. vaginalis, % 15.6 E. coli, % 8.64non albicans candida, % 1 S. aureus, % 1 enterokok ve % 0.5 grup B streptokokolarak tespit edilmistir.Sonuç olarak, klinik belirtilerin güvenilir diagnostik parametreler olmadığı velaboratuar arastırmasının vajinal infeksiyonların doğru tanısı için gerekli olduğudüsünülmüs olup, etkenleri arastırmaya yönelik hiçbir testin tek basına yeterliolmadığı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare the methods used in the diagnosis ofvulvovaginal infections and determine the prevalence of infection and the effects ofpredisposing factors. 250 patients who were applied to Obstetrics and Gynecologyclinics, with the complain of vaginal discharge and 50 patients with vaginal nondischargewere included to the study. Vaginal samples of the patients were examinedaccording to pH, KOH, direct examination, Gram stain, Giemsa stain and bacterialculture. Patient's personal information, educational status, hygienic conditions, statusof birth control and complaints in order to investigate the effects of predisposingfactors that contains the information filled in a questionnaire with face to faceinterviewing.Vulvovaginal infections were more common in women in reproductive age.There was no relation between infection and education, employment, marital status,some of the hygienic properties, the number of weekly sexual intercourse. Methodsof contraception in general seem to be a risk factor for vaginal infections. In ourstudy, G. vaginalis was found in 106 patients (35.3 %), T. vaginalis in 85 patients(28.3 %), Candida species in 84 patients (28 %). Gram stain method was taken as thereference test for the G. vaginalis. Sensitivity of direct examination was found 72.6%. Direct examination method was taken as the reference test for the T. vaginalis.Sensitivity of Gram stain was found 95.2 % and giemsa stain 68.2 %. Culture methodwas taken as the reference test for the Candida species. Sensitivity of directexamination was found 42.8 % and Gram stain 60.7 %. 185 (61.6 %) potentiallypathogen was yielded with culture method. Microorganisms yielded in the cultureswere as follows, 30.2 % of C. albicans, 30.2 % of G. vaginalis, 15.6 % of E. coli,8.64 % of non albicans candida, 1 % of S. aureus, 1 % of Enterococcus spp., and 0.5% of group B streptococci.In conclusion, clinical symptoms were not reliable diagnostic parameters anddiagnostic laboratory methods were found as necessary for the correction of thediagnosis of vaginal infections and any of the tests alone was not sufficient for thediagnosis of vaginal infections.