Burdur yöresi buzağı ve danalarında eimeria türlerinin prevalansı
The prevalance of eimeria species in calves in Burdur region
- Tez No: 282112
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ YUKARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Burdur, buzağı, Eimeria, prevalans, Burdur, calf, Eimeria, prevalance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, Burdur yöresi buzağı ve danalarında Eimeria türlerinin prevalansının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışmanın materyalini Burdur Merkez, Bucak, Tefenni, Gölhisar, Çavdır, Yeşilova, Ağlasun, Karamanlı olmak üzere toplam 8 ilçeden rastgele seçilmiş 151 buzağı ve dananın dışkı örnekleri oluşturmuştur. Bu hayvanların rektumlarından alınan dışkı örnekleri doymuş tuzlu su santrifüj flotasyon yöntemi ile Eimeria sp. ookistleri yönünden incelenmiştir. Ookist saptanan dışkılar (% 2.5' lik potasyum dikromat (K2Cr2O7) ilave edilip petri kutuları içerisinde) laboratuarda bir süre bekletilerek ookistlerin sporlanmaları sağlanmış ve takiben tür tayinleri yapılmıştır.Çalışma sonucunda 151 buzağı ve dananın 40' ında (% 26.5) Eimeria sp. ookistlerine rastlanmış ve 6 farklı Eimeria türü tespit edilmiştir. Buna göre; en yaygın tür E. auburnensis (% 55) olarak belirlenmiş ve bunu sırasıyla E. bovis ( % 50), E. alabamensis ( %37.5), E. zuernii ( % 30), E. ellipsoidalis (% 30) ve E. canadensis ( % 17.5) izlemiştir. En yüksek prevalans; yaş gruplarına göre 0-1aylık yaş grubunda (% 38.1), cinsiyete göre erkeklerde (% 28.2), ırklara göre simental ırkı hayvanlarda (% 50) ve ilçelere göre ise Ağlasun ilçesinde (% 47.05) tespit edilmiştir. Dışkısında Eimeria sp. ookistlerine rastlanan hayvanların 17' sinin (% 42.5) tek tür, 9' unun (% 22.5) iki tür, 6' sının (% 15) üç tür, 5' inin (% 12.5) dört tür, 3' ünün (% 7.5) beş tür ile enfekte olduğu saptanmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, Burdur yöresi buzağı ve danalarında Eimeria türlerinin varlığı ilk kez bildirilmiş olup, özellikle sığır yetiştiriciliği yapılan yörelerde yetiştiricilerin coccidiosis konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the prevalence of Eimeria species in calves in Burdur region.The material of the study is composed of 151 randomly calves from 8 diffirent districts (Burdur City Center, Bucak, Tefenni, Gölhisar, Çavdır, Yeşilova, Ağlasun, Karamanlı) of Burdur. The fecal samples were taken directly from the rectums of calves. The samples were examined under microscope following centrifugal floation with salt solution. A solution of 2.5% potassium dichromate (K2Cr2O7) was added to the feces containing oocysts. Determination of the Eimeria species was done after the sporulation of the oocysts in the Petri dishes containing feces. Eimeria sp. oocysts were found in 40 (% 26.5) of 151 calves. It was found that the calves were infected with a total of 6 species. These species were; E. auburnensis (% 55), E. bovis ( % 50), E. alabamensis ( %37.5), E. zuernii ( % 30), E. ellipsoidalis (% 30) and E. canadensis ( % 17.5). The highest prevalence were detected followed as; according to age groups is in 0-1 month age group (% 38.1), according to sex is in males (% 28.2), according to breed is in simental group (% 50) and according to districts is in Ağlasun (% 47.05).It?s found that; 17 animals (% 42.5) were infected with one species, 9 animals (% 22.5) with two species, 6 animals (% 15) with three species, 5 animals (% 12.5) four species, 3 animals (% 7.5) with five species.According to results of this study; Eimeria sp. oocyst are first detected and identified in calves in Burdur region and it is understood that the prophylaxy rules for coccidiosis are so important especially in cattle farm management.