Burdur yöresi halk oyunlarının incelenmesi
Investigation of Burdur region folk dancing
- Tez No: 385940
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Burdur, Yöre, Halk Oyunları, Burdur, Investigation, Folk Dances
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
“Burdur Yöresi Halk Oyunlarının İncelenmesi”başlıklı çalışmamızda amaç; oyun, müzik ve kıyafetleriyle oynanan Burdur halk oyunların incelenerek, gelecek kuşaklara Burdur halkoyunlarıyla ilgili doğru bir miras aktarmaktır. Çalışmamız bir kültür çalışmasıdır. Kültürün temel yapılarından birisi folklordur. Çalışmamızda“Gabardıç”,“Teke Zortlatması”ve“zeybek”gibi halk oyunlarının özelliklerini (müzik, oyun, kıyafet) belirlemek için tarama araştırması yapılmıştır. Alan uzmanları ve kaynak kişilerle görüşme tekniği uygulanmıştır. Yapılan görüşmelerden elde edilen görsel ve işitsel veriler, video, fotoğraf ve ses dosyası olarak dijital ortama aktarılmıştır. Araştırmamızın evreni Teke Yöresi kültür özelliklerini taşıyan Burdur ilidir. Araştırmamızın örneklemi ise Burdur yöresinde oynanan en belirgin halk oyunlarıdır. Bu oyunlarda kullanılan kıyafetlerin, kullanılan müzik ve oyunların tespiti ve tasnifinin yapılarak, mevcut verilerin güncellenmesi yoluna gidilmiştir. Burdur da halkoyunları denilince akla gelen oyunlar şunlardır; Bu oyunlar verilerin, yaşanmışlıkların doğanın ve insanın gösterisidir. Alyazma Zeybeği, Serenler Zeybeği, Avşar Zeybeği, Gabardıç, Kadın Zeybeği, Top Şeker, Sürütmeli Kadın Oyunu, Çek Deveci, Kırık Oyun ve Teke Zortlatması çeşitleridir. Sonuç olarak“Burdur Yöresi Halk Oyunlarının İncelenmesi”başlıklı çalışmamız bize göstermiştir ki bu konuda akademik çalışmalar için Teke Yöresi bakir bir alandır. Bu ve benzeri konular tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal değişmelere göre halk oyunlarındaki değişimin yönü ve biçimi kayıt altına alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim for the research which is called“Investigation of Burdur Region Folk Dancing”by searching the dancing related to Burdur District, which is danced with special music and clothes is a kind of heritage should be handed down to the next generation. Our study is cultural. Culture is one of the basic key Stone of folklore. In our study, some dances such as“Gabaardıç”,“Teke Zortlatması”and“zeybek”are called folk dances and their specialists like music,play and clothes are studied thoroughly. In this search, the techniques of master of sphere and resource people were carried out. Visual and audial knowledges from the study were transferred into digital context as video, photos and voice files. The main sphere of this study is Teke district which reflects the cultural specialist of Burdur province. The examples of our study are folk dances played specifically in Burdur province. In these folk dances, clothes, musics and plays used for dancing were detected and studied so as to update. When you think about Burdur, the dances which come to mind are identified. These dances are the signs of background knowledges, the nature and people who live in. Alyazma Zeybeği, Serenler Zeybeği, Avşar Zeybeği, Gabardıç, Kadın Zeybeği, Top Şeker, Sürütmeli Kadın Oyunu, Çek Deveci, Kırık Oyun and Teke Zortlatması are the examples of folk dancing played in Burdur province. Consequently, our study called“Investigation of Burdur Region Folk Dancing”shows to us that Teke district is a fertile land so as to search academically for the study. The events such as the kind and changes of folk dancing should be recorded according to their changes of historical, economy, socially and politically.