Koroner by-pass cerrahisinde sevofluran ve desfluranın myokardial koruma açısından karşılaştırılması
Comparison of sevoflurane versus desflurane in terms of myocardial protection in coronary artery by-pass graft surgery.
  1. Tez No: 282176
  2. Yazar: ESİN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: KABG, desflurane, sevoflurane, miyokardiyal koruma, myokardial hasar, CABG, desflurane, sevoflurane, myocardial protection, myocardial İnjury
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı kardiyopulmoner bypass cerrahisinde kullanılan sevofluran ve desfluranın miyokart üzerindeki koruyucu etkilerini miyokardiyal hasarlanma işaretleyicileri aracılığı ile karşılaştırmaktır. Çalışma elektif KABG planlanan ASA III-IV 18- 69 yaş arası 45 erkek, 15 kadın 60 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rasgele 20' şer kişilik 3 gruba ayrıldı. Operasyon masasında hastalarda KAH, SAB, OAB, DAB, SpO2, CVP monitorizasyonu yapılarak takipleri alındı. İntravenöz 0,3 mg /kg Etomidat ve 0,1 mg/kg Pankuronyum verildi. Grup 1'deki hastalara %2-4 Sevofluran, Grup 2'deki hastalara %7-8 Desfluran, Grup 3'deki (kontrol grubu) hastalara ise 50-100 µg/kg/dk propofol infüzyon uygulandı. Entübasyonu takiben hastalar mekanik ventilatöre bağlanarak 0,1-0,3 mikrogr/kg/dk'den Remifentanil infüzyonu başlandı. Ekstrakorperal dolaşım süresince Grup 1'e % 1-2 Sevoflurane, Grup 2'ye % 2-3 Desfluran, Grup 3' ise 50 µg/kg/dk propofol verilmeye devam edildi. Cerrahinin sona ermesi ile anestezik ajanlar kesildi. Yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilatöre bağlanan hastalarda hemodinamik kayıtlar alınmaya devam edildi.Troponin I, CK ve CKMB düzeyleri her iki grupta da indüksiyon öncesi değere göre kros klemp sonrası ve postoperatif 2. ve 24. saatte artış gösterdi. Ancak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Ayrıca MDA ölçümlerinde her iki grupda da anlamlı bir artış saptanmadı. Bu sonuçlar kontrol grubumuz olan propofol grubunda da benzer şekildeydi. Sonuç olarak KPB cerrahisinde kullanılan inhalasyon anestezik ajanlarından sevofluran ve desfluranın yeterli anestezi düzeyi ve hemodinamik stabilite sağladığı, her ikisinin de benzer düzeyde kardiyak koruma yaptığı ayrıca, bir IV anestezik olan propofolün de inhaler ajanlar kadar kardiyak koruma yaptığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare myocardial protective effects of sevoflurane versus desflurane via markers of myocardial injury in coronary artery by-pass graft surgery. The study was conducted on 60 patients scheduled for elective CABG surgery ; who are ASA III-IV, aged between 18-69 years. 45 of them males, and 15 of them were females. Patients were randomized into 3 groups; each group contained 20 patients. On the operation table, standard monitorization was performed; HR, SBP, DBP, MBP, SPO2, CVP. For anesthetic induction, intravenous etomidate (0,3 mg/kg) and pancuronium (0,1 mg/kg) were administered. For anesthetic maintenance, group 1 received 2-4% sevoflurane and group 2 received 7-8% desflurane, whereas (control) group 3 received propofol (50-100 µg/kg/minute) infusion. After endotracheal intubation, patients were connected to mechanical ventilator. Remifentayl (0,1-0,3 µg/kg/minute) infusion was started for all patients. During extra-corporeal circulation, group 1 received 1-2% sevoflurane and group 2 received 2-3% desflurane, whereas (control) group 3 received propofol (50 µg/kg/minute) infusion. At the end of surgery, all anesthetic agents were discontinued. Patients were taken into Intensive Care Unit and standard hemodynamical measurements were recorded. With regard to baseline (preinduction) levels, Troponin I, CK and CK-MB levels of both groups were increased after cross-clamp placement and at postoperative 2nd and 24th hours. However, these increases were not statistically significant. Also, there was no significant increase of MDA level measurements on both groups. These findings were in accordance with our control group which received propofol. In conclusion, both sevoflurane and desflurane provided sufficient anesthesia level as inhalational anesthetic agents. Both of them provided sufficent hemodynamical stability. Besides, both of them has similar cardioprotective characteristics. In addition, it is possible to report that an intravenous anesthetic agent ?propofol? had myocardial protective properties as much as inhalational agents.