Piliçlerde deneysel adenovirus enfeksiyonunda oluşan bulguların patomorfolojik, immunhistokimyasal yöntemler ve in-situ polimeraz zincir reaksiyonu ile değerlendirilmesi
Evaluation of the pathomorphological, immunohistochemical and in-situ polimerase chain reaction in experimental adenovirus infections in chickens
  1. Tez No: 282199
  2. Yazar: MEHMET ERAY ALÇIĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATALAY VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adenovirus, İmmunhistokimya, İn-situ Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Patomorfoloji, Piliç, Adenovirus, Broiler, Immunohistochemistry, In-situ Polymerase Chain Reaction, Pathomorphology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada adenovirus serotip-4 ile enfekte edilmiş piliçlerde klinik, patomorfolojik ve immunhistokimyasal bulgularıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca İn-situ Polimeraz Zincir Reaksiyonu (İS-PZR) yöntemiyle de özellikle hastalık bulgularının yoğun olarak saptandığı karaciğer ve kalp dokusunda virusun varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla Ross 308 ırkı 4 haftalık, 48 adet broiler piliçten faydalanılmıştır. Bu hayvanlar 1'i kontrol olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır: I.grup (18 adet) oral olarak, II.grup (18 adet) intramuskuler olarak 0.5 ml FadV-4 ile enfekte edilmiştir. Genel olarak oral grupta enfeksiyon hemen başlayıp deney sonuna kadar aynı şiddette sürmesine karşın, intramuskuler grupta geç başlayıp deney sonuna doğru şiddetini arttırmıştır. Patomorfolojik bulgular itibariyla bulgular oral grupta bağırsaklar, karaciğer, böbrek, kalp ve dalakta deneyin başından itibaren son nekropsi gününe kadar şiddetli; bursa Fabriciusta ise genelde daha hafif seyretmiştir. İntramuskuler grupta söz konusu organlar yanı sıra midelerin de etkilendiği fark edilmiştir. İmmunperoksidaz yöntemde ise her iki grupta patomorfolojik açıdan belirgin lezyonlarla karşılaşılan organlara ilaveten özellikle intramuskuler grupta merkezi sinir sisteminde son nekropsi gününe kadar devam eden pozitiflikle karşılaşılmıştır. İn-situ PZR'da ise immunperoksidazla karaciğer ve kalpte pozitifliğe rastlanan yerlere ilaveten her iki grupta karaciğerdeki Kupffer hücrelerinde enfeksiyonun ortasından sonuna kadar süren pozitiflik fark edilmiştir. Çalışma, ülkemizde veteriner patoloji alanında konu itibariyla ilk kez çalışılmış ve ilk kez SPF olmayan hayvanlarda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca patomorfolojik ve immunhistokimyasal incelemelerin yanı sıra in-situ PZR yönteminin de kullanılması çalışmanın orjinalliğini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, clinical, pathomorphological and immunohistochemical findings are evaluated in chickens infected by adenovirus serotype-4. In addition, by In-situ Polymerase Chain Reaction (IS-PCR) method, virus is investigated especially in liver and heart tissues where finding of disease is more intensively. For this purpose, 4 week old Ross 308, broiler chicken (48) are consulted. These animals divided into 3 groups: group I (18 each) orally, group II (18 each) were infected intramuscullary with 0,5 ml FadV-4 and control group. In general, oral infection began immediately group the same intensity up to the end of the continuation of the experiment but increased the intramuscular group, the severity of late towards the end of the experiment begins. At the guts, liver, kidney, heart and spleen of oral group findings were severe from the start till the last necropsy time pathomorphologically, on the other hand at bursa Fabricius, it was less severe generally. In intramuscular group, it is realized that both ventriculi are also effected besides mentioned organs. Positivities were encountered in central nervous system of intramuscular group in immunperoxidase method from the beginning till the end of experiments additional to evident lesions observed pathomorphologically at the organs of both groups. In-situ PCR method positivities noticed in Kupffer cells in liver during mid of experiment up to end, additional to positivity localizations in liver and heart are determined by immunperoxidase method. The study, in terms of subject, is first performed in non-SPF broilers in our county at veterinary pathology. In addition usage of in-situ PCR method besides pathomorphological and immunohistochemical investigations increased the originality of the study.