Aerobik ve anaerobik performans özelliklerinin tekrarlı sprint yeteneği ile ilişkisi
The relationship between repeated sprint ability, aerobic and anaerobic performance properties.
- Tez No: 282208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik, Anaerobik, Tekrarlı Sprint, Aerobic, Anaerobic, Repeated Sprint
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı; düzenli egzersiz yapan takım sporcularının aerobik ve anaerobik performans özelliklerinin tekrarlı sprint yeteneği ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya düzenli olarak takım sporu antrenmanı yapan, 25 erkek sporcu (ort.yaş; 23,52±2,45yıl) gönüllü olarak katılmıştır. Deneklerin tekrarlı sprint yeteneklerinin değerlendirilmesi için 30s dinlenme aralıklarıyla uygulanan 12x20m tekrarlı sprint testi kullanılmıştır. Tekrarlı sprint testi sonrasında en iyi koşu zamanı, toplam zaman ve performans düşüş yüzdesi gibi parametreler 0-10 m, 10-20m ve 0-20 metre mesafeleri için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Anaerobik performansın belirlenmesi için Wingate Anaerobik Güç ve Kapasite testi (WanT) uygulanmıştır. WanT sonucunda Yorgunluk İndeksi (Yİ), Maksimum Güç (MG) ve Ortalama Güç (OG) relatif ve mutlak olarak hesaplanmıştır. Aerobik performansın belirlenmesi için Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi Seviye 1 (YYIRT1) uygulanmıştır.Test sonuçları arasındaki ilişkiyi belirlemek için parametrik olmayan korelasyon analizi ?Sperman's Rank Order Korelasyon Analizi? yapılmış ve analiz sonuçlarına göre deneklerin 0-10m en iyi sprint zamanı ile MG (r=-0,771; p=0,000), RMG (r=-0,608; p=0,01) ve Yİ (r=-0,462; p=0,020) arasında anlamlı negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanında, deneklerin 0-20m en iyi sprint zamanı ile RMG (r=-0,442; p=0,027) değerleri ve Yİ (r=-0,488; p=0,013) değerleri arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. 0-10m ve 0-20m en iyi sprint zamanı ile VO2maks (r=-0,552; p=0,004; r=-0,494, p=0,12) arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. 0-10 m PDY ve 0-20m PDY ile MG arasında ve RMG arasında negatif yönlü ilişki bulunmuştur (sırasıyla r= -0,514, p=0,009; r=-0,510, p=0,009; r= -0,409, p=0,042; r=-0,580, p=0,002). 0-10m PDY ve 0-20m PDY ile VO2maks arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir (sırasıyla: r=-0,664; p=0,00; r=-0,712; p=0,00 ). Bu doğrultuda aerobik ve anaerobik performans özellikleri ile tekrarlı sprint yeteneği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkili olduğu belirlenmiş ve aerobik ve anaerobik performansı yüksek olan takım sporcularının tekrarlı sprint yeteneklerinin de yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the relationship between repeated sprint ability test, aerobic and anaerobic fitness in amateur team sport players. Twenty-five (mean age: 23,52 ± 2,45yrs) team sport players participated in this study voluntarily. Repeated sprint ability (RSA) was determined by a 12×20m running repeated sprint ability test with 30s intervals. Anaerobic fitness was determined by a Wingate anaerobic power (WAnT) and aerobic fitness determined by Yo-Yo Intermittent Recovery test (YYIRT). After the repeated sprint ability tests subjects? best sprinting time, total sprinting time and the percentage of performance decrement was calculated for 0-10m, 10-20m and 0-20m. Subjects were tested for peak and mean power and for fatigue index during 30s Wingate anaerobic power test.Results of Spearman?s Rank Order Correlation Analysis indicated that significant negative correlation in best sprinting time for 0-10m (r=-0,771; p=0,00), 0-20m (r=-0,608; p=0,01) and Peak Power. In addition significant negative correlation was observed in total sprinting time for 0-10m (r=-0,442; p=0,027) and fatigue index. There were also negative correlation between best sprinting time for 0-10m and 0-20m and VO2max (p0.05). It is clear from the results that RSA is more strongly correlated with aerobic and anaerobic fitness.